Borgere anmelder 'Dræberne fra Nibe': - Bornedal har ramt den lige i røven

I Nibe er der stor begejstring for Ole Bornedals nyeste film 'Dræberne fra Nibe'.

  • I hovedrollerne ses Mia Lyhne som Gritt og Lene Maria Christensen som Ingrid. Her får de en snak med en lejemorder, der er hyret til at dræbe... dem. Lejemorderen Igor spilles af Marcin Dorocínski. (Foto: © Per Arnesen)
  • Gritt og Ingrid er gift med Edward spillet af Ulrich Thomsen og Ib, som spilles af Nicolas Bro. I rollen som politibetjenten Heinz ses Søren Malling. (Foto: © Per Arnesen)
  • Edward og Ib kommer ud for en del 'begivenheder' efter at have hyret den russiske lejemorder. (Foto: © Henrik Petit, Miso Film)
  • Også Ole Thestrup er med i den stjernespækkede film i rollen som mændenes advokat. (Foto: © Henrik Petit, Miso Film)
  • Hele filmen er optaget i Nibe i byens naturskønne omgivelser. (Foto: © Henrik Petit, Miso Film)
1 / 5

I dag er der danmarkspremiere på 'Dræberne fra Nibe', men en stor del nibenitter har allerede set filmen, da den i sidste uge havde gallapremiere i Nibe.

Og der er store roser fra de lokale borgere, der er glade for at se deres by på det store lærred.

Jess Kristiansen (t.h.), der går under navnet 'Røde' er ejer af 'Jernkroen' i Nibe, hvor flere af filmens scener er optaget. Her står han sammen med Anders Thode, der også er fra Nibe. (Foto: © Joakim J. Hvistendahl, jhvmedia.dk)

Jess 'Røde' Kristiansen:

- Som nordjyde synes jeg, det er en super god film. Jeg har set den to gange i træk, til gallapremieren og snigpremiere dagen efter, og første gang fokuserede jeg mest på, hvad jeg kendte - hvor det var henne i Nibe og sådan. Men anden gang kunne jeg bedre fokusere på selve handlingen, og det er jo galgenhumor på højt plan, siger han.

- Det der med sorte penge i køleskabet, en murerbil og de der ting, der har Bornedal (Ole Bornedal, instruktør, red.) altså 'ramt den lige i røven'. Jeg tror også, det er dét alle, der ikke er nordjyder, tænker. Det er det, de forventer om jyder - at vi har et køleskab fyldt op med sorte penge. Alle jyder kender én, der kender én. Jeg synes tydeligt, man kan mærke, at det ikke er en københavner, der har fundet på at lave en jydefilm, siger Jess 'Røde' Kristiansen og henviser til Ole Bornedal, der selv er født og opvokset i Nordjylland.

- Hvis jeg var turistchef for Nibe og omegn, ville jeg simpelthen gå på hænder og bøje mig i støvet. Man kan ikke få bedre reklame for byen end det her. Man ser både havnen, kirken, torvet og kroen. Alt er lokalt. Så kan man ikke forlange mere, siger han.

Til højre ses Thomas Kastrup-Larsen (S), der er borgmester i Aalborg Kommune. Her står han til gallapremieren i Nibe sammen med Carsten Holst fra Den Vestdanske Filmpulje. (Foto: © Joakim J. Hvistendahl, jhvmedia.dk)

Thomas Kastrup-Larsen:

- Jeg synes, det er en fantastisk underholdende og sjov kærlighedshistorie. Den er både hårdtslående og langt under bæltestedet på en sofistikeret måde. Den handler jo utrolig meget om erotik og sex, og hvad der kommer ud af, at man ikke har et sexliv. Rollerne kommer ud i nogle store udfordringer i deres forhold, men alligevel kommer der en sød og charmerende afslutning, siger han.

- Det er længe siden, jeg har grinet så meget. Og der var faktisk flere i biografen, der lagde mærke til, at jeg grinede så meget, at jeg næsten ikke kunne trække vejret. Og så er det jo nogle fantastisk dygtige skuespillere, der er med. Den måde Ulrich Thomsen taler på og så refleksionerne i hans ansigt, hvor man kan se, han spiller én, der ikke er alt for begavet. Det er virkelig en oplevelse. Og så er Ole Thestrup jo med - så kan det næsten ikke blive bedre, griner Thomas Kastrup-Larsen.

Heidi Gregersen er formand for Nibes biograf Kino Nibe. Her ses hun til gallapremieren sammen med skuespillerne Mia Lyhne og Nicolas Bro. (Foto: © Joakim J. Hvistendahl, jhvmedia.dk)

Heidi Gregersen:

- Jeg synes, det er en grinagtig komedie med en stor portion nordjysk sort humor - med et gran af alvor. Den handler jo også om, at det er vigtigt at pleje sit forhold og ikke tage hinanden for givet. Og så spiller skuespillerne jo fantastisk, og jeg er imponeret over deres nordjyske sprog og hvor godt, de falder ind, siger hun.

- Jeg glæder mig også til at se den igen. Når en film er fra ens egen by, kigger man jo også efter det lokale og 'det hus kender jeg' og 'det var da på Løgstørvej' og sådan. Det er første gang sådan en film kommer op i vores område og så med så store skuespillere. Det er jo helt vildt stort for os. Jeg giver den fem stjerner, hvis fem er det højeste, siger Heidi Gregersen.