Børn er skønne men ulidelige! Her er de serie-forældre, der har det værre end dig

Børn kan være en ordentlig mundfuld. Serieekspert Frederik Dirks Gottlieb har fundet fire serier, der bekræfter dig i, at du ikke er alene om at være presset.

Før far - nu mor Maura Pfefferman i 'Transparent' og alenemor Sam Fox i 'Better Things' er nogle af de serie-forældre, der har et ekstrapresset familieliv. (© Viaplay / HBO Nordic)

Børn er dejlige, og vi elsker dem højere end noget andet. Men lad os være ærlige og indrømme, at de også kan være hamrende belastende og har en unik evne til at få det værste frem i pressede forældre, der også prøver at jonglere med en karriere og et kærlighedsliv.

Hvad enten det handler om at komme ud af døren om morgenen, mens børnene konkurrerer om, hvem der kan stikke den størst mulige kæp i forældre-maskinen, pludselige hysteriske anfald i det lokale supermarked, eller børn, der skændes på bagsædet i bilen, så kan det fra tid til anden føles decideret traumatiserende at have børn.

Heldigvis er vi ikke alene. Hvad der indimellem kan synes som en tortur-lignende hverdag, kan i form af en tv-serie virke både terapeutisk, fortrøstende og ikke mindst bekræfte os i, at der findes mere frustrerede forældre derude end os selv.

Jeg har samlet de mest pressede tv-forældre i fire af tidens bedste tv-serier, hvor den anspændte dynamik mellem børn og forældre spiller en fremtrædende rolle. Så når børnene endelig er puttet er der hermed lagt i ovnen til en aften med god og relaterbar serieunderholdning til alle de brave forældre derude.

(© HBO Nordic)

Hårdt presset alenemor holder sammen på familien i ’Better Things’

Da jeg første gang så ’Better Things’, var jeg skeptisk, fordi den på overfladen ligner enhver anden tidstypisk amerikansk komedieserie om en mere eller mindre dysfunktionel familie. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at det på ingen måde er tilfældet…

Hvor ældre familieserier såsom ’Hænderne Fulde’, ’Kaos i familien’ eller ’The Cosby Show’ holdt de relaterbare problemer i en armslængde med halvdårlige punchlines og dåselatter, så tør skaberne af ’Better Things’, Pamela Adlon og Louis CK, at zoome ekstra godt ind dér, hvor det gør rigtigt ondt.

Sam Fox’ børn er hamrende egoistiske og tramper op og ned af deres selvopofrende mor. Eksmanden kommer på besøg en gang om året og skrider igen, lige når alle tror, at han måske har ændret sig. Men det allermest genkendelige aspekt er seriens bankende hjerte, moderen, der holder sammen på det hele. Sam Fox holder, med støttebind på håndleddet og en kronisk uimponeret grimasse, på fineste vis sammen på sin lille familie, alt imens hun forsøger ikke at glemme sine egne behov i ligningen.

’Better Things’ kan ses på HBO Nordic.

(© Viaplay)

Louis og Jessica Huang jagter den amerikanske drøm i 'Fresh Off the Boat'

Alle forældre ønsker sig inderligt, at deres børn falder til i deres omgivelser og ikke skal døje med mobning og ensomhed.

I den fantastiske komedieserie ’Fresh Off the Boat’ følger vi den taiwanesiske Huang-familie, der med næb og klør forsøger at tilpasse sig et klasse- og raceopdelt USA i 1990’erne.

Forældrene Louis og Jessica jagter utrætteligt den amerikanske drøm og ønsker at blive betragtet som amerikanske mønsterborgere, men det er svært, når ens ældste søn bare vil lytte til hård rapmusik og på grund af et eksplosivt temperament ender i slagsmål i skolegården.

’Fresh Off the Boat’ kan ses på Viaplay.

(© Viaplay)

Mort bliver til Maura Pfefferman i 'Transparent'

Kan man som forælder til tre børn tillade sig at have sine egne behov og drømme? Må man vende blikket indad og springe ud som den person, man altid har følt sig som, når ens forkælede børn konstant har behov for, at man lytter til deres navlebeskuende småproblemer?

I den prisvindende komedieserie ’Transparent’ følger vi familiefaderen Mort, der, efter børnene er flytte hjemmefra, endelig beslutter sig for at fortælle sin familie, at han altid har følt sig som en kvinde, og at de fremover skal kalde ham for Maura. De ellers så frisindede boheme-børn, der til daglig nyder en egocentreret hverdag, bliver pludselig konfronteret med en far (nu, mor) som vælger at fokusere på sig selv.

Selvom de langt hen ad vejen støtter op om Mauras beslutning, så har de svært ved at vænne sig til ikke at være det eneste omdrejningspunkt i Mauras liv mere, og det er til tider hjerteskærende at se en forælder, der igennem mere end 30 år har dedikeret al sin tid til sine børn, skulle kæmpe så hårdt for opmærksomhed i sit eget liv.

’Transparent’ kan ses på Viaplay og Amazon Prime.

(© Viaplay)

Rainbow og Andre Johnson tackler fornemt problemerne i 'Black-ish'

Da jeg var lille, var en af mine yndlingsserier ’The Cosby Show’, som på daværende tidspunkt gav et eksklusivt indblik i en afroamerikansk familie fra den øvre middelklasse. Bill Cosby har siden hen vist sig at være den diametrale modsætning af sin seriefigur, og derfor er det heldigt, at vi nu har Black-ish; en serie, der tør male et langt mere ærligt og realistisk portræt af en sort familie uden at ignorere de racemæssige gnidninger, USA unægteligt lider under.

Johnson-familien bor i en forstad med hovedsageligt hvide beboere, og det fører en lang række af problemer med sig, når man har fire børn med store personligheder og en yderst påståelig og stædig far boende. ’Black-ish’ er både sjov og rørende - og ikke mindst en inspirerende og hjælpende hånd til børnefamilier i nød.

’Black-ish’ kan ses på Viaplay.

Facebook
Twitter