Brød sammen på Air Force One: Netflix-dokumentar afslører nye detaljer om Michelle Obama

Filmen 'Becoming' lader os komme helt tæt på Michelle Obama. Og den giver DR's serieekspert en klump i halsen.

'Becoming' er en ny Netflix-dokumentar med den tidligere amerikanske førstedame, Michelle Obama, i hovedrollen. (© 2020 Netflix)

Det føles allerede som en evighed siden, at Barack og Michelle Obama boede i Det Hvide Hus og dagligt prægede nyhedsbilledet verden over.

Siden stafetten gik videre til Donald Trump, har den 56-årige Michelle Obama holdt sig travlt beskæftiget med at udgive en bog, holde en verdensomspændende bogturné og sidst, men ikke mindst, finde ud af, hvordan hun skal redefinere sig selv.

En del af svaret får vi nu i den spritnye Netflix-dokumentar 'Becoming', der ledsager hendes bog af samme navn fra 2018. Vi kommer ind bag facaden og ser de udfordringer, hun har stået overfor i sit forsøg på at tage ejerskab over sit eget liv.

Men hvad lærer vi egentlig om Michelle Obama i den nye dokumentar? Her kommer de største afsløringer i 'Becoming', der giver et privat indblik i den tidligere førstedames nye hverdag.

1

En global rockstjerne

I 'Becoming' møder man også Michelle Obamas 82-årige mor, Marian Shields Robinson, der også boede i Det Hvide Hus under Barack Obamas embedsperiode. (© 2020 Netflix)

Dokumentaren begynder med Michelle Obama, der taler om sin yndlingsmusik, hvorefter hun sætter Kirk Franklins funky nummer 'A God Like You' på og danser på bagsædet af bilen, der ellers er proppet med gravalvorlige sikkerhedsfolk.

Det minder én om, hvor dygtige Michelle og Barack Obama var til at omfavne populærkulturen og appellere til unge mennesker verden over.

Filmens omdrejningspunkt er lanceringen af Michelle Obamas bogturné og består delvist af bidder fra de interviews, hun har givet på scenen. Blandt andet fra da hun gæstede Royal Arena foran 11.000 fremmødte danskere.

Resten er interviewbidder, som hun over de seneste år har givet til filmens instruktør, og små klip, hvor vi bliver præsenteret for hendes familie. Michelle Obamas 82-årige mor, Marian Shields Robinson, gæster for eksempel filmen, da hun kommer for at se sin datters første optræden på hendes bogturné.

Turneen starter naturligvis i Michelle Obamas hjemby Chicago, hvor hun stråler af begejstring over at kunne påbegynde et nyt kapitel i sit liv. Hun står endelig på egne ben efter otte års hårdt arbejde som førstedame.

Medieikonet og talkshow-værten Oprah Winfrey laver en dynamisk intro, og Michelle Obama træder ind på scenen til Alicia Keys 'Girl On Fire'. Publikum skriger i vilden sky.

Det er helt tydeligt.

Michelle Obama er ikke den traditionelle kedelige politiske figur, hun er en kæmpe rockstjerne på niveau med Mick Jagger og Beyoncé.

2

Obama står selv bag 'Becoming'

Barack og Michelle Obama til det demokratiske konvent i 2004 - fire år før han blev præsident. På det tidspunkt var han senator i staten Illinois. (Foto: Scott J. Ferrell © Congressional Quarterly Inc.)

Det er svært ikke at blive rørt, når man ser 'Becoming'.

I hvert fald hvis man, ligesom mig, savner det charmerende præsidentpar, der ikke bare fungerede som politiske figurer, men som også engagerede sig meget i tilværelsens mere levende ting - som musik og film.

I den forbindelse bliver man også nødt til at nævne, at 'Becoming' er produceret af Michelle og Barack Obamas eget produktionsselskab Higher Ground, der står bag anmelderdarlings som den Oscar-vindende 'American Factory' og 'Crip Camp'.

Det betyder ikke nødvendigvis, at de har haft kreativ indflydelse på 'Becoming', som er lavet af Nadia Hallgreen. Men man kan da tvivle på graden af kritisk tilgang, når filmens omdrejningspunkt også er instruktørens chef.

Så hvis du forventer et kritisk syn på den politik, der blev ført under Obama-administrationen, så er filmen ikke for dig. Men du kan være sikker på, at du bliver klogere på, hvem den tidligere førstedame er som person, og hvad den vanvittige rejse har krævet af personlige ofre og rejst af spørgsmål.

3

Michelle brød sammen i Air Force One

Michelle Obama under optagelserne til 'Becoming'. Den tidligere førstedame har selv haft svært ved at vænne sig til den konstante opmærksomhed. (Foto: Isaac Palmisano © 2020 Netflix)

Michelle Obama beskriver, på både rørende og morsom vis, den sidste overnatning og morgen, inden hende og familien skulle flytte ud af Det Hvide Hus.

Børnene var kede af det, og alle prøvede at få det bedste ud af deres sidste dag i den bygning, som familien Obama de sidste otte år havde kaldt deres hjem.

Michelle Obama forklarer, hvordan hun kæmpede for ikke at bryde sammen offentligt. Hovedsageligt fordi hun var bange for, at et sammenbrud ville blive fejltolket som et større politisk statement.

I stedet måtte hun gemme sig bag sin smilende facade og sørge for, at børnene fik pakket deres ting.

- Kom så børn, Trump-familien flytter ind lige om lidt, husker hun, at hun sagde til børnene.

Følelserne kom først frem til overfladen, da hun endelig sad i Air Force One-flyet, langt væk fra pressens søgelys. Her brød hun fuldstændig sammen og hulkede i 30 minutter.

- Det var vist afløb for de otte år, hvor jeg havde forsøgt at gøre alting perfekt, siger Obama om sammenbruddet.

Hun lægger ikke skjul på, hvor svært hun havde det med at blive en offentlig person. Særligt fordi hun selv har meget skarpe personlige holdninger, og at det ikke altid bliver taget pænt imod, når man er førstedame.

Der var aldrig tid til at tilpasse sig et nyt og komplet anderledes liv som førstedame. Og selvom hun beskriver det som sit livs største ære, så var de otte år i Det Hvide Hus en ekstremt stressende periode for hele familien.

4

Den vrede sorte kvinde

I 'Becoming' får man indtrykket af, at det ikke altid har været lige nemt at være førstedame. Michelle Obama giver udtryk for, at det har været svært at lægge låg på sig selv. (© 2020 Netflix)

Det er forfriskende at se en førstedame, der danser til Drake, og som ikke er bange for at grine af sig selv. Michelle Obama virker generelt, som om hun nyder livet, men det har været en lang vej at nå til det punkt, hvor hun igen føler ejerskab over sit eget liv.

Allerede i valgkampen, før Barack overhovedet var blevet præsident, begyndte medierne at gå efter Michelle. For hun talte tit lige ud af posen om uretfærdigheder og ulighed i USA.

Det resulterede i, at pressen af og til tegnede et billede af hende som "den vrede sorte kvinde". Hun begyndte derfor at læse op fra telepromptere, så hun altid holdt sig til et velforberedt manuskript, hvor der ikke var mulighed for misforståelser.

Michelle beskriver det som, at hendes "sjæl blev ændret", da politiske modstandere og dele af pressen gik efter hende personligt.

En følelse, som hun stadig forsøger at ryste af sig i dag.

5

Ikke god nok til eliteskolen Princeton

Michelle Obamas bror Craig Robinson, der også gik på Princeton, arbejder i dag for det amerikanske Basketball-hold New York Knicks. (© 2020 Netflix)

I 'Becoming' beskriver Michelle Obama mange af de forhindringer, hun har mødt på sin vej. Hun fortæller, at mange af hendes usikkerheder udspringer fra, at hendes skolelærer ikke troede på hendes faglige evner og ikke mente, at hun var dygtig nok til at gå på Princeton.

Den samme prestigefyldte skole, som hendes storebror Craig var kommet ind på.

Generelt har Michelle Obama tydeligvis lidt af et mindreværdskompleks overfor sin karismatiske storebror, der ligner hende til forveksling. Hun beskriver ham da også som sit første "crush".

Heldigvis kunne Michelle bevise over for sin skolelærer, at han havde taget fejl, da det lykkedes hende at gå i sin storebrors fodspor og komme ind på Princeton, hvor hun læste sociologi.

Hun var én af de få ikke-hvide studerende på det tidspunkt, og hun måtte blandt andet finde sig i, at hendes bofælle flyttede ud af deres fælles værelse, fordi bofællens mor var utryg ved, at hendes datter boede sammen med en sort pige.

Af den grund kunne det godt være svært at tro på, at man var god nok. Men som hun siger til journalisten Gayle King:

- Så kloge var de andre elever altså heller ikke.

6

Michelle skulle have været Barack Obamas mentor

I 1989 var det egentlig meningen, at Michelle Obama skulle være Barack Obamas mentor. Sådan gik det ikke helt. Her ses de i 2009, efter Barack Obama blev taget i ed som præsident. (Foto: Chip SOmodevilla © 2009 Getty Images)

Efter Princeton, og senere et ophold på Harvard, startede Michelle sin egen advokatpraksis. Her blev hun mentor for en ung fyr, der hed Barack. Da hun snakkede i telefon med ham, mærkede hun hurtigt, at der var noget mere end bare et professionelt samarbejde i vente.

Hun beskriver hans dybe stemme som enormt tiltrækkende og som "varme, der osede ud gennem telefonen". Sekretærerne smeltede da også, da den unge Barack mødte op på Michelles kontor, og der vidste hun straks, at det var ham, hun skulle sætte kløerne i.

Barack Obama gæster også kortvarigt 'Becoming', da han, til publikum og Michelles store overraskelse, tropper op på scenen og sammenligner sig selv med rapperen Jay-Z, der også er kendt for at støtte sin kone Beyoncé, når hun afholder koncerter.

Det er charmerende, men som med Jay-Z og Beyoncé får man fornemmelsen af, at det hele er et nøje tilrettelagt show, og at man ikke får et helt ufiltreret indblik i deres forhold.

Michelle er ikke bange for at tale om, hvor intimiderende det er at have en mand med Baracks status. Det har fra start været vigtigt for hende at kunne stå på egne ben, og "at hendes lykke ikke afhænger af ham".

Men længere ind i deres forhold og eventuelle uenigheder kommer vi desværre ikke.

7

Hvad byder fremtiden på?

Hvis man skal tro Michelle Obama, så kommer man ikke til at se særligt meget til det prominente par i fremtiden. Hun vil i stedet fokusere på at støtte fremtidige generationer. (© 2020 Netflix)

Det giver filmen ikke noget konkret svar på, men Michelle gør det dog klart, at hun og Barack vil træde længere og længere ud af rampelyset. Og hurtigere end nogen havde regnet med. I stedet for selv at stå forrest vil hun inspirere og være mentor for den næste generation af unge aktivister.

Det lyder derfor ikke som om, at hun har i sinde at stille op som præsident. Det har ellers været et sejlivet rygte, der har floreret de seneste år i takt med, at hendes popularitet i USA er steget.

'Becoming' er tydeligvis en delvist selviscenesat hyldest til Michelle Obama.

Måske er det, fordi jeg selv er far til to piger, at det er mig ligegyldigt, at filmens ærinde ikke er at optegne et kritisk portræt.

For når jeg ser optagelser af unge kvinder, der ikke tror synderligt meget på sig selv, suge Michelle Obamas udstråling til sig, og ser, hvordan den giver dem superkræfter, så får jeg alligevel en klump i halsen.

Jeg tilgiver filmen for at holde sig på neutral grund. For selvom den hverken er kritisk overfor Trump-administrationen eller udfordrer Michelle Obamas synspunkter, så har hun mødt rigeligt med skepsis og udfordringer i sit liv.

Det her er en film for dem, der i forvejen synes, at Michelle Obama er inspirerende. Filmen er en hyldest til en underdog, der mod alle odds har fået en vigtig stemme, som hun kan bruge i hele verden.

Men den næste bog eller dokumentar om Michelle Obama har til gengæld bare at give os alle de beskidte detaljer i hendes og Baracks forhold. På forhånd tak!

Facebook
Twitter