'For dælen, Disney!' Nyt actioneventyr er vildt underholdende – men rammer forkert på ét punkt

Set med 2021-briller kommer 'Jungle Cruise' ikke helt i land. Til gengæld byder den på en sand flodbølge af actionscener.

Dwayne "The Rock" Johnson og Emily Blunt står i front i Disneys 'Jungle Cruise', der er inspireret af en forlystelse i Disneyland. (© Disney)
Dwayne "The Rock" Johnson og Emily Blunt står i front i Disneys 'Jungle Cruise', der er inspireret af en forlystelse i Disneyland. (© Disney)

Vi har hørt om film baseret på historiske begivenheder, bøger, tegneserier og computerspil, men når det kommer til forlystelser, tror jeg, at dem i Disneys temaparker er de eneste, der kan prale af filmatiseringer.

Der har været 'Mission to Mars', 'Tomorrowland' og 'Pirates of the Caribbean' for at nævne et par stykker. Og nu er turen kommet til forlystelsen 'Jungle Cruise'.

Succeskriteriet for sådan en film må være, at det skal være et vildt og underholdende ridt med en afslutning, der efterlader dig selv og alle i nærheden gennemblødt.

Bortset fra det sidste må jeg indrømme, at 'Jungle Cruise' leverer varen.

Emily Blunt spiller Dr. Lily Houghton, en art Indiana Jane. Hun er forsker i botanik og leder efter det mystiske "Livets Træ", hvis blade ifølge myten kan kurere enhver sygdom eller forbandelse, i Amazonas.

Hun vil bruge bladene til at frelse verden, men der er bare ét problem... eller faktisk er der en del; men det første er, at hun ikke bliver taget alvorligt af sine mandlige kolleger i eventyrernes klub. Årstallet siger 1916, kvinder har ikke engang stemmeret i England, og en verdenskrig ruller over Europa.

Derfor tager hun sagen i egen hånd og "låner" et kostbart relikvie, der skal vise vejen.

Emily Blunt, der netop har overlevet monstre i den stadig biografaktuelle 'A Quiet Place 2', tager i 'Jungle Cruise' nu kampen op mod udøde Amazonas-krigere, vilde dyr - og en tysk prins. (© Disney)

Hun tager sin sarte bybo af en bror med og hyrer den første og bedste – undskyld billigste – skipper til at sejle hende dybt ind i Amazonas' jungle.

Skipperen skal vise sig at være et godt valg, eftersom han spilles af ingen ringere end Dwayne "The Rock" Johnson. Altid betryggende med lidt muskelkraft bag roret.

Og så går den vilde skattejagt (pun intended) og kamp mod både vilde dyr, udøde krigere – og en tysk prins.

Så tæt på, Disney - og alligevel så langt fra

Det er nu ikke, fordi Lily er en "damsel in distress". Tværtimod slægter hun Indiana Jones på med sin lige højre og sin hang til at løbe hen over hustage. Og det er rart at se Disney stille en stærk og selvstændig boss lady i front, uden hun behøver at være en heks.

Havde filmen så også skrevet sig uden om den åbenbart uundgåelige kærlighedshistorie mellem Lily og skipperen, var ligestillingstræet vokset helt ind i himlen.

Ligestillingstræet vokser ifølge Maria Månson ikke helt ind i himlen i 'Jungle Cruise', eftersom vores kvindelige helt (Emily Blunt) naturligvis skal forelske sig i sin skipper (Dwayne "The Rock" Johnson), og hendes homoseksuelle bror (Jack Whitehall) portrætteres som "den svage". (© Disney)

Ja, okay, bortset lige fra brorens karakter, der portrætteres som den hjælpeløse "ungmø" i meget af filmen – og, viser det sig, han er selvfølgelig homoseksuel. Hvorfor i alverden skal netop han være den svage? For dælen, Disney! Så tæt på! Og så alligevel stadig så langt fra.

Når jeg så tager de normkritiske briller af og bare sætter mig op i vandrutchebanen for at nyde turen, er det en helt anden snak.

For selvom man har set det meste før, hvis man er vokset op med Indiana Jones, så går den eventyrlige ekspedition aldrig af mode.

Filmen er en sand flodbølge af actionscener, kvikke bemærkninger og mystiske væsener. Det er faktisk svært ikke at blive revet med.

(© Disney)
Facebook
Twitter