Bliv bare indenfor! Her er 5 fantastiske film til efterårsferien

Filmekspert Ida Rud anbefaler fem film, der alle er fyldt med fantasi og nostalgi.

Efteråret er over os. Bladene skifter farve, kulden kommer snigende, himlen er mørkere, og humøret kan være til den triste side.

Det eneste, du har lyst til, er at se en film. Måske en sjov eller romantisk film, der kan give dig en 'feel good'-følelse.

Men filmekspert Ida Rud har en anden løsning.

- Man kan godt blive lidt nedtrykt i efteråret, når sommerens lys og varme er væk. Og det er også okay, for jeg synes ikke altid, man skal flygte fra de triste følelser, siger hun.

Tværtimod mener hun, det bare er med at gribe dynen, smide sig i sofaen med en kop varm kakao og se en god film. Ikke en romantisk komedie, men én der sætter tankerne i gang.

- Det er nemt bare at flygte ind i film, der gør én glad, så man ikke selv skal mærke efter, hvorfor man er ked af det. Det kan være rigtig rart og nødvendigt. Men jeg vil gerne opfordre til, at man også ser film, der minder én om, at man ikke bare skal ignorere, hvad der sker i én selv, lyder rådet.

1

'E.T.' (1982)

(Foto: BRUCE MCBROOM © Universal Pictures)

- Der er mange film, jeg elsker, men 'E.T.' fra 1982 af Steven Spielberg har stort set altid været min yndlingsfilm. Jeg samler på 'E.T.'-figurer og har en nøglering, t-shirts og et 'E.T.'-billede hængende i min lejlighed.

- 'E.T.' er jo ikke nuttet, faktisk lidt uhyggelig at se på, men alligevel er han virkelig, virkelig sød. Og det bånd, han får til drengen Elliott, er så godt illustreret. Det venskab er utroligt ægte. Det er et af filmens store fortrin.

- Så er der den her søskenderelation med Elliott, som er midterbarn og har en irriterende storebror og lillesøster. Den har mange elementer, man kan genkende og giver stof til eftertanke, både når man er voksen og barn. Jeg så selv filmen, inden jeg kunne forstå engelsk og kunne alligevel spejle mig i lillesøsteren.

- Filmen er rørende smuk, og musikken og scenerne går op i en højere enhed, og jeg får gåsehud bare ved at tænke på den. Den er god til efteråret, når man skal hygge sig med en kop kakao.

- Vinteren er på vej, og man har brug for et skud hjertevarme. Jeg får altid en tåre i øjenkrogen og en klump i halsen, fordi jeg bliver så rørt af at se den film.

'E.T.' kan streames gratis på Amazon Prime Video eller lejes på Viaplay, Google Play, Blockbuster og iTunes.

2

'Drengen og jernkæmpen' (1999)

(Foto: NF © Ritzau Scanpix)

- Den her film er lidt som 'E.T.', men i stedet for et lille, brunt rumvæsen kommer der en stor, klodset robot og bliver bedste ven med en ensom dreng med en god fantasi.

- Filmen foregår i 1950'erne, og for voksne er det sjovt at se det charmerende portræt af en lille amerikansk by, hvor beboerne kigger skævt til mænd med læderjakker. Det er også interessant at se den her angst, de voksne har for den kolde krig og russerne.

- Vores hovedperson er en niårig dreng, som er godtroende, nysgerrig og åben, hvilket viser sig at være den rigtige måde at forholde sig til ting på. Og så er jeg vild med robotten, som Vin Diesel lægger stemme til.

- Filmen er meget beslægtet med 'E.T.' på den måde, at det er barnet, der møder det fremmede med åbne arme og nysgerrighed i stedet for de voksne, der handler aggressivt og frygsomt. Voksne er tit mere bange end børn.

- Jeg synes, alle kan se den. Det er også en sjov film, da den er lavet af Brad Bird, der står bag 'The Incredibles'. Filmens morale - at voksne kan spejle sig i børn og lære noget af dem - er god.

'Drengen og jernkæmpen' kan streames på Netflix eller lejes på Viaplay, iTunes, Blockbuster og Google Play.

3

'Valhalla' (1986)

(Foto: CINETEXT BILDARCHIV © Ritzau Scanpix)

- Lige nu er 'Valhalla' aktuel, fordi Fenar Ahmad har lavet en live action-film over 'Valhalla'. Så jeg synes, det er passende at se eller gense den gamle tegnefilm.

- Jeg er vokset op med flere af de film, jeg nævner her, og derfor har jeg en nostalgisk tilgang til dem. Men når det så er sagt, synes jeg, at 'Valhalla' er den bedste danske tegnefilm, der nogensinde er lavet. Jeg blev mindet om filmen igen, fordi soundtracket af Ron Goodwin lige er blevet genudgivet, og her kom jeg i tanke om alt det, jeg elsker ved filmen.

- Den handler især om søskendeforholdet mellem Tjalfe og Røskva, som tit er uvenner, men alligevel elsker hinanden utrolig meget. Filmen viser det på en så rørende måde, det med at de ikke kan undvære hinanden, selvom de har lyst til at slå hinanden ihjel engang imellem. Et søskendeforhold er jo ikke et venskab, men noget andet, og det illustrerer filmen på bedste vis.

- Selvom der er en masse om guder og jætter og alt det overnaturlige, er den bare kernen i en film om søskende og venskaber, og det at gå fra barn til at blive voksen. Alle kan se filmen, den er sjov, meget visuel, jætterne er lidt uhyggelige, men også lidt sjove, og Quark er nuttet.

'Valhalla' kan lejes på Viaplay, Google Play, iTunes og Blockbuster.

4

'Labyrinten til Troldkongens slot' (1986)

(Foto: Tristar Pictures © Ritzau Scanpix)

- Jeg så alt muligt uhyggeligt, da jeg var barn, og det var ofte dét, jeg bedst kunne lide og så igen og igen, fordi det gav sug i maven. Og 'Labyrinten' med David Bowie er både vild og ret syret, men for det første vanvittigt smuk.

- Det er Jim Henson-dukkerne, der for mig bidrager ekstra til det magiske. Man kan se, det er ægte, der er noget tekstur i dukkerne i modsætning til computergrafik, som man er vant til at se i dag. Pigen kan kramme dukkerne og danse med dem, hvilket jeg synes bidrager til den her livagtige illusion.

- Temaet er igen om søskende, og filmens hovedperson er en teenagepige, der er kreativ, fantasifuld og enormt træt af sin far, stedmor og lillebror. Hun gider ikke passe broren, og hun har ikke lyst til at blive voksen, men er fascineret af eventyr og fantasi. Pludselig befinder hun sig i en fantasiverden, da troldekongen har stjålet hendes lillebror, og så skal hun igennem labyrinten for at redde ham.

- David Bowie er uhyggelig, spændende og også lidt charmerende. Han er en underlig skurk, der tager hendes lillebror, men alligevel leger han med hende og er fascineret af hende. Han er en sørgmodig skurk, fordi han er ensom og gerne vil have den her unge pige i sit kongerige.

- Musikken er forrygende, og der er noget magisk over den. Der er også flere biroller, som er virkelig sjove, der løfter den lidt mørke film.

- 'Labyrinten' er skabt til efterårsferien. Den er spændende og lidt uhyggelig, og store børn kan godt se, at det er fantasi og ikke realisme.

'Labyrinten til Troldkongens slot' kan lejes i Blockbuster og Microsoft store.

5

'I Kill Giants' (2017)

(Foto: Screendump © XYZ FILMS)

- Det er den nyeste film, jeg har på min liste af anbefalinger, og faktisk synes jeg, den blev lidt overset herhjemme, da den var i biograferne.

- Anders Walter, som vandt en Oscar for kortfilmen 'Helium', står bag, og det er hans første udenlandske spillefilm. Den er ikke for de mindste børn, for den er ret mørk og uhyggelig og tumler med lidt dystre ting.

- En ung pige bor med sin søster og bror. Hun er en sær og ensom teenager, går med cowboyjakke og kaninører og har en livlig fantasiverden, hun har bygget op. Hun passer på verden mod nogle kæmper, som hun er den eneste, der kan se, og bærer altid en magisk hammer i sin taske. Hun kan blive meget vred og ked af det, og derfor er der en skolepsykolog, der griber fat i hende og prøver at finde ud af, hvad der foregår.

- Det er nogle tunge ting, filmen tackler, men på en virkelig god måde, som giver god indsigt i livets udfordringer.

- Filmen har en forrygende æstetik, og rent visuelt minder den mig meget om nogle af de film, jeg voksede op med i 1980'erne. Den her film er god til at minde os om, at vi ikke skal ignorere, hvad der sker inde i os selv.

'I Kill Giants' kan ses på Netflix eller lejes på Viaplay, Blockbuster og Google Play.