D-dag på film og tv: Her er de absolut bedste

I dag er det 70 år siden, at D-dag fandt sted. Her er de absolut bedste film og serier, som begivenheden har inspireret.

Tom Hanks spiller Kaptajn John Miller i D-dags-filmen 'Saving Private Ryan'. Filmen er især kendt for sin brutale åbningsscene, hvor soldaterne går på land, fortæller Informations filmredaktør Christian Monggaard. (© UIP Denmark)

I dag er det 70 år siden, at de allierede styrker gik til lands på Normandiets kyst for at befri Europa fra nazismen.

D-dag var en tragisk og dramatisk dag. Og helt fantastisk film og serie-materiale, hvis man skal sige det lidt kynisk, siger Christian Monggaard, som er filmredaktør på Information.

Han guider her til de tre bedste af slagsen.

'Saving Private Ryan' fra 1998

En film, som holder på grund af dens lange åbningsscene, fortæller Christian Monggaard:

- 'Saving private Ryan' er interessant fordi den første halve time kun følger soldaternes landgang, det er en brutal og forfærdelig scene, hvor soldaterne sidder og ryster i bådene. Det er noget af det vildeste, hvad angår krigsscener.

'Saving Private Ryan' vandt hele fem Oscar-filmpriser - Steven Spielberg vandt for eksempel prisen for 'Bedste instruktør'.

Tom Hanks, som er med i filmen fik ingen priser for sin præstation, men er meget berømt for rollen som Kaptajn John Miller.

I 'Saving Private Ryan' er det moderne psykologiske blik tydeligt, siger Christian Monggaard.

- Åbningsscenen er det tætteste, man kan komme på at opleve D-dag. Da de går til lands, starter helvedet på jord, folk falder døde om, kuglerne flyver - det er "do or die". Det er en af de få film, som virkelig skildrer hændelserne, fortæller han.

'Band of Brothers' ('Kammerater i krig') fra 2001

- Den er monumental, fordi den er troværdig og virkelighedstro, siger Christian Monggaard om tv-serien 'Band of Brothers'.

'Band of Brothers' bygger på personlige historier fra soldater, som deltog i D-dag.

Efter Steven Spielberg og Tom Hanks havde lavet 'Saving Private Ryan', som var en stor succes, lavede de 'Band of Brothers' sammen.

Gennem ti afsnit følger man regimentet Easy Compagny, fra den dag de landsættes på normandiets kyst og frem til krigens afslutning.

- Det er klart en af de bedste. Den har store armbevægelser, historien forløber over ti timer og bestræber sig på, at fortælle hvordan det virkelig er at være soldat i krig.

Jo længere væk man kommer fra selve den historiske begivenhed, jo mere nuancerede bliver fortællingerne, forklarer Christian Monggaard.

Hvilket er tydeligt med 'Band of Brothers', som også er meget psykologisk og virkelig går ind i hovedet på soldaterne, siger han.

'The Longest Day' fra 1962

- En episk, ambitiøs film med store armbevægelser, siger Christian Monggaard om 'The Longest Day'.

Filmen fortæller om D-dag gennem både allierede og tyske generaler. Den har stjerner såsom John Wayne og Sean Connory på rollelisten.

- Den har ikke samme realisme som de to andre og er ikke ligeså interesseret i mennesket. Den er mere kalejdoskopisk og tager begge sider af sagen med. Det er meget unikt, at den også ser det fra tyskernes side, fortæller Christian Monggaard.

'The Longest Day' vil gerne fortælle den store, episke fortælling om D-dagen. Det var jo en voldsom stor ting, at de allierede sådan gik sammen på flere fronter, fortæller Christian Monggaard.

FacebookTwitter