Blev kendt som den indebrændte kaffechef. Nu er Gunther fra 'Venner' død

Skuespiller James Michael Tyler blev 59 år.

James Michael Tyler var med i 150 ud af seriens 236 episoder, og han er dermed den person, udover de seks venner, der medvirker i flest afsnit. (Foto: NBCU Photo Bank/NBCUniversal © Getty Images)

For fans af 'Venner' landede der sent i går aftes en trist nyhed.

James Michael Tyler, der især er kendt for sin rolle som Gunther - bestyreren af caféen Central Perk - er død i en alder af blot 59 år.

Tyler blev i 2018 diagnosticeret med prostatakræft, og sygdommen spredte sig sidenhen til knoglerne.

Selvom Gunther i 'Venner' aldrig var en karakter, som havde mange og lange replikker, medvirkede han i 150 af seriens i alt 236 episoder, som blev vist fra 1994 til 2004.

Det vil sige, at han – udover de seks hovedkarakterer – er den karakter, som medvirker mest i serien, skriver BBC.

James Michael Tyler, som vi bedst kender ham: Bag disken i Central Perk. Overfor ham skuespiller David Schwimmer i rollen som Ross. (Foto: Danny Feld/NBCU Photo Bank © Getty Images)

'Han var med til at personificere Central Perk'

Serieekspert Frederik Dirks Gottlieb mener da også, at han var "ansigtet på Central Perk":

- Han var kendt for at være super indebrændt og super forelsket i Rachel, uden at det var gengældt. Og så smed han om sig med følelsesløse og kolde bemærkninger, forklarer Frederik Dirks Gottlieb.

- Han var en spøjs birolle og en form for comic relief, når han var på skærmen. Der var en sjov stemning mellem ham, Rachel og Ross, som gjorde ham til en sjov figur.

I kølvandet på dødsfaldet udtaler to af skaberne af 'Venner' i en meddelelse til CNN, at Tyler var en "oprigtigt venlig og sød mand":

- Det han startede som statist på 'Venner', blev vi fanget af hans unikke tilstedeværelse, og vi vidste, at vi var nødt til at skabe en karakter til ham, lyder det blandt andet i udtalelsen.

- Han gjorde Gunthers ugengældte kærlighed (til Rachel) utroligt relaterbar. Vi sender vores dybeste medfølelse til hans kone, Jennifer Carno.

Fik ikke lov til at udfolde sig så meget

Oprindeligt fik James Michael Tyler rollen som cafébestyreren i sitcommen, fordi han var god til at lave kaffe.

Udover sin ti år lange tjans i 'Venner' er han blot krediteret for 16 andre skuespillerjob på IMDB. Blandt andet har han spillet med i et enkelt afsnit af 'Sabrina - skolens heks', 'Scrubs' samt 'Modern Music'.

Og det er da også først og fremmest 'Venner', man vil huske ham for, mener Frederik Dirks Gottlieb:

- Han var ansigtet på Central Perk og med til at personificere stedet. Vi kender jo også alle sammen de småarrogante tjenere på caféer og restauranter, som man alligevel ender med at holde af.

Samtidig er det dog lidt paradoksalt, hvor lidt vi egentlig "kender" Gunther på trods af at have set ham på skærmen i mere end ti år, mener Frederik Dirks Gottlieb:

- Han var ikke en figur, der fik lov til at udfolde sig så meget. Man brugte krudt på de seks hovedpersoner og gæstestjernerne. Det var ærgerligt, at man ikke brugte mere krudt på at fortælle, hvem han var, siger han og uddyber:

- Han var en mystisk person, man ikke rigtig kendte. Når man kørte over ti sæsoner, kunne man godt have givet ham lidt flere nuancer.