Bogen blev ikonisk: Nu får længe ventet science fiction-brag (endelig) biografpremiere

Filmen 'Dune' med stjernerne Timothée Chalamet og Zendaya får premiere torsdag.

Timothée Chalamet spiller hovedrollen som Paul Atreides i filmen 'Dune', der får dansk biografpremiere torsdag den 15. september (© Warner Bros. Entertainment)

Den skulle egentlig have ramt de danske biograflærreder i midten af december sidste år, men det blev – som så meget andet – udskudt på grund af coronapandemien.

Nu er pandemien og de dertilhørende restriktioner lagt bag os, og det betyder, at en af de mest imødesete film nu (endelig) får sin premiere.

Det drejer sig om science fiction-baskeren 'Dune', der får dansk premiere i dag, onsdag.

Bag 'Dune' står instruktøren Denis Villeneuve, og på rollelisten finder man blandt andre to af de hotteste skuespillere lige nu, Timothée Chalamet og Zendaya.

De to var i sidste uge genstand for massiv opmærksomhed, da de besøgte filmfestivalen i Venedig, hvor 'Dune' havde verdenspremiere.

Timothée Chalamet og Zendaya ses her til verdenspremieren på 'Dune' under filmfestivalen i Venedig den 3. september. (Foto: ETTORE FERRARI © Scanpix)

Og ifølge DR's filmanmelder Per Juul Carlsen, der selv var til stede i Venedig, tog både publikum og anmeldere rigtig godt imod den længe ventede film.

- Der var stor begejstring ved den første pressevisning af Villeneuves 'Dune' (...) der blev klappet lystigt, og ingen buede, hvilket ellers ofte er tilfældet, når store amerikanske produktioner vises på festivaler for kunstneriske film, skrev han i sin reportage fra den norditalienske by.

Kampen om krydderiet

Fortællingen i 'Dune' foregår langt ude i fremtiden, hvor mennesket befolker flere planeter i universet, og hvor de forskellige planetsystemer styres af forskellige dynastier.

'Dune' finder sted på planeten Arrakis, som også bliver kaldt Dune. Ørkenplaneten er central for hele menneskeheden, fordi krydderiet melange kun kan udvindes der. Melange er nemlig livsforlængende, bevidsthedsudvidende og gør blandt andet, at man kan rejse i rummet.

Mens Paul Atreides, som spilles af Timothée Chalamet, og hans familie opholder sig på Dune, angriber et andet dynasti planeten, og Paul Atreides bliver en del af kampen om Dune.

Filmen er baseret på Frank Herberts bog 'Dune', som udkom i 1965.

Siden kom yderligere fem romaner fra 'Dune's univers, hvilket med tiden har gjort Herberts fortællinger til nogle af historiens bedst sælgende inden for science fiction-genren. Og så udkom den i øvrigt 12 år før den første 'Star Wars'-film.

Forløber til 'Star Wars'

'Dune' er blevet kaldt en af science fiction-genrens absolutte klassikere, og det er der god grund til, hvis man spørger Jens Hjerrild Poder, der laver podcasten 'Scifi Snak'. Og som samtidig er stor fan af 'Dune'-fortællingen.

- Det er en utrolig fascinerende fortælling. Og selvom den er en klassiker inden for genren, så minder historien om et eventyr eller 'Game of Thrones', fordi de er begrænset teknologisk på Arrakis, og de bruger sværd, siger Jens Hjerrild Poder og uddyber:

- Den kan ses som forløber til 'Star Wars', som også er med til at gøre den elsket.

Han har i øvrigt selv 'Dune' på sin topfem over bøger, han ville tage med på en øde ø.

På grund af hans kærlighed til bøgerne er forventningerne til filmen da også skruet godt op hos Jens Hjerrild Poder.

- Jeg har pænt høje forventninger. Det, jeg har set indtil videre, ser ret fantastisk ud.

Udover Timothée Chalamet spiller Jason Momoa (fra blandt andet 'Game of Thrones'), Zendaya (fra blandt andet 'Euphoria'), Oscar Isaac og Rebecca Ferguson også med i filmen. (Foto: Courtesy of Warner Bros. Picture © Warner Bros. Entertainment Inc.)

Filmatiseret før – uden succes

Det er ikke første gang, at filmfolk kaster sig over et forsøg på at skabe 'Dune' på film.

I 1984 var der premiere på David Lynchs film 'Dune – ørkenplaneten', hvor Kyle MacLachlan, der også spillede den kaffeelskende Dale Cooper i tv-serien 'Twin Peaks' af selvsamme Lynch, havde rollen som Paul Atreides.

Filmen blev dengang ikke en publikummagnet, og det skyldes ifølge Jens Hjerrild Poder blandt andet, at effekterne ikke var gode nok i 80'erne. Men det er de i dag.

En anden årsag til Jens Hjerrild Poders høje forventninger skal findes hos filmens instruktør, Denis Villeneuve. For han har ifølge Jens Hjerrild Poder allerede bevist, at han kan få gjort gode science fiction-bøger til gode film.

- Hvem havde regnet med, at vi ville se en god filmatisering af bogen 'Stories of Your Life and Others', som blev til 'Arrival'? Og hvem havde regnet med, at vi skulle se en 'Blade Runner'-efterfølger, som ville være meget seværdig?

- Hvis han har kunnet lykkes med de to projekter, hvorfor skulle han så ikke også kunne lave en rigtig god Dune-film?, spørger Jens Hjerrild Poder optimistisk.

'Dune' får premiere i biograferne onsdag den 15. september.

Facebook
Twitter