Connie Nielsen om sin rolle 'Liberty': Gode intentioner men racistisk og blind

I slutningen af næste måned er der premiere på DR's serie efter Jakob Ejersbos romaner.

Connie Nielsen har spillet med i film som Gladiator fra 2000 og Wonder Woman. Foto: DR

- Jeg har altid været fan af Jakob Ejersbos bøger, siger Connie Nielsen, der spiller en af hovedrollerne i DR's nye dramaserie, 'Liberty'.

Det er endnu ikke meget, der er sluppet ud om serien, der er en filmatisering af det tredje bind i Ejersbos Afrikatrilogi. En serie, der zoomer ind på kultursammenstød, rigdom versus fattigdom, udnyttelse, håb og forråelse i 80'ernes Tanzania.

I 'Liberty' følger man en dansk og en svensk familie, der på forskellige måder arbejder med udviklingsmidler.

Den danske dreng Christian bliver som 13-årig flyttet til Tanzania med sine forældre, og mens faren knokler på arbejdet, bruger moren tiden på at sørge over Christians lillesøster, der er blevet dræbt i en bilulykke.

Christian bliver overladt til sig selv.

Især manden i den svenske familie får svært ved at skelne mellem rigtigt og forkert i Tanzanias tropevarme, og det er hans medfølgende og hjemmegående hustru, som Connie Nielsen spiller.

Katrina Larsson går derhjemme med børnene, og så sætter hun den lokale Marcus, der agerer som familiens ulønnede tjener mod kost og logi, i gang med arbejdet.

Ser ikke sin egen racisme

- Hun tror på, at hun hjælper folk. Hun kan ikke se sin egen racisme. For mig har det været virkelig interessant at prøve at vise en person, der mener, at hun har gode intentioner men som i virkeligheden er blind, siger Connie Nielsen.

Selv havde den berømte skuespiller med rødder i Nordjylland først svært ved lige at se, hvordan 'Liberty' kunne blive til en tv-serie - men ifølge hende har seriens hovedforfatter Asger Leth åbnet det i forvejen brogede persongalleri op og skabt et dybere billede af, hvilke problemer, der opstod, da man i 1980’erne rejste ud med alle gode intentioner om at hjælpe andre med udviklingsbistand i rygsækken.

En problematik, som Ejersbo tog under grundig behandling i sin trilogi.

- Det involverer personlige moralske og etiske problemer i forhold til, hvordan man hjælper folk, siger Connie Nielsen, der selv for 10 år siden startede Human Needs Project. Et projekt, der arbejder for blandt andet rent vand, sanitet, uddannelse og mikrolån til slumkvarterer rundt omkring i verden.

Blev gjort afmægtige

- Det er lige præcis lavet for at lave om på måde, som man forholder sig til de folk, man prøver at hjælpe. Ofte er det sådan, at man starter med de bedste hensigter og intentioner. Men så kan der ske det, at den måde, du hjælper på, kan få folks kapacitet til selv at agere til at forsvinde. Det gør dem afmægtige.

- Det viser vi også i Liberty, siger Connie Nielsen og understreger, at strategien med den langsigtede udviklingsbistand har ændret sig. I dag er handel og partnerskaber langt mere centrale dele af bistanden.

Andre på rollelisten hovedrollerne bliver spillet Sofie Gråbøl (som Kirsten Knudsen), Carsten Bjørnlund (som Niels Knudsen), Anton Hjejle (som Christian), Charlie Karumi (som Marcus), Magnus Krepper (som Jonas Larsson) og Connie Nielsen (som Katrina Larsson). Karoline Leth fra DR Drama er seriens producent.

'Liberty' er optaget i Danmark og Sydafrika og får premiere 25. februar.