Charmerende psykiater udnyttede sine patienter: Nu er historien om hans skumle planer blevet til stjernespækket serie

True crime-podcasten 'The Shrink Next Door' er blevet til en serie med to af verdens største komediestjerner i hovedrollerne.

'The Shrink Next Door' er fortællingen om psykiateren Isaac Herschkopf, der gennem 30 år tog kontrol over patienten Martin Markowitz' liv. I 2010 begyndte Markowitz at tage kontrollen over sit liv tilbage. (© Apple+)

Det der med at agere pleasende overfor andre, kender jeg selv alt for godt. Tanken om, at andre ikke kan lide en, er bare ikke særlig rar.

Sådan har Will Ferrell det i en decideret skadelig grad i den nye komedieserie 'The Shrink Next Door', hvor han forføres af en charmerende psykiater med skumle hensigter.

Serien bygger på en podcast, der beskriver den virkelige historie om Isaac Herschkopf, en amerikansk psykiater, der gennem adskillige årtier udnyttede sine patienter til egen fordel. Særligt slemt gik det ud over Martin Markowitz, der blev manipuleret til at isolere sig fra sin familie og finansiere Herschkopfs ekstravagante livsstil.

Som det efterhånden er tilfældet med en længere række af podcasts, der er blevet omdannet til tv-serier, bygges der en del videre på kildematerialet.

Historien om Markowitz og psykiateren fra helvede er her omdannet til en sort komedie, hvorfor Will Ferrell spiller Markowitz, og Paul Rudd er i rollen som den sociopatiske Herschkopf.

Det er der kommet et ret fornøjeligt – og til tider småskræmmende – komediedrama ud af, og fans af de to superstjerner vil formentlig være godt underholdt.

Her er tre grunde til, at du bør se den:

1

Kan der komme gode tv-serier ud af podcasts?

'The Shrink Next Door' er ifølge serieekspert Frederik Dirks Gottlieb endnu et eksempel på, at Apples streamingtjeneste er urimeligt overset og passer fornemt ind i rækken af nøje udvalgte kvalitetsserier. (© Apple TV+)

Det er efterhånden mere end blot en trend at se populære podcasts blive omdannet til tv-serier.

'Homecoming', 'Equinox', 'Dirty John', 'Lore' og 'Limetown' er blot nogle af de serier, der startede som lydformater.

Det siger noget om, hvor meget man i Hollywood leder med lys og lygte efter spændende serieidéer, nu hvor der er mere rift om indhold end nogensinde før. Men det siger også noget om både det tårnhøje niveau og den popularitet, som podcastmediet på relativt kort tid har opnået.

Fælles for de fleste af de førnævnte podcasts er, at de fungerer overraskende godt som tv-serier. Måske fordi de både serverer et godt formidlet univers uden at sætte billeder på, men samtidig efterlader nok plads til, at serieskaberne kan bygge videre på en historie, som allerede har vist, at den kan fange folks interesse.

I 'The Shrink Next Door' er der i den grad taget en del friheder, og selvom det bestemt ikke er en komedieserie, som man griner højlydt af, kan Rudd og Ferrell ikke skjule deres komiske talent. De er da også instrueret til at få seeren til at trække på smilebåndet fra tid til anden.

Podcastversionen er alt andet end sjov, og historiens alvor lægger i udgangspunktet også op til en mere direkte versionering, så det er imponerende, at den lidt lettere tilgang faktisk fungerer så overraskende godt.

2

Kræfter fra 'Succession' og 'The Big Sick' står bag

Det næste projekt fra Michael Showalter, instruktøren bag 'The Shrink Next Door', bliver endnu en serie-versionering af en podcastfortælling, nemlig 'The Dropout', som omhandler iværksætteren og svindleren Elizabeth Holmes. (© Apple TV+)

Det er manuskriptforfatteren Georgia Pritchett og instruktøren Michael Showalter, som står bag 'The Shrink Next Door' – og selvom det måske ikke siger den gængse tv-seer ret meget, er det et imponerende cv, de hver især bringer til bordet.

Pritchett har en vigtig rolle som medforfatter på flere afsnit af hitserien 'Succession', der også begår sig i grænselandet mellem komik og drama, og 'Veep', der ligeledes skildrede et überseriøst miljø på komisk manér.

Fælles for alle de serier, som Pritchett har skrevet for, er, at de på trods af at være komiske aldrig mister forbindelsen til virkeligheden og formår at skildre troværdige figurer og ikke mindst arbejdsmiljøer.

Instruktøren på 'The Shrink Next Door' er den efterhånden garvede komedieinstruktør Michael Showalter, der blandt andet også står bag den fremragende komediefilm 'The Big Sick'.

Han har siden slutningen af 90'erne skrevet komedieserier og er nok mest kendt for den syrede 'Wet Hot American Summer'-serie, der startede som en film og senere fik adskillige sæsoner på Netflix.

Som instruktør er han dog blevet voksen, og hvis 'The Big Sick' ikke allerede var et meget tydeligt signal om, at Showalter er mere end manden bag en række af fjollede tv-serier, er 'The Shrink Next Door' i hvert fald yderligere bekræftelse.

3

Komediestjerner er overraskende alvorlige

Amerikanske Kathryn Hahn fik sit gennembrud som Lily i tv-serien 'Crossing Jordan'. Siden da har hun spillet med i en lang række af film og serier, såsom 'Captain Fantastic', 'Bad Moms' og 'WandaVision'. (© Apple TV+)

'The Shrink Next Door' foregår i to spor.

Nutiden, hvor forholdet mellem Hersckopf og Markowitz lader til at være gået skævt, og fortiden, hvor det upassende patient/psykiater-forhold først startede.

Derfor foregår det meste af serien i starten af 80'erne, og heldigvis er seriens budget stort nok til at få det hele til at se overbevisende ud.

Både Rudd og Ferrell fungerer overraskende godt i den lidt mere dramatiske ende, og specielt Ferrell, som vi sjældent ser i alvorlige roller, føles overraskende naturlig som den usikre Markowitz.

Seriens højdepunkt er dog Kathryn Hahn som Markowitz' søster, der tidligt i serien får færden af Herschkopfs upassende patientforhold til hendes bror.

Hahn mestrer som de færreste balancen mellem komedie og dramatik, hvorfor hun før har stjålet opmærksomheden i serier som 'WandaVision' og 'Transparent'. Hun er en stjerne, og hendes helt store kommercielle gennembrud som hovedrolleindehaver kan ikke komme hurtigt nok.

Forvent ikke komedie på Ferrell eller Ruds sædvanlige niveau i 'The Shrink Next Door', men nyd at se to af Hollywoods største stjerner i anderledes roller.

'The Shrink Next Door' kan ses på Apple TV+.

FacebookTwitter