'Broen' for begyndere: Det skal du vide inden fjerde sæson

Vil du gerne følge med i 'Broen' fra 1. januar? Vi ridser de første tre sæsoner op for dig.

Fjerde sæson af den store skandinaviske dramaserie 'Broen' er lige på trapperne, og danskerne skal holde vejret i selskabet af Saga Norén og Henrik Sabroe én sidste gang.

Serien er vist i 188 lande og har vundet bunkevis af priser – men du skal selvfølgelig ikke snydes, hvis du ikke har fulgt med helt fra begyndelsen.

Hvad handler de første tre sæsoner om? Hvem er hende den sære svenske betjent? Og hvordan i alverden blev Kim Bodnia lige pludselig til Thure Lindhardt? Vi har samlet en guide, så du kan se med de næste otte uger, når fjerde og sidste sæson af 'Broen' rammer DR1 i aften.

OBS: Læs hertil og ikke længere, hvis du ikke vil have afsløret handlingen i sæson 1-3 af 'Broen'.

Hvis du hellere vil se første sæson selv, skal du anskaffe den på DVD.

Der er blevet begået et mord midt på Øresundsbroen mellem Danmark og Sverige, og politi fra begge lande tropper op på gerningsstedet.

Den svenske og små-autistiske enspænder Saga Norén (spillet af Sofia Helin) og den danske familiefar Martin Rohde (spillet af Kim Bodnia) får til opgave at løse mordgåden sammen.

Umiddelbart efter begynder den svenske journalist Daniel Ferbé at modtage tips fra en mand, der kalder sig for 'Sandhedsterroristen', og som hævder at begå en række forbrydelser. Den mystiske mand viser sig at være en, som kender Martin Rohde uhyggeligt godt – og det kommer til at koste menneskeliv i den danske kriminalbetjents familie.

Hvis du hellere vil se anden sæson selv, så kan du se den på Netflix.

13 måneder senere kolliderer en færge med bevidstløse teenagere med en cementsøjle under Øresundsbroen. Saga Norén tager kontakt til Martin Rohde, som stadig er sønderknust over sit tab, og de to indleder endnu en efterforskning sammen.

Danmark er underdrejet af forberedelserne til en stor EU-klimakonference, og en gruppe internet-aktivister i dyremasker bliver i første omgang koblet til forbrydelsen. Alt imens arbejder Martin med sit tab ved at mødes med gerningsmanden fra sidste sæson i fængslet. Et valg, der kommer til at få store konsekvenser for ham.

Rækken af forbrydelser, der begyndte med færgen under Øresundsbroen, viser sig at være komplekse. Gerningsmanden vil nemlig forgifte de mange fremmødte politikere på klimakonferencen – og han har et personligt og forskruet motiv.

Hvis du hellere vil se tredje sæson selv, kan du se den på DR TV.

Martin Rohde er fængslet, og da endnu et dansk-svensk mordgåde dukker op, får Saga Norén en ny dansk makker. Henrik Sabroe (spillet af Thure Lindhardt) er også kriminalbetjent, og han tumler med, at hans kone og to døtre på mystisk vis er forsvundet seks år tidligere.

Gåden som Saga og Henrik skal løse sammen er mordet på en kvinde, som er fundet dræbt på en svensk byggeplads – og flere mord følger, både i Sverige og Danmark. Mordscenarioerne minder uhyggeligt meget om billederne fra en excentrisk dansk kunstsamlers udstilling. Det viser sig at holde stik, og kunstsamleren bliver selvfølgelig hovedmistænkt.

Tredje sæson byder også på en mere personlig side af Saga, som viser sig at have en dyster fortid. Efter en opvækst, hvor moderen angiveligt har skadet Saga og hendes lillesøster for at få opmærksomhed, tog søsteren nemlig flere år tilbage sit eget liv – og det har selvfølgelig sat dybe spor i den svenske betjent.

Vi afslører selvfølgelig ikke plottet i den fjerde og uigenkaldeligt sidste sæson.

Men det kan vist ikke komme bag på nogen, at sæsonen starter med et mord, der har rødder på tværs af sundet, og at seerne igen skal på mission med Saga Norén og Henrik Sabroe.

Fjerde sæson af 'Broen' har sendes på DR1 mandag den 1. januar klokken 21 og de efterfølgende syv søndage. Serien kan også streames på DR TV.