Film og TV

Carsten Bjørnlund fra 'Liberty': Vi burde trække os ud af Afrika og lade kontinentet finde sine egne ben

Skuespilleren var for første gang i Afrika, da han spillede med i 'Liberty' – og det var en blandet oplevelse.

- Jeg kan godt lide det i udgangspunktet. Men når det er sagt, så er der også ting, jeg ikke kan lide.

Sådan lyder skuespiller Carsten Bjørnlunds vurdering efter hans første møde med Afrika, som fandt sted, da han var med til at indspille DR1-dramaserien 'Liberty' i Sydafrika.

Inden han tog flyet dertil, havde han fået fat i nogle bøger om den sydafrikanske historie og apartheid, der frem til 1991 adskilte sorte og hvide i landet. Og både bøgerne og opholdet fik ham til at se Afrika på en ny måde.

- Det blev meget tydeligt, hvilken rolle europæerne har spillet i verden, og jeg har fået øjnene op for – på en helt ny måde – hvilken rolle vi har spillet på det afrikanske kontinent. Og så tænker man videre på de to amerikanske kontinenter. Vi har fandeme været nogle bastarder, siger Carsten Bjørnlund.

Stadig raceforskelle

Selvom apartheid blev afskaffet for over 20 år siden, så mener Carsten Bjørnlund stadig, at adskillelsespolitikken kan ses i dagligdagen i Sydafrika. For eksempel siger han, at det stadig primært er sorte, der servicerer de hvide.

I 'Liberty' spiller Carsten Bjørnlund rollen som Niels, der forsøger at bringe andelstanken til Afrika. Og hans besøg på kontinentet har bekræftet ham i, at det ikke altid er godt at rejse ud til andre og fortælle dem, hvordan de bør gøre.

- Det er ikke fordi, man ikke vil hjælpe. Men det er ikke altid det bedste, at andre gør noget for én. I første omgang skulle vi ikke have stukket vores næser ind på kontinentet, siger han om tiden, hvor mange vesteuropæiske lande var store kolonimagter.

- Vi bruger stadig deres jord og hiver deres diamanter og guld op for at tage det ud af landet bagefter. Vi har klart et ansvar. Jeg synes, man skal trække sig ud af Afrika og lade kontinentet finde sine egne ben, siger han.

Hjælp kan være en bjørnetjeneste

I det hele taget mener han, at vi i dag bør tænke os mere om – både når vi taler om Afrika, og når vi gerne vil hjælpe. For eksempel kalder skuespilleren det helt absurd, at man stadig kan møde danskere, som beskriver andre mennesker som folk, der kravler rundt i træer.

Men også når man vælger at hjælpe ved at aflevere sit aflagte tøj til Afrika, risikerer det at være en bjørnetjeneste.

- Det gør, at den lokale tøjindustri i de pågældende lande lider, fordi befolkningen hellere vil gå i aflagt tøj fra Vesten, siger Carsten Bjørnlund.

Ulandsbistanden har ændret sig

Sofie Gråbøl, der spiller Kirsten i 'Liberty', har før besøgt Afrika – nærmere bestemt landet Togo – sammen med Børnefonden.

Hun glæder sig over, at ulandshjælpen har ændret karakter, og mener, at vi ikke længere ser afrikanere, som nogle der ikke selv kan finde ud af noget.

- Man bevæger sig væk fra den her lidt i virkeligheden - i bedste mening – lidt arrogante måde at anskue fattige lande i Afrika på. Nu indgår vi på en respektfuld måde, hvor man fokuserer på at sætte nogle projekter i gang, så de bliver selvkørende, siger Sofie Gråbøl.

Serien og Carsten Bjørnlunds første besøg på kontinentet har ikke fået ham til at ændre sin opfattelse af Afrika.

I stedet har han ændret sin opfattelse af europæerne, og det, at vores forfædre har taget ud, brug afrikanere som slaver og brugt koloniernes ressourcer til at opbygge vores egen rigdom.

- Den indvirkning, vi har haft på verden, har altid ligget som en dårlig samvittighed. Det er virkelig en øjenåbner, i forhold til hvor grove vi har været på verdensplan, siger han.

Hvis du endnu ikke har set 'Liberty', kan du se første til fjerde afsnit på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter