Bold på hjernen? Her er 5 fede fodboldfilm, du skal se lige nu

Kan du ikke få nok fodbold? Så guider Per Juul Carlsen dig til en række seværdige film og dokumentarer.

Dokumentarfilmen om ikonet Pelé er blandt de film, der er oplagt at se i øjeblikket. (© Netflix)

Du kan i princippet se fodbold hver eneste aften i disse dage.

Men er de mange EM-kampe ikke nok for dig, er der også mulighed for at dykke endnu mere ned i fodboldens verden.

Det samme gælder for dig, der ikke orker at følge minutiøst med i den ene kamp efter den anden, men alligevel gerne vil fornemme lidt fodboldstemning.

For der er nemlig lavet et væld af gode dokumentarer og spillefilm, der alle har fodbold som omdrejningspunkt.

Her får du mulighed for at komme ind bag facaden på de verdensberømte spillere eller blive mindet om, hvordan det egentlig gik til, da Danmark gik hele vejen og vandt EM i fodbold i 1992.

Vi har fået fodboldfan, "udøvende fodboldspiller gennem mange år trods en korsbåndsskade" og DR's filmanmelder Per Juul Carlsen til at give sit bud på, hvilke film man skal kaste sig over.

1

Spillefilm: 'Looking for Eric'

Skuespilleren Steve Evets og Eric Cantona ved premieren for 'Looking for Eric' i Manchester i 2009. (Foto: Nigel Roddis © Scanpix Denmark)

Den britiske instruktør Ken Loachs film fra 2009 handler om en kriseramt og selvmordstruet fodboldfan, der gennem hash-hallucinationer møder sit store idol, Eric Cantona. Den franske fodboldspiller spillede for Manchester United i 90'erne og spiller sig selv i den socialrealistiske film, som ifølge Per Juul Carsen er yderst seværdig:

- Jeg interviewede engang filmens instruktør, Ken Loach. Her fortalte han, at han gerne ville lave en fodboldfilm, fordi fodbold betyder så meget for den britiske arbejderklasse. Men fodbold er så svært at gengive, fordi det er svært at gengive dramatikken i en fodboldkamp.

- Derfor valgte han at gengive det med en arbejderklassetype, der ser et forbillede i Eric Cantona. Fyren (spillet af Steve Evets) bruger så Cantona som en slags vejleder, der kan give ham gode råd om for eksempel sin kone.

- Det er en meget rørende fortælling om en fodboldfan, der bruger Cantona for at komme videre i livet.

'Looking for Eric' kan blandt andet ses på Filmstriben.

2

Dokumentarfilm: 'Diego Maradona'

Diego Maradona er ikke bare en fodboldspiller, men et ikon - hvilket igen-igen blev slået fast efter hans død i november 2020. (Foto: Agustin Marcarian © Ritzau Scanpix)

Den britiske filminstruktør Asif Kapadia har tidligere lavet en prisvindende dokumentarfilm om Amy Winehouse og udsendte i 2019 sin film om Maradona. Filmen fokuserer primært på Maradonas turbulente ophold i Napoli i årene 1984-1991, hvilket ifølge Per Juul Carlsen byder på en ganske dramatisk historie:

- Det er jo nærmest et kæmpe græsk drama, der bliver foldet ud i denne film. For det er en sindssyg historie om en lille, fattig dreng fra Argentina, som kommer til Italien, hvor han bliver en gud, da han spiller for Napoli.

- Her er han med til at slå de rige hold fra Norditalien, og han begynder at tage stoffer, som mafiaen har købt til ham i byen. Og senere bliver han inderligt forhadt. En manuskriptforfatter kunne ikke have skrevet historien bedre.

- Det er en forfærdelig historie om en dreng, som egentlig bare er god til at spille fodbold.

'Diego Maradona' kan blandt andet ses på DRTV.

3

Spillefilm: 'Sommeren '92'

Fodboldlandsholdstræner Richard Møller Nielsen i højt humør, efter Danmark slog Tyskland og dermed vandt EM i 1992. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

Instruktøren Kasper Barfoed stod i 2015 bag spillefilmen om Danmarks overraskende sejr ved EM i fodbold i 1992. I rollen som landstræner Richard Møller Nielsen ser man Ulrich Thomsen, hvilket ifølge Per Juul Carlsen er et fint match:

- Det er et vellykket portræt af Ricardo.

- Richard Møller Nielsen har ellers været lidt af en vittighed i Danmark, fordi han ikke kunne finde ud af at tale engelsk og spillede meget defensivt fodbold. Han blev sågar kåret som den bedste internationale træner, men ikke som den bedste danske træner. Han leverede kæmpestore resultater.

- Filmen viser et glimrende portræt af en fynbo, der skal have lavet sit køkken, men sørger for, at vi bliver europamestre imens.

'Sommeren '92' kan blandt andet ses på Filmstriben.

4

Dokumentarfilm: 'Pelé'

En begejstret Pelé fotograferet i 1998. (Foto: REUTERS © SCANPIX DANMARK)

Filmen, der er instrueret af Ben Nicholas og David Tryhorn, havde tidligere i år premiere på Netflix. I filmen ser man den i dag 80-årige Pelé tøffe rundt med sin rollator, mens han ser tilbage på sit liv og sin karriere. Og det kan rigtig meget, mener Per Juul Carlsen:

- Det er et stort drama om en stor fodboldspiller, der nærmest skal redde sit land fra et militærdiktatur. Han ender dog med i stedet at blive rullet ind i Brasiliens militærdiktatur og skal sørge for, at landet vinder VM, så folk kan acceptere det brutale styre.

- Han er selv med i filmen, hvor han sidder og spiller på sin gamle skopudsekasse (han var skopudser, inden han blev fodboldspiller). Og det er rørende at se den gamle mand sidde dér.

'Pelé' kan ses på Netflix.

5

Spillefilm: 'Offside'

Den iranske filminstruktør Jafar Panahi står bag filmen 'Offside'. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix Denmark)

Filmen fra 2006 er instrueret af iranske Jafar Panahi, hvis film ofte giver et humorisk indblik i livet i Iran. Hans film bliver ofte forbudt i Iran, men har vundet flere prestigefyldte priser i udlandet, deriblandt Den Gyldne Palme i Cannes og Sølvbjørnen i Berlin. Og 'Offside' er ifølge Per Juul Carlsen også et besøg værd:

- Det er en iransk film om kvindelige fodboldfans, der prøver at snyde sig ind på et stadion. Det var nemlig forbudt for dem at komme på stadions indtil 2019. Og det ser man i filmen, at der kommer en masse spøjse forviklinger ud af. Den er humoristisk på sin egen måde.

- Filmen, som er fra 2006, skabte dengang røre i Iran. Landet har altid været en meget ivrig filmnation, men de har et stramt censursystem. Derfor har instruktøren Jafar Panahi siddet i husarrest, men har alligevel formået at smugle film ud – en gang foregik det i en kage.

Filmen er desværre ikke tilgængelig på streamingtjenester i Danmark i øjeblikket.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk