Blot én procent af den danske filmarv er digitalisteret

Langt størstedelen af Danmarks nationale filmsamling er utilgængelig for offentligheden, fordi den ikke er digitaliseret.

Danmark halter langt bagefter de andre nordiske lande, når det gælder digitalisering af den nationale filmarv, siger Det Danske Filminstitut. (© Colourbox)

Kun 1 procent af den nationale filmsamling, som varetages af Det Danske Filminstitut, er digitalt overført. Resten af filmene er nærmest utilgængelige for offentligheden.

Det skriver Politiken tirsdag.

Et bibliotek der aldrig er åbent

Og modsat vores skandinaviske nabolande har Danmark hverken afsat folk eller penge til at arbejde målrettet med digitaliseringen af filmene, som ellers er målsætningen for både regeringen og EU. Det svarer til at have et folkebibliotek, som aldrig har åbent, mener Lene Halvor Petersen, der er afdelingschef for Arkiver og Digitalisering under Det Danske Filminstitut (DFI).

- Bortset fra at folkebibliotekets bøger ofte findes i flere eksemplarer, mens vores værker ofte kun findes i ét eksemplar, siger hun til Politiken.

Op til forhandlingerne om den seneste filmaftale, som gælder frem til 2018, kom Det Danske Filminstitut derfor med et oplæg til politikerne, hvori de forklarer, at filmsamlingen er uden reel værdi og betydning for borgerne, fordi filmene ikke kan ses, og »uden digitalisering må vi konstatere, at store og væsentlige dele af filmarven reelt går i glemmebogen.

Jelved: Det er Filminstituttets ansvar

Derfor efterspurgte de en målrettet indsats og en bevilling på 10 millioner kroner årligt til at sikre digitalisering af en del af disse film. Men de fik ingenting på den samlede filmaftale, som blev underskrevet af alle Folketingets partier.

Kulturminister Marianne Jelved (R) køber ikke præmissen om, at der ikke er afsat penge til en kontinuerlig indsats:

- De sidste 5 år er der løbende givet 8,5 mio. kr. til digitalisering. Det er vilkårene, fordi vi har valgt at bruge Umts-midlerne som finansiering. Filminstituttet har så fået 20 procent af de midler, og den politik har været kørt af flere regeringer over årene - både under Helle Thorning, Anders Fogh og Lars Løkke. Det handler om, hvordan Filminstituttet prioriter deres driftsmidler, for det er indenfor deres opgave og budget at sikre langtidsopbevaring og tilgængeligheden af film, siger kulturministeren til Politiken.

Facebook
Twitter