Blev kaldt en dårlig udgave af Tom Cruise: Nu er skandaleramt skuespiller i topform med ny og vanvittigt spændende serie

Jude Law gør det fremragende i HBO's 'The Third Day'.

Jude Law er igen aktuel i gyserserien 'The Third Day', hvor han er fanget på en ø. (Foto: Ludovic Robert © HBO)

Den ulideligt pæne og på det tidspunkt hyppigt brugte skuespiller, Jude Law, var alle vegne i 2005.

Måske derfor blev han til Oscar-uddelingen samme år genstand for konstante spydigheder fra Oscar-værten, Chris Rock. Rock, som formentlig ikke havde set ret mange af Laws film, blev ved med at referere til den britiske skuespiller som en ringe version af Tom Cruise.

Den drillende monolog har på en eller anden måde klistret sig fast til Law, der ellers er alt andet end en Tom Cruise Light.

Når jeg googler Jude Law, påstår søgemaskinen, at det mest hyppige spørgsmål om Jude Law handler om, hvorvidt han er en skidt fyr eller ej.

På det punkt ligger han nok, som han har redt. Den offentligt diskuterede affære han havde med sin barnepige, mens han var forlovet med skuespilleren Sienna Miller, hjalp helt sikkert ikke på ryet i offentligheden.

Ikke desto mindre har Jude Law et virkelig godt ry blandt kollegaer - og hvad mere relevant er, så har han de sidste år med en lang række af spændende roller i blandt andet 'The Young Pope' og den højaktuelle 'Contagion' totalt genoplivet sin karriere.

Jude Law er nu aktuel i den nye thriller-serie 'The Third Day', hvor han spiller den sørgende far, Sam, der ved et tilfælde finder en mystisk pige, der forsøger at begå selvmord.

Han følger hende hjem til den by, hvor hun bor, som ligger på øen Osea Island ud for kysten ved Essex i England. Da det viser sig, at han på grund af tidevandet ikke kan komme væk fra øen igen, begynder mystiske ting at ske blandt de underlige beboere, som forbereder en stor sekt-lignende festival i det lille samfund.

'The Third Day' er ikke bare vanvittigt spændende og medrivende, den er også meget anderledes skruet sammen.

Serien er delt op i to sektioner kaldet 'summer' og 'winter', og i den anden halvdel giver Jude Law stafetten videre til skuespiller Naomie Harris, hvis karakter, Helen, også befinder sig på den mystiske ø.

Men imellem 'summer' og 'winter', som kan streames som enhver anden serie på HBO, sker der noget helt nyt.

Efter de tre første afsnit er man nemlig ved at forberede en tolv timer lang live-opførsel af midterafsnittene.

Oprindeligt skulle øen være blevet fyldt med statister og tilrejsende fans, som kunne opleve 'The Third Day'-universet på en ny og engagerende måde. Men i lyset af Covid-19 planlægges nu et event for øens rigtige beboere og de medvirkende skuespillere, som kan streames af interesserede seere.

Selvom det er uvist, hvordan eventet helt kommer til at forløbe, bliver det ikke desto mindre bliver en produktion, som måske aldrig er set før.

Men hvordan havnede Jude Law dog her? Her er en gennemgang af hans efterhånden lange karriere.

1

De tidlige år

Jude Law er født i London i England i 1972 og startede sin skuespilskarriere i 1987. (Foto: Jeff Kravitz © 2017 Jeff Kravitz/Getty Images)

Jude Law bekræfter selv, at de tidlige film i hans karriere i den grad er af kvalitetsmæssig varierende grad.

Men rollen som Jerome i science fiction-filmen 'Gattaca', som stadig bliver betragtet som en overset perle, fik karrieren til at køre på skinner. Her spiller han sammen med store navne som Ethan Hawke og Uma Thurman.

Sideløbende har han haft mindre, men essentielle roller i blandt andet filmen 'Wilde' og Clint Eastwoods krimi-komedie 'Midnight in the Garden of Good and Evil', hvor Jude Law spiller en mandlig prostitueret, der bliver skudt af Kevin Spacey.

2

Det store gennembrud

Til venstre på billedet ses instruktør Steven Spielberg sammen med skuespiller Haley Joel Osment og Jude Law i forbindelse med filmen 'A.I. Artificial Intelligence'. (Foto: Anacleto Rapping © 2015 Los Angeles Times/Getty Images)

Efter en række let forglemmelige roller landede Law den måske vigtigste rolle i sin karriere som den egoistiske charlatan Dickie Greenleaf i Anthony Minghelas fantastiske 'The Talented Mr. Ripley'.

Law er så indlysende god som den indtagende jazzentusiast, der kan sno alt og alle om sin lillefinger med sin ekstroverte personlighed og perfekt symmetriske ansigt. Jude Law blev Oscar-nomineret for sin rolle og vandt endda en BAFTA-pris (British Academy of Film and Television Arts), hvilket accelererede hans karriere yderligere.

Mens han var ved at optage krigsfilmen 'Enemy at the Gates' i Tyskland, modtog Law et opkald fra Steven Spielberg, der var i gang med at udvikle science fiction-filmen 'A.I. Artificial Intelligence' sammen med Stanley Kubrick.

Spielberg fik Jude Law fløjet ind med et privatfly, så han kunne prøves af i rollen som den glatte, menneskelignende og prostituerede (der begynder at tegne sig et mønster) robot, Gigolo Joe, der som et kendetegn kunne forføre hvem som helst.

Jude Law fik selvfølgelig rollen, og i de efterfølgende år arbejdede han for Hollywoods instruktørelite såsom for Sam Mendes i dramafilmen 'Road to Perdition'.

3

Den evige birolleskuespiller fik hovedrolle i personlig skandale

Skuespiller Sienna Miller og Jude Law var kærester ad flere omgange. Efter Laws affære med barnepigen, hvor der også gik rygter om en affære mellem Sienna Miller og Laws ven, 'Bond'-skuespilleren Daniel Craig, gik de fra hinanden, men fandt senere sammen igen. Her ses de i 2010. (Foto: Dimitrios Kambouris © 2010 FilmMagic/Getty Images)

Jude Laws stjernestatus steg og steg - og nu i højre grad som 'leading man', altså hovedrolleindehaver.

Men det helt store eventyr udeblev. Den ellers stort planlagte film, 'Sky Captain an the World of Tomorrow', floppede fælt og ligeledes gjorde 'Alfie' i en genindspilning af den gamle klassiker, hvor Jude Law skulle genoplive Michael Caines ikoniske rolle.

Det var et hårdt slag for Laws karriere, at de film, hvor han fik de helt store roller, ikke klarede sig særlig godt.

Heldigvis vendte Jude Law tilbage til at medvirke i gode film, og selvom det i en periode sjældent var i den bærende rolle, så er film som 'Closer', 'Contagion', 'The Aviator' og 'The Holiday' gode film, og de var med til at holde liv i Laws karriere.

En hovedrolle fik han dog, da han i 2005 skrev en offentlig undskyldning til sin forlovede, skuespilleren Sienna Miller for at have haft en affære med sine børns barnepige.

Det var i lang tid denne fadæse, som folk forbandt med Jude Law, der i forvejen havde ry for at date mange smukke, kendte kvinder efter bruddet med ekskonen og skuespillerinden Sadie Frost i 2003.

På et ret heldigt tidspunkt landede Law i 2009 rollen som en af de mest kendte sidekicks nogensinde, nemlig rollen som Watson i 'Sherlock Holmes'.

Sammen med Robert Downey Jr. gav de et nyt bud på den ikoniske duo, hvilket helt sikkert var et tiltrængt mainstream-hit for Jude Law, der på det tidspunkt havde svært ved at bide sig fast som en del af Hollywoods absolutte elite.

4

Stærkt comeback i serieform

Øens befolkning i gyserserien 'The Third Day' kan bedst beskrives som et kryds mellem de lokale i Sean Penn-thrilleren 'U-Turn' og svenskergyseren 'Midsommar'. (© HBO)

Det er nok lidt en overdrivelse at kalde det et comeback, for Chris Rock havde i sin Oscar-åbningsmonolog ret i én ting: Jude Law er med i virkelig, virkelig mange film.

Arbejde har den nu 47-årige skuespiller i hvert fald aldrig haft svært ved at få, men med det voksende streamingmarked lader hans karriere til at have fået endnu en solid saltvandsindsprøjtning.

Først spillede Law hovedrollen som den nye, unge og stærkt konservative pave i den italienske mesterinstruktør Paolo Sorrentinos finurlige 'The Young Pope' i 2016. Imellem de to sæsoner af 'The Young Pope' (anden sæson hedder 'The New Pope'), medvirkede Law i 2019 også i en række film.

Han spillede skurken Yon-Rogg i superheltefilmen 'Captain Marvel' og var også aktuel i fantasyfilmen 'Fantastic Beasts' og Guy Ritchies 'King Arthur'.

Og det bringer os til hans seneste hovedrolle i den mystiske og vildt spændende miniserie 'The Third Day'.

Jude Law, der startede karrieren på de skrå brædder, har virkelig også fået noget at arbejde med i 'The Third Day'.

Udover at spille hovedrollen som en far, der har mistet sit barn, og som nu sidder fast i et klaustrofobisk øsamfund, skal afsnit fire optages live som et "teater-event sendt direkte", hvor seerne kan dykke dybere ned i serien.

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg ikke helt selv forstår, hvad producerne mener med dette live-event, men det lyder spændende.

Jude Law er i topform, og selvom han nærmer sig 50 år og er ved at være godt tyndhåret i toppen, så har han aldrig set bedre ud eller spillet mere nuanceret.

Med Laws nyfundne succes er det dejligt, at han giver sig tid til at lave små projekter som 'The Third Day', for lige om lidt går der totalt Johnny Depp i den, når han kaster sig ud i solen som Kaptajn Kilo i 'Peter Pan' og i øvrigt vender tilbage i både en tredje 'Sherlock Holmes'- og 'Fantastic Beasts'-film.

'The Third Day' kan streames på HBO Nordic.

FacebookTwitter