Cannes-formand: Kæmpe paradoks hvis Netflix-film vinder guldpalmen

Den spanske instruktør Pedro Almodóvar, der også leder juryen ved filmfestivalen i Cannes, blander sig nu i debatten om Netflix' deltagelse i hovedkonkurrencen.

Den spanske instruktør Pedro Almodóvar går nu ind i debatten om Netflix' deltagelse i hovedkonkurrencen ved dette års filmfestival i Cannes. (Foto: Julien Warnand © Scanpix)

I et slag mod Netflix siger chefen for juryen i Cannes, at kun film, der har været vist i biograferne, kan vinde ved filmfestivalen.

Den spanske filminstruktør Pedro Almodóvar, der leder juryen, advarer den amerikanske streamingtjeneste om, at filmen, som vinder førsteprisen i Cannes, skal vises i biografer.

Netflix har afvist at vise to af dets film, som er med i konkurrencen om Guldpalmen, i franske biografer, fordi meget stramme regler på området ville indebære, at filmene ikke kunne vises online før om tre år.

Nye platforme skal overholde nuværende regler

Pedro Almodovar, der onsdag holdt pressemøde i Cannes, siger, at det ville være "et kæmpemæssigt paradoks", hvis Guldpalmen går til en film, som ikke kan ses i biograferne.

- Personligt synes jeg ikke, den skal gives til en film, der ikke ses på den store skærm. Digitale platforme er en ny måde at tilbyde ord og billeder på, som i sig selv er berigende. Men disse platforme bør ikke erstatte eksisterende former som biografer, sagde han på pressemødet.

- Den eneste løsning, tror jeg, er, at de nye platforme accepterer og overholder de eksisterende regler, der allerede er vedtaget og respekteret af de eksisterende netværk, lød det fra Almodovar.

Netflix har nægtet at vise dets to nominerede film "Okja" og "The Meyrowitz Stories" i de franske biografer.

Biograferne har protesteret voldsomt.

Festivaldirektør: Jeg forstår biograferne

Biograferne er i deres gode ret til at protestere mod Netflix, siger festivalens direktør.

- Cannes er en filmfestival for biograffilm, og vi vil gerne have, at alle film i Cannes kan ses i biograferne, siger festivaldirektør Thierry Fremaux.

Han mener, at Netflix har truffet en beslutning, som virksomheden kender konsekvensen af.

- Netflix besluttede at vælge internettet først, og det har franske biografer protesteret mod. De har ret, fordi film først og fremmest er beregnet for biografen.

Protester fra Netflix

Netflix' administrerende direktør, Reed Hastings, skriver på sin Facebook-side, at den etablerede filmbranche har rottet sig sammen mod Netflix.

- "Okja" er en fantastisk film, som biografkæder vil forhindre i at deltage i konkurrencen ved filmfestivalen i Cannes, skriver Hastings.

Den franske filmfestival løber af stablen fra 17. til 28. maj og kan i år fejre 70-års jubilæum.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk