Britisk komiker chokerer igen: Her er hans 5 mest tåkrummende øjeblikke

Sacha Baron Cohen har gennem årene bragt kendisser og politikere på glatis med sine mange, grænseoverskridende alter egoer.

Sacha Baron Cohen i rollerne som henholdsvis Ali G, Borat og Admiral General Aladeen (Billedcollage). (© (c) Ritzau Scanpix/Getty Images)

Hver uge sidder hele verden – ikke mindst amerikanske højreorienterede politikere – og følger spændt med, når satirikeren Sacha Baron Cohens i rollen som fiktive personer interviewer og udstiller kendte politikere og magthavere i sketch-serien ’Who is America?’.

Programmet har allerede skabt stor debat og den amerikanske politiker Jason Spencer har allerede mistet sin plads i parlamentet i staten Georgia, efter han på Baron Cohens fiktive karakter Erran Morads opfordring råbte racistiske udtryk og angreb komikeren med sin bare numse.

Men det er langt fra første gang, Sacha Baron Cohen får lokket magthavere og kendte ud på dybt vand med sine mange, gakkede figurer.

Hvem er Sacha Baron Cohen?

(Foto: Paul hackett © (c) Ritzau Scanpix)

Den britiske skuespiller og komiker Sacha Baron Cohen har bibeholdt en del mystik omkring sin egen personlighed.

Hans mor er født i Israel, og han er vokset op i et jødisk hjem, før han i en relativ tidlig alder begyndte at lave tv.

I år 2000 fik han sit eget program 'Da Ali G Show', hvor den gennemgående karakter var en hvid, smådum hiphopper, der mest af alt interesserede sig for kvinder og hash.

Det var også her, at Cohens måske mest berømte alter ego, Borat Sagdiyev, først fik sit eget segment med akavede interviews, hvor hans ‘ikke-vestlige’ opførsel var anledning til geniale interaktioner med diverse engelske personligheder og senere det globale biografhit ’Borat’.

Efter flere mere eller mindre vellykkede fiktionsfilm er Cohen endelig tilbage i et Ali G Show-lignende format, ’Who is America?’ (som kan ses på HBO Nordic) og i fuld gang med at gøre det, han er bedst til: Iskold eksekvering af tåkrummende interview der på både underholdende og intelligent vis tager pulsen på vores samfund.

Det har ikke været nemt, men jeg har med nød og næppe begrænset mig til fem af de bedste øjeblikke fra et af vor tids største komiske genier.

Sacha Baron Cohen (t.h.) som den israelske antiterror-ekspert Erran Morad i ’Who is America?’. (© (c) Ritzau Scanpix)

Jason Spencer angriber Cohen med bar numse Cohens nye serie har allerede kastet flere ikoniske øjeblikke af sig, men klarest står scenen, hvor Cohen i forklædning som den israelske antiterror-ekspert Erran Morad skal lære den amerikanske politiker Jason Spencer at afsløre potentielle terrorister i burka, undgå at blive kidnappet, og i den mest bizarre del af sketchen, skræmme terrorister væk med sin bare numse.

Det lykkes simpelthen Cohen at få den kontroversielle politiker til at trække bukserne ned om anklerne, mens han jagter Cohen rundt i træningslokalet og råber: ‘I’ll make you a homosexual / jeg gør dig homoseksuel!’. Spencer har efterfølgende trukket sig tilbage som politiker.

Sacha Baron Cohen som Borat Sagdiyev. (© (c) Ritzau Scanpix)

Borat synger provokerende nationalsang foran mere end 4.000 ’rednecks’

Filmen med den lange titel ’Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious’ var et kæmpehit i det meste af verden, og det er næsten umuligt at vælge én scene fra en film spækket med tåkrummende øjeblikke.

Dog er scenen, hvor Borat inden en baseball-kamp stiller sig op foran 4.000 amerikanske fans og synger sin egen version af den ellers hellige amerikanske nationalsang med teksten:

‘Kazakhstan is the greatest country in the world / all other countries are run by little girls’ (Kazakhstan er verdens bedste land. Alle andre lande styres af små piger, red.)

Det falder sjovt nok ikke i god smag, og det ender med en kaskade af buhen og regulært kaos.

Brüno, aka Sacha Baron Cohen, gør sig til på den røde løber. (© (c) Ritzau Scanpix)

Bruno i cagefight Filmen Brüno kom i kølvandet på Borat og blev en smule overset, da den ikke helt levede op til de skyhøje forventninger.

Det ændrer dog ikke på, at der er mange fantastiske øjeblikke i filmen, og at den homoseksuelle østriger Brüno er en helt igennem genial og elskelig figur, som på tåkrummende manér formår at udstille homofobiske politikere, sportsstjerner og andre kendisser.

Klarest står øjeblikket, hvor Cohen har arrangeret et falskt kampsports-event, hvor Brüno forklædt som fighteren ’Straight Dave’ foran hujende, aggressive fans pludselig stopper kampen og begynder at tage tøjet af og tungekysse med sin modstander.

Cohen har selv i et interview hos den britiske talkshowvært Jonathan Ross fortalt, at det var det farligste ‘stunt’, han har lavet, da publikum begyndte at tyre metalstole, ølkrus og andet habengut ind i buret, hvor de to elskovsfugle havde gang i en heftig make-out-session.

(© (c) Getty images)

Sacha Baron Cohen modtager Baftas Charlie Chaplin Brittania Award Cohen er ikke typen, der bare modtager en pris eller afslappet dukker op til diverse prisuddelinger uden en diabolsk plan.

Blandt andet fakede han kun iført g-streng og englevinger til MTV Awards et fald som resulterede i en 69’er på rapperen Eminem, og på den røde løber til Oscar-showet tabte han, udklædt som diktatoren Admiral General Aladeen, Kim Jong Ils aske ud over en tydeligt chokeret Ryan Seacrest.

Øjeblikket, hvor Sacha Baron Cohen forklædt som Bruno, lander i hovedet på Eminem. (Foto: Jeff Kravitz © (c) Getty images)

Cohens mest legendariske prisuddelings-prank er dog, da han i 2013 vandt BAFTA’s komikerpris (kaldet ’Charlie Chaplin Britannia Award’), som blev overrakt til ham af Selma Hayek i følgeskab af en ældre kvinde i kørestol ved navn Grace Cullington, der blev præsenteret som den sidste skuespillerinde som spillede sammen med Charlie Chaplin.

Efter at have modtaget prisen sammen med Chaplins stok, læner Cohen sig op af stokken, der knækker og resulterer i, at Cohen får skubbet Cullington af scenen, hvor hun ligger livløs, mens publikum fuldstændig fryser i forvirringen om, hvorvidt de netop har overværet et dødsfald.

Sacha Baron Cohen i rollen som den dameglade Ali G. (© (c) Ritzau Scanpix)

Ali G provokerer feminist Det er ikke kun Borat, som ikke er politisk korrekt. Cohens første ikoniske figur, Ali G, blev i starten af 2000’erne enormt populær for sin naive og smådumme charme, som på en og samme gang kunne få både ham selv og de stakkels interviewpersoner til at se hamrende dumme ud.

I et interview med feministen Naomi Wolf provokerer han igen og igen med idiotiske spørgsmål, såsom hvorfor mænd er bedre kokke end kvinder eksemplificeret ved Ronald McDonald som det kulinariske adelsmærke. Eller påstanden om at kvinder har flere jobmuligheder end mænd, da de jo har bedre muligheder for arbejde som strippere og sexarbejdere. Wolf tager det hele enormt pænt, selvom hun afslutter interviewet med ordene:

‘Jeg er så fornærmet over det her, at jeg ikke engang kan beskrive det’.

Hun er ikke den første, der føler sådan efter et interview med Cohen, og hun er med garanti heller ikke den sidste.

FacebookTwitter