Bliver den Danmarks nye seerhit? 5 serier du skal glæde dig til i efteråret

Forventningerne er høje til TV2's nye serie med Anders W. Berthelsen. Vi ser på fem af efterårets mest spændende premierer.

Anders W. Berthelsen har tidligere medvirket i populære serier som 'Taxa', 'Krøniken' og 'Forbrydelsen'. Til efteråret spiller han hovedrollen i TV2-serien 'DNA'. (Foto: Henrik Ohsten © TV2)

Sommeren begynder så småt at lakke mod enden, og du tørster sikkert efter nye, gode serier, som kan transformere de regnfulde sensommeraftener fra tragiske til kærkomne.

Heldigvis ved streamingtjensterne og tv-stationerne godt, at folk så småt er ved at være hjemvendte fra sommerferie, hvorfor der de næste to-tre måneder er enorme mængder af lovende indhold på vej.

Jeg har udvalgt fem af de mest ventede serier inden for blandt andet krimi-, gyser- og fantasy-genren, så du ved, hvilke du skal skrive dig bag øret.

1

Mindhunter sæson 2

Holt McCallany og Jonathan Groff er snart tilbage i anden sæson af den anmelderroste 'Mindhunter'. Blandt seriens producenter er i øvrigt den Oscar-vindende skuespiller Charlize Theron. (Foto: Patrick Harbron © Netflix)

En af de serier, der har gjort størst indtryk på mig de seneste år, er David Finchers psykologiske thriller 'Mindhunter'.

I første sæson fulgte vi de to FBI-detektiver Bill Tench og Holden Ford, som gennem interviews med fængslede mordere skabte grundlaget for en ny og banebrydende metode at profilere mordere på, som stadig bliver brugt i dag.

Det var også Bill og Holden - som i virkeligheden hed John E. Douglas og Robert Ressler - der tilbage i 1970'erne, hvor 'Mindhunter' finder sted, opfandt udtrykket 'seriemorder' og definerede, hvad der kendetegner den type af morder.

Anden sæson lader til at være endnu mere proppet med snigende uhygge og psykopatiske mordere, da den nye teaser-trailer viser både kultlederen Charles Manson, seriemorderen Son of Sam og en skræmmende sag om en række af børnemord begået i Atlanta.

Men forvent ikke biljagter og skududvekslinger i 'Mindhunter'. Hvis anden sæson fortsætter, hvor den første slap, så er Fincher og co. langt mere interesseret i de mentale aspekter af den morderiske psyke samt de to FBI-agenters dengang kontroversielle arbejdsmetoder, som gjorde dem både berømte og berygtede i de amerikanske politikredse.

Anden sæson af 'Mindhunter' har premiere på Netflix den 16. august.

2

DNA

Der er stærke navne på rollelisten i TV2's kommende thriller 'DNA'. Her ses blandt andre Nicolas Bro, Anders W. Berthelsen og Olivia Joof. (Foto: Henrik Ohsten © TV2)

Hvis en serie med både Anders W. Berthelsen, Nicolas Bro, Louise Mieritz og den britiske skuespillerlegende Charlotte Rampling ikke får dig til at spidse ører, så ved jeg ikke hvad, der skal til.

'DNA', som er skabt af den garvede manuskriptforfatter Thorleif Hoppe og instruktøren bag 'Frygtelig lykkelig' og 'Gud taler ud', Henrik Ruben Genz, handler om politiefterforskeren Rolf Larsen (Anders W. Berthelsen), der prøver at opklare sin egen datters forsvinden.

Seriens plot er ifølge Thorleif Hoppe inspireret af virkelige sager om opdagede fejl i politiets DNA-registre, som har givet nyt håb i ellers gamle, lukkede kriminalsager.

Ud over et stærkt cast glæder jeg mig til en krimiserie med en mere personligt engageret efterforsker, der ikke hele tiden skal spille modvillig helt. Ydermere fornemmer man, at serien, som er coproduceret med Frankrig, lægger op til en dansk serie i international klasse.

'DNA' får premiere på TV 2 i løbet af efteråret.

3

The Dark Crystal: Age of Resistance

Netflix går nye veje med serien 'The Dark Crystal: Age of Resistance'. Der skulle efter sigende også være et computerspil baseret på serien på vej senere på året. (Foto: KEVIN BAKER © Netflix)

Jim Henson, manden bag de legendariske tv-serier 'Sesame Street' og 'The Muppet Show', skabte i 1982 en lille fantasyperle af en film kaldet 'The Dark Crystal'.

Ligesom i 'The Muppet Show' var filmens figurer dukker skabt af Henson selv, og filmen, som var langt mere seriøs og mørk end Hensons tidligere arbejde, har fået en enorm fanskare verden over.

Jim Henson døde desværre i 1990, men det har ikke afholdt Netflix fra at kaste sig ud i en ti episoder lang prequel til den populære film. Serien, der udspiller sig i den farverige verden Thra, kommer til at handle om tre såkaldte Gelflings, der prøver at forhindre verdens undergang.

'The Dark Crystal' revolutionerede brugen af dukker og animatronics tilbage i 1982, og den franske filminstruktør Louis Leterrier, der nu er ved roret, har igen bygget et univers op af dukker. Det må siges at være en sjældenhed i det moderne filmlandskab, hvor CGI er blevet en fast del af enhver fantasyfortælling.

Det i sig selv gør 'The Dark Crystal' til et must-see, og så skader det heller ikke, at afslutningen af 'Game of Thrones' gør plads til, at en ny, spændende serie kan tage over, når vi trætte og stressede efter en lang arbejdsdag har brug for et fantasy-univers at flygte ind i.

'The Dark Crystal: Age of Resistance' har premiere på Netflix den 30. august.

4

The Terror: Infamy

Ligesom blandt andet 'American Horror Story' og 'American Crime Story' er også 'The Terror' en antologiserie, der fortæller en helt ny historie med et helt nyt cast for hver sæson. Anden sæson af 'The Terror' har fået undertitlen 'Infamy'. (Foto: Ed Araquel © AMC)

Hånden på hjertet så blev jeg lidt bekymret, da jeg så traileren for 'The Terror: Infamy', som den nye sæson af Ridley Scotts spændings-antologiserie hedder.

Ikke fordi anden sæson ser dårlig ud, men fordi AMC tydeligvis ikke er bange for at skifte både tone og stil her i anden sæson, hvor vi følger et nyt cast og en ny historie.

Første sæson var en fænomenal historisk thriller, der bygger på en sand historie om et forlist skibsmandskab, der i slutningen af 1800-tallet gennemgik alverdens lidelser for at forblive i live.

I anden sæson er tavlen simpelthen vasket ren, og i den nye trailer, som blev vist på Comic-Con i sidste måned, lægges der op til en til en langt mere gyseragtig fortolkning af en historisk periode under 2. verdenskrig, hvor en lang række af japansk-amerikanske borgere blev fordrevet fra deres hjem og sat i koncentrationslejre udelukkende på baggrund af, hvor deres forældre var født.

Som i første sæson blandes overnaturlige elementer ind i de historiske, og hvor vi i første sæson fik en monsteragtig isbjørn smidt ind i mixet, lader vi til at få zombier her i anden sæson.

'The Terror: Infamy' har premiere den 12. august på Amazon Prime.

5

Fred til lands

Anders Juul og Marijana Jankovic er blandt de medvirkende i DR's kommende dramaserie 'Fred til lands'. Herudover medvirker navne som Dar Salim, Lene Maria Christensen, Morten Hee Andersen og Claus Riis Østergaard. (Foto: Tine Harden © dr)

Vi er mange, der fortsat er spændte på at se, i hvilken retning DR Drama, med ny mand Christian Rank i spidsen, kommer til at gå, efter Piv Bernth sidste år proklamerede nordic noir-stilen for død.

Ikke desto mindre er DR's næste store dramaserie 'Fred til lands' også i krimigenren, og selvom der på nuværende tidspunkt er sparsom information om plottet, så ved vi, at den omhandler et mord begået i et lille samfund, hvor en gruppe lokale beslutter sig for at tage loven i egen hånd.

Serien udspiller sig i den vestfynske by Ebberup og er blandt andet skrevet af Christian Torpe, der står bag Bille August-filmen 'Stille hjerte' og den amerikanske Stephen King-filmatisering 'The Mist'. Ved hans side er Marie Østerbye, der har skrevet på serier såsom 'The Rain', 'Rita' og 'Bedre skilt end aldrig', så det er solide kræfter, der skal videreføre DR's dramatradition.

'Fred til lands' får premiere på DR1 i løbet af efteråret.

Facebook
Twitter