Blev du lidt for fuld i går? Her er serierne, der kan pleje dine tømmermænd

Serieekspert Kasper Lundberg guider her til de serier, der kan gøre din tømmermændsramte dag lidt lettere at komme igennem.

Issa Raes serie 'Insecure' er én af de serier, der kan få serieekspert Kasper Lundberg til at grine allermest. (Foto: Merie Weismiller Wallace © Warner Media)

Der er mange slags tømmermænd.

Der er selvfølgelig de meget fysiske med opkast hele dagen. De skal nok lige overstås, før man overhovedet kan tænke på, hvilken serie man skal se.

Men derudover kan man jo være i mange forskellige slags humør, når man har tømmermænd. Man er vel typisk lidt mere udmattet og sansemæssigt blottet, så det kan jo få alle mulige følelser frem.

Man kan have brug for spænding, der giver en undskyldning for at holde kroppen helt stille i otte timer. Man kan have brug for at blive druknet i kærlighed uden skarpe kanter. Man kan blive nostalgisk. Man kan føle sig ensom. Man kan have brug for at glemme sig selv fuldstændigt.

Uanset hvilken slags du er ramt af, så bare rolig – serieverdenen har din ryg.

Og skulle den serie, du har lyst til at se, ligge på en tjeneste, du ikke har abonnement på, så husk, at de alle sammen tilbyder gratis prøveperioder. Måske er tømmermændene et godt tidspunkt at prøve noget andet, end du plejer.

Du ved, nyt år, nye streamingtjenester.

1

Jeg kan ikke bevæge kroppen-tømmermænd

- Kidmans russiske accent i 'Nine Perfect Strangers' virker latterligt påtaget, men man tilgiver det langt henad vejen, fordi hun er superkarismatisk og også så mystisk, at vi og deltagerne heller ikke ved, hvor meget vi kan stole på Mashas baggrundshistorie, mener serie-ekspert Kasper Lundberg. (Foto: Vince Valitutti © Amazon Prime)

Lad os starte med én af de mest udbredte typer af tømmermænd. Den, hvor du ikke har det specielt dårligt mentalt. Kroppen bare har brug for at være i ro og komme sig over sin alkoholforgiftning.

Her er serier meget bedre end film, fordi du slipper for at skulle skifte retning efter halvanden time.

Tag noget med et stærkt plot og med et godt tempo, så du hele tiden ved, hvor du er på vej hen og ikke begynder at kede dig og får lyst til at rejse dig. Kroppen skal holdes helt stille.

Jeg foreslår den behageligt kitschede 'Nine Perfect Strangers' med Nicole Kidman som leder af en form for selvudviklingskult. Der er plantet et mysterie fra starten omkring, hvad hendes suspekte metode præcis går ud på, og der er et sjovt ensemble af neurotikere, der er desperate efter hjælp.

De fleste krimier vil virke på samme måde. Jeg er personligt bare lidt for sart til mord og mishandling, når jeg har tømmermænd.

'Nine Perfect Strangers' kan ses på Amazon Prime.

Alternativ: 'Kastanjemanden' som kan ses på Netflix.

2

Jeg vil drukne i kærlighed-tømmermænd

I 'Love Life' spiller Anna Kendrick rollen som den unge Darby, der er én af de mange singler i New York på jagt efter kærlighed. (© HBO)

Måske blev du forelsket i går. Måske ville du ønske, at du blev forelsket. Måske dummede du dig på den ene eller den anden måde. Uanset hvad, så er den foreløbige løsning at se en serie, hvor folk prøver at finde ud af kærligheden og ikke er alt for perfekte, så du lige bliver mindet om, at du altid er god nok, som du er.

Jeg har selv tænkt mig at prøve 'Love Life', som er en rom-com, der lyder som en krydsning mellem mine to all-time yndlings-datingserier 'Easy' og 'Insecure'.

Hver sæson har en ny hovedperson, der prøver at finde ud af kærligheden i storbyen. Første sæson handler om Anna Kendrick, der dater en ny person i hvert afsnit, og i anden sæson er det William Jackson Harper fra 'The Good Place'. Så hvis du har en kønnet præference i forhold til hovedperson, starter du bare dér, hvor det passer dig.

Hvis du kan klare noget, der er lidt mindre blødt i kanten, så tag 'Easy', der handler om alle mulige og umulige datingsituationer i Chicago. Ny historie i hvert afsnit, så hvis du falder i søvn, er du ikke gået glip af noget (plotmæssigt) vigtigt.

'Love Life'. De to første sæsoner kan ses på C More, mens den sidste findes på HBO Max.

Alternativ: 'Easy' kan ses på Netflix.

3

Jeg vil bare grine-tømmermænd

Ifølge serieekspert Kasper Lundberg viser 'Insecure' en smuk, imponerende rolig og troværdig karakterudvikling midt i en kæk og kvik komedieserie. (Foto: Raymond Liu © Warner Media)

Behovet for komedie kan ramme hårdt, når man har tømmermænd. Enten fordi i går var megasjov, og du vil forlænge eftergløden. Eller fordi i går overhovedet ikke var sjov, og du synes, at verden skylder.

Én af de få serier, der kan få mig til at sprutte pludseligt af grin, selv når jeg ser den alene, er Issa Raes 'Insecure', der lige er sluttet med sin femte og sidste sæson.

Den handler også meget om arbejde og kærlighed i Los Angeles, men allermest centralt er venskabet mellem Issa og Molly. Den ene kan ikke få hul på sin karriere, og den anden kan ikke få hul på sine følelser. Det slår konstant gnister, og det er ét af de sjoveste og mest intense venskaber på tv.

De smukke mennesker i nyt, flot tøj og det fantastiske soundtrack er også perfekt til at få dine tømmermænd til at glide.

Hvis du vil have noget lidt mere ungt og skole-agtigt, så er komikeren Mindy Kaling lige kommet med serien 'The Sex Lives of College Girls' med fire forskellige typer, der knalder sig igennem deres tid på uni.

'Insecure' kan ses på HBO Max.

Alternativ: 'The Sex Lives of College Girls' kan ses på HBO Max.

4

Spil noget, vi kan synge med på-tømmermænd

'Spice Girls: How Girl Power Changed the World' er en dokumentarserie fra BBC. Det populære pigeband havde solgt mere end hundred millioner eksemplarer af deres albums og singler. Men i det nye årtusind tog de hul på deres egne solokarrierer. De var stadig i tyverne og skulle lære at håndtere rampelyset på egen hånd, hvilket kunne være svært, når man var vant til at være fire eller fem til at deles om det. (© DR)

Nogle gange, når man har tømmermænd, vil man bare gerne fantasere sig tilbage til en tid, hvor ens liv var enklere. Så i stedet for at begynde at rode gamle kasser med billeder igennem eller læse mails fra ekskæresterne, foreslår jeg, at du tager én af de virkelig gode, nye musikdokumentarer, der lige er kommet ud.

Mange af os kan huske, at Spice Girls var gigantiske i midten af halvfemserne. Vi husker dem for mainstreamingen af feminisme med 'Wannabe', Pepsi-reklamer og girl power – længe før Beyoncé.

Men det er de færreste af os, der kan huske, hvor hårdt de kæmpede for ikke at bryde sammen under sladderpressens behandling. Især efter de gik hver til sit efter andet album.

Der er masser af pop og sjov i Spice Girls, men dokumentaren om gruppen er faktisk ret hård i sit portræt af mediernes sexistiske behandling af Mel C, Mel B, Emma, Victoria og Geri.

Så hvis du vil have noget mere blødt, kan du kaste dig over Peter Jacksons otte timer lange kærestebrev til Beatles, 'Get Back'.

'Spice Girls: How Girl Power Changed the World' kan ses på DRTV.

Alternativ: 'The Beatles - Get Back' kan ses på Disney+.

5

Quirky-tømmermænd

Det første afsnit i den nye sæson hedder 'How to Invest in Real Estate' og handler om, at Wilson bliver tilbudt at købe den bygning, han bor i. Men han insisterer på at lave voiceoveren som en guide til, hvad "man" gør, når "man" bliver tilbudt at købe en hel opgang i New York. (© HBO)

Det her er en lidt særlig slags sammensatte tømmermænd.

Jeg kender dem mest fra mig selv. Jeg ved ikke rigtigt, om andre har dem. Man er ikke klar til at gå ud, men man er klar til, at der skal ske lidt. Man vil gerne udfordres lidt, men ikke sådan med et helt vildt kompliceret plot eller karaktergalleri, mere med stemningen eller skøre idéer.

Det er sådan en blanding af at føle sig sådan lidt modtagelig og underligt kreativt tænkende, fordi alkoholen har brudt de normale tankerækker.

Én af de sjoveste overraskelser for tiden er den genrevridende 'How to with John Wilson', der er en slags dokumentariske essays på cirka 25 minutter.

Og inden du besvimer af kedsomhed over den beskrivelse, skal du vide, at det er én af de serier, jeg har grinet højest og mest overrasket af det sidste år.

Hvert afsnit er en løst fortalt historie fra John Wilsons liv, som han uden nogen former for held prøver at generalisere til en række selvhjælpsguides til livet – men de forbliver håbløst og vidunderligt komisk specifikke og ubrugelige.

Hvis Wilsons stil alligevel er for weird og frit associerende til dig, så er komedieserien 'On Becoming a God in Central Florida' lige kommet på Netflix, hvor Kirsten Dunst spiller en fattigrøv, der kæmper sig til tops i det selvsamme pyramidespil, der ruinerede hendes familie.

'How to with John Wilson' kan ses på HBO Max.

Alternativ: 'On Becoming a God in Central Florida' kan ses på Netflix.