Bliver hyldet for 'utroligt talent' og 'sans for drama': Dansker er med i ny Netflix-satsning

Yan Skates er med i nyt program, der er en slags 'Den store bagedyst' for folk med grønne fingre.

- Træd væk fra jeres kager!

Ovenstående tv-sprogblomst er for længst blevet hverdag for de fleste danskere, efter 'Den store bagedyst' har kørt på DR1 i snart ti år.

Men hvad så med sætningen:

- Træd væk fra jeres planter!

Jo, sådan lyder det faktisk i et spritnyt realityprogram på Netflix, der bedst kan beskrives som 'Den store bagedyst' på speed – eller plantegødning – om man vil.

I 'The Big Flower Fight' kæmper i alt ti par om at blive de bedste til at skabe smukke, vilde og storslåede blomsteropsætninger og -skulpturer.

En af programmets deltagere er danske Yan Skates, der til daglig arbejder som event-florist i Storbritanniens hovedstad,

London
.

- En morgen, hvor jeg havde god tid, tikkede der en mail ind om det her blomsterprogram på Netflix. I mailen var der et billede af en stor grøn skulptur, hvor jeg tænkte: "De aner jo ikke, hvad den koster!". Så jeg skrev til dem og meldte mig til showet, fortæller han via en skrattende telefonforbindelse fra

London
, hvor han har boet siden 1992.

Som sagt, så gjort.

Efter flere Skype-opkald og en audition blev deltagerfeltet (be)skåret ned fra omkring 50 par til de endelige ti, heriblandt Yan Skates og hans hollandske kammerat Henck Röling.

Yan Skates ved siden af kæmpemøllet, som han og makkeren Henck Röling skabte i forbindelse med udfordringen 'Enorme insekter'. (© Netflix)

Laver blomster til de kongelige

Og selv om Yan Skates både har dekoreret det

verdensberømte
Tate-museum i
London
og lavet blomster for både store hoteller og de kongelige i Storbritannien, så har han alligevel aldrig prøvet noget som 'The Big Flower Fight'.

- Det har været som at træde ind i en helt anden verden for mig. Jeg har for eksempel skullet underskrive hundredtusind stykker papir på, hvad jeg må sige og ikke må sige, og jeg siger garanteret også alt for meget til dig nu, lyder det med et grin.

Yan Skates afslører blandt andet, at hvert af programmets otte afsnit har taget omkring en uge at filme, selv om man undervejs i programmerne får indtryk af, at deltagerne kun har ganske få timer til at få udtænkt og eksekveret deres floromvundne kreationer.

- Nogle af udfordringerne bliver lidt iscenesat, som om vi bare finder på det undervejs, men meget af det har været fuldstændig planlagt i forvejen.

Har konkurreret siden 2006

I programmerne dyster deltagerne i discipliner som 'Enorme insekter', 'Fabelagtig blomstermode' og 'Grønne kæmper', og hvert afsnit kulminerer med, at et vinderpar kåres som ugens 'Best in bloom'.

På den måde er 'The Big Flower Fight' skåret efter nogenlunde samme

skabelon
, der har givet os 'Bagedystens' vanedannende fokus på gode snit og perfekt udført sprøjtearbejde.

- Det var en sjov gruppe mennesker og nogle sjove udfordringer, lyder det fra Yan Skates.

Hvordan det går Yan Skates og makkeren Henck Röling i programmerne, vil vi ikke afsløre her, men det er ikke for meget at sige, at danskeren er udstyret med et ganske veludviklet konkurrencegen.

- Jeg har konkurreret med blomster siden 2006 og har også været med i det anerkendte haveshow Chelsea Flower Show, hvor jeg endte med at vinde at guldprisen. Dér lavede jeg en fem meter høj blomster-version af en afternoon tea, og overskuddet gik til

velgørenhed
for brystkræft.

Det farverige makkerpar har ifølge Yan Skates "nogenlunde den samme slags humor, så det fungerer bare godt mellem os". (© Netflix)

Kunst eller blomster?

Den pollenfyldte levevej lå ellers ikke i kortene for Yan Skates, da han som ung valgte at rive sin tilværelse i Aarhus op ved roden.

- Jeg gik på Aarhus Kunstakademi i slutfirserne, og det var lidt for gammeldags til mig, så jeg var der ikke hele vejen igennem. Jeg flyttede til Berlin i en periode, inden jeg flyttede tilbage til Danmark.

Efter Danmarks EM-sejr i fodbold i 1992 følte han dog, at København ikke kunne blive federe. Og så gik turen til

London
, hvor han har boet siden.

- Jeg blev på et tidspunkt

involveret
i en blomsterbod, som jeg stod i på et marked om søndagen for at tjene penge, mens jeg lavede kunst ved siden af. Pludselig blev vores lejemål, hvor jeg lavede kunst, opsagt, og så skulle jeg til at finde ud af, om jeg ville forsøge at leve af at lave kunst hjemmefra eller gøre noget professionelt ved blomsterne.

- Jeg valgte det sidste, og det har jeg levet af siden.

Dommerne i 'The Big Flower Fight' har blandt andet rost Yan Skates og Henck Röling for "deres utrolige talent", deres evne til "at skabe alt ud af deres fantasi" og for deres "sans for drama".

- Vi boede på et ok hotel under optagelserne, men ellers har der langt fra været tale om nogen Hollywood-produktion, fortæller Yan Skates om sin medvirken i 'The Big Flower Fight'. (© Netflix)

'Jeg er god til at gribe chancen, når den byder sig'

Men hvordan i alverden finder man på at lave en flyvende gris ud af blomster og planter?

Og hvordan skaber man en grøn kæmpeudgave af Rapunzels tårn fra eventyret af samme navn?

Jo, det handler ganske enkelt om at kaste sig ud i det, mener Yan Skates.

- Det er selvlært, at jeg bare springer ud i tingene.

- Jeg er god til at gribe chancen, når den byder sig. Jeg kommer hurtigt til at kede mig, og jeg er altid åben over for nye idéer og

initiativer
. Jeg prøver på ikke at stå stille alt for længe ad gangen.

Den tilgang gælder ikke kun, når det kommer til vildtvoksende udfordringer i et Netflix-program, men også i livet generelt:

- Da jeg var ung, besluttede jeg mig meget bevidst for, at jeg kun ville omgive mig med folk, der enten var bedre til ting end mig, så bedre ud end mig eller var klogere end mig. På den måde sætter man altid sig selv lidt på spidsen, hvilket gør, at man så måske kommer til at møde nye mennesker eller meninger, man ellers ikke ville støde på. Det kan så lede en videre.

Hvordan gør man det konkret?

- Man kan ikke sige: "Nu vil jeg dét, og det skal være nu!". Men man skal have modet og turde tage chancen, når den byder sig. Det er op til en selv at komme i gang og gøre noget med sit liv.

Facebook
Twitter