Clintons sex-skandale bliver til tv-serie: 'Det er en forfærdelig idé at sende den op til præsidentvalget'

Tidligere præsident Bill Clintons affære med Monica Lewinsky bliver til serie, der har premiere få uger før valget i USA næste år.

Det var en møgsag for den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton, da han blev taget i at have en affære med praktikanten Monica Lewinsky. Og nu bliver det famøse utroskab til en tv-serie. (Foto: Jeff Swensen © Getty Images)

- I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky.

Sådan lyder det efterhånden ikoniske citat fra den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton, der tilbage i 1998 måtte igennem et stormvejr sjældent set lige efter sin affære med praktikanten Monica Lewinsky.

Nu bliver citatet imidlertid til en replik, for hele misæren om præsidenten og praktikanten bliver nemlig til en tv-serie ved navn 'Impeachment' (rigsretssag).

Serien bliver tredje sæson i den populære 'American Crime Story'-føljeton, der tidligere har fortalt historierne om mordet på Gianni Versace i 'The Assasination of Gianni Versace' og om retssagen mod O. J. Simpson i 'The People v. O. J. Simpson'.

Men i modsætning til de to tidligere sæsoner vil en af sagens hovedpersoner denne gang være at finde i kulissen på den næste udgave af 'American Crime Story'. Monica Lewinsky selv er nemlig producent på den kommende serie.

Monica Lewinsky var praktikant i Det Hvide Hus, da hun og Bill Clinton i midten af 90'erne indledte deres affære. Nu er hun selv med til at producere serien om skandalen. (© Getty Images)

- Folk har overtaget og fortalt min side af historien i årtier. Faktisk er det først i de senere år, at jeg har haft mulighed for at generobre min fortælling; næsten tyve år senere, siger Monica Lewinsky i en udtalelse til Vanity Fair og fortsætter:

- Men jeg er så taknemmelig for den udvikling, vi har gennemgået som samfund, der nu tillader folk som mig, der historisk er blevet gjort tavse, at genintroducere sin stemme i debatten.

'Trump vil elske det'

Men selvom Monica Lewinsky er glad for at få lov til at fortælle sin historie, så er det ikke alle, der synes, at den nye serie er en god idé. I hvert fald ikke seriens udsendelsestidspunkt.

FX Networks, der står bag serien, har nemlig planlagt den til at få premiere den 27. september 2020. Blot fem uger før det amerikanske præsidentvalg den 3. november. Og kritikere mener, at den nye serie kan få indflydelse på valget.

Forfatter og journalist Mark Harris tweeter eksempelvis, at 'det er en forfærdelig idé at sende serien i de sidste uger op til præsidentvalget i 2020'.

- Der er ikke noget, Trump hellere vil, end at få slutspurten i 2020 til at handle om Clinton-familien. Gør det ikke, FX Network. Det er at gøre vores skrøbelige politiske system og de talentfulde mennesker i serien en bjørnetjeneste, skriver han blandt andet.

Også USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, mener, at serien kan indflydelse på præsidentvalget.

Han tror til gengæld, modsat Mark Harris, at serien kan give bagslag for den siddende amerikanske præsident, hvis han gør for meget ud af at bruge den i sin valgkamp.

Den amerikanske præsident Donald Trump brugte ved sidste valg mange kræfter på at tale om familien Clintons historik, da han kæmpede om præsidentembedet mod Bill Clintons hustru, Hillary Clinton. Nu bliver der spekuleret i, om den nye serie enten kan skade eller gavne ham. (Foto: WIN MCNAMEE © Getty Images)

- Det kunne lige så godt ende med at lede opmærksomheden hen på den heksejagt, selve rigsretssagen mod Bill Clinton var dengang. Ledende folk hos republikanerne tog sagen op og ville presse præsidenten dengang, selvom han blev frikendt, siger Niels Bjerre-Poulsen, der også mener, at Donald Trump ikke har noget at vinde ved en serie, der handler om en magtfuld mand, der går i seng med en ung kvinde.

- Det kan give opmærksomhed til de kvinder, der har anklaget Donald Trump for diverse overgreb. Og det vil ikke være en god sag for en præsident, der har afvist alle anklager om seksuel chikane med, at det er løgn og noget, kvinderne fundet på.

Det bliver 26-årige Beanie Feldstein, der indtager rollen som Monica Lewinsky i den kommende serie. Hun har tidligere medvirket i filmen 'Lady Bird' og kan lige nu opleves i de danske biografer i filmen 'Booksmart'. Det vides endnu ikke hvem, der spiller Clinton-parret. (Foto: Kevork Djansezian © Getty Images)

Bagmænd afviser selvcensur

Selv afviser bagmændene bag den kommende 'American Crime Story'-sæson, at der skulle være noget problematisk i at sende serien kort før og under det amerikanske valg til næste år.

- Jeg tror meget på den kunst, vi laver. Jeg mener ikke, 'American Crime Story' kommer til at afgøre det næste præsidentvalg. I min optik er det lidt hysterisk, siger John Landgraf, der er formand for FX Networks, som står bag serien, og fortsætter:

- Jeg vil insistere på at støtte kunstnere, lave god kunst og sende det på et tidspunkt, hvor folk vil interessere sig for at se det.

Den danske manuskriptforfatter og serieskaber Adam Price er blandt andet manden bag DR's politiske serie 'Borgen', og han er enig i, at man ikke skal lade sine værker styre af frygt for det politiske landskab.

- Man har i forhold til den kommende sæson af 'American Crime Story' udviklet konspirationer om, at det hele er planlagt for at have en realpolitisk effekt. Og i det sekund man spekulerer i, om man skal tage særlige hensyn i forhold til et givent kunstværk, synes jeg, det begynder at være lidt risikabelt. Det bryder jeg mig i udgangspunktet ikke om, siger Adam Price.

Adam Price var manden bag Danmarks første kvindelige statsminister Birgitte Nyborg, der blev spillet af Sidse Babett Knudsen. Han mener ikke, at man bør udøve selvcensur bare fordi, man laver en politisk serie. (Foto: Mike Kolloffel © Dr)

Han kalder det selvcensur, hvis man indretter sin kunst efter stemningen i samfundsdebatten.

- Jeg synes ikke, man skal udøve selvcensur på den måde. Det er et spøgelse, vi skal være bange for. Ikke mindst i disse tider, hvor vi er påvirket af politisk korrekthed og mytedannelse i utrolig grad på de sociale medier, siger Adam Price.

Da han selv stod bag 'Borgen', der kørte i tre sæsoner fra 2010 til 2013, var det heller aldrig et mål at påvirke dansk politik i en bestemt retning.

- Vi ønskede med 'Borgen' at skabe en større interesse for politik. Det var et af de overordnede, idealistiske public service-mål. Vi vidste godt, vi bevægede os ind på et territorium, der var helt ekstremt politisk – også i kraft af, at serien blev sendt på DR. Så vi mente, det ville være meget tjenligt for historien, at vi balancerede synspunkterne i den.

Du kan se de to tidligere sæsoner af 'American Crime Story' på Netflix.

FacebookTwitter