Bliver Holly slået af sin stedfar? Ny serie går helt tæt på udskældt og grænseoverskridende job

Kvinden bag DR's nye dramaserie håber at åbne danskernes øjne for socialrådgiverens svære arbejde.

I 'Ulven kommer' spiller Flora Ofelia Hofmann Lindahl den bærende rolle som Holly, mens Noah Storm Otto spiller halvlillebroren Theo. De to oplever en voldsom krise i deres familie, da Holly skriver i en stil, at hendes stedfar slår hende. (Foto: Michella Bredahl © Dr)

Nogle folkeskoleelever skriver danske stile om ferien i Sydfrankrig, deres fodboldhold eller den nye hund.

Men sådan er det ikke for 14-årige Holly.

Hun har et meget mere alvorligt emne, der presser sig på, hvilket er tydeligt allerede på første side af hendes stil.

På forsiden har hun nemlig tegnet et stort, mørkt øje, der græder, og på de efterfølgende sider beskriver hun detaljeret, hvordan hendes hverdag er fyldt med frygt på grund af stedfaren, der er voldelig over for hende.

Men da Hollys skole alarmerer kommunen, viser det sig, at hverken pigens mor eller lillebror tror på hende. Det er bare noget, hun har opdigtet, lyder deres forklaring.

Så hvem taler egentlig sandt – er det Holly eller hendes familie?

Det er netop det, som socialrådgiveren Lars – i skikkelse af skuespiller Bjarne Henriksen – skal finde ud af i DR's nye dramaserie 'Ulven kommer', og den opgave finder Maja Jul Larsen, der er hovedforfatter på serien, enormt interessant.

- Jeg blev fascineret af socialrådgiverens arbejde. Det at de både skal hjælpe og samarbejde med familierne, samtidig med at de også skal kontrollere, om der er noget galt. I sidste ende har de jo magten til at bestemme, om de skal fjerne børn fra deres forældre, hvis det bliver nødvendigt, siger hun.

Det er med andre ord et kæmpe ansvar, der hviler på socialrådgivernes skuldre, mener Maja Jul Larsen.

- Jo mere Lars kommer i konflikt med forældrene, jo dårligere kan det blive for børnene. Der er så mange interesser på spil, tilføjer hun.

- Det var vanvittigt spændende, at man som socialrådgiver kommer helt ind i en families private rum og skal dømme dem, siger Maja Jul Larsen. Her ses Bjarne Henriksen i rollen som socialrådgiveren Lars. (Foto: Michella Bredahl © Dr)

Et job med 'helt vildt meget magt'

Det er ikke nyt, at der laves en tv-serie, hvor en person skal finde hoved og hale i en mystisk sag eller konflikt – det kender vi for eksempel også fra mange krimier og politi- eller advokatserier.

Men hvornår har du egentlig sidst set en fiktionsserie om en socialrådgiver fra kommunen, der skal finde ud af, hvad der er op og ned i en familie? Sikkert aldrig.

Der gemmer sig ellers masser af tv-egnet drama og dilemmaer på socialrådgiverens skrivebord, mener Maja Jul Larsen.

- Man har helt vildt meget magt i det job. Det er jo enormt grænseoverskridende, at man kan komme og tage nogens børn.

- Men det er samtidig nødvendigt, at nogen tager det her job på sig, for nogle gange har børn jo bedst af at komme væk hjemmefra. Så deres job er en enorm svær linedans, siger hun.

- Min ambition med denne serie er helt klart, at man skal føle, hvordan det er at være en familie, når systemet rykker ind, siger hovedforfatter på 'Ulven kommer', Maja Jul Larsen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Andre gange giver svaret sig selv.

Maja Jul Larsen kommer til at tænke på en af de mest omtalte sager herhjemme, nemlig Tønder-sagen fra 00'erne, hvor to døtre i årevis blev udsat for voldsom vanrøgt, og hvor faren lejede dem ud til forskellige mænd.

I den slags ekstreme sager er der ingen tvivl – her skal børnene fjernes fra hjemmet hurtigst muligt, understreger Maja Jul Larsen.

Men langt de fleste sager i socialrådgivernes papirbunke handler om almindelige familier, fortæller manuskriptforfatteren, der har brugt masser af tid på at tale med mange børn, forældre og socialrådgivere, der har haft problematikkerne fra 'Ulven kommer' inde på livet.

- De socialsager, som den brede offentlighed hører om i medierne, er tit meget tabloide og ekstreme tilfælde, men langt de fleste sager handler om mennesker, som gør det så godt, de kan, og hvor det slet ikke er så sort-hvidt, om de er gode nok forældre for deres børn, siger hun.

Derfor har det også været vigtigt for Maja Jul Larsen, at serien er et portræt af en familie, der lige så godt kunne være din nabo.

Og så vil hun ærligt talt også gerne gøre os alle lidt klogere på socialrådgiverens alt andet end glamourøse job. Der er i hvert fald ikke meget dyrt jakkesæt og høje designerhæle over det, sådan som vi ser det i advokatserierne.

- Det er en meget udskældt profession at være socialrådgiver, og vi hører mest om sager, hvor det er gået meget galt. Men jeg er mere optaget af at vise, hvor sindssygt svært deres job er – du kan ikke have deres job uden at skyde en skævert en gang imellem, fordi det tit er så komplekst, siger hun.

Christine Albeck Børge og Peter Plaugborg i rollerne som parret Dea og Simon. Da Deas datter, Holly, anklager sin stedfar for at være voldelig over for hende, afviser Dea selv alle anklager. Så hvem taler sandt? (Foto: Michella Bredahl © dr)

Har allerede vundet international pris

Maja Jul Larsen er med på, at præmissen for serien måske kan lyde lidt tør og kommunal i nogles ører, men du kan som seer være helt tryg; der er dømt masser af spænding.

- Det vigtige hook i denne serie er, at du ikke ved, hvem der taler sandt, så seerne er på en måde detektiv sammen med socialrådgiveren, og vi ved jo alle sammen, at krimidelen er noget, som folk godt kan lide. Der er et mysterium, siger Maja Jul Larsen.

'Ulven kommer' er da også allerede inden den danske premiere en serie, som udlandet har fået øje på.

For en uge siden modtog Maja Jul Larsen prisen for 'Bedste serie' ved Zürich Film Festival i Schweiz, hvor 'Ulven kommer' blev kaldt "et mesterværk" og særligt blev rost for manuskriptet, instruktionen og sit skuespil.

I foråret blev serien udtaget til hovedkonkurrencen på den store, internationale seriefestival Series Mania i Frankrig, men desværre satte covid-19-pandemien en stopper for festlighederne. Konkurrencen blev aflyst, og det danske dramahold måtte blive hjemme.

Til gengæld blev serien sendt rundt til alverdens tv-folk, og det har indtil videre betydet, at der allerede er kommet positive tilbagemeldinger fra en række lande.

Mest af alt håber Maja Jul Larsen dog, at de danske seere tager serien til sig, og at historien måske endda kan skabe lidt debat herhjemme.

- Grundlæggende handler serien jo om systemets magt over for borgerens ret til frihed, og det er noget, man kan diskutere på flere områder i velfærdssamfundet. Det gælder jo også henne på Jobcentret – hvor indgribende skal systemet egentlig være i dit liv?

'Ulven kommer' har premiere på DR1 søndag aften klokken 20. Allerede søndag klokken 6 kan du se premiereafsnittet på DRTV. Se traileren til serien her:

FacebookTwitter