Dania vil forny religion på Færøerne: 'Mange oplever det som provokerende'

Den unge forfatter Dania O. Tausen insisterer på at dele det mørke og svære. Nu kan film om hende vinde pris.

(Foto: Troels Rasmus Jensen)

Du bør ikke drikke, ryge eller have sex før ægteskabet – og i øvrigt er abort forbudt.

Du bør i stedet hele tiden søge efter det gode, efter lyset og det rene. For det, der ikke foregår i lyset, foregår i mørket.

Sådan er den unge, færøske forfatter Dania O. Taubsen vokset op. I et samfund gennemsyret af kristendom, hvor man med hendes ord hele tiden er på arbejde i forhold til at få udbredt kendskabet til religionen.

- Det kommer meget an på, hvor du er vokset op på Færøerne, men dér, hvor jeg kommer fra, er det en meget stor del af ens liv. Vi går i kirke tre-fire gange om ugen, og man bliver opfordret til, at det skal fylde i ens dagligdag.

Dania O. Tausen er stadig et troende menneske. Men hun er "begyndt at overveje, om nogle af tingene giver mening". Nogle af de ting, der står i Biblen.

- Mange kristne har et meget hårdt mindset, hvor du ikke gør det godt nok, hvis ikke livet føles som en kamp. Hvis man står over for en fristelse, skal man modstå den og så videre. Dér kan jeg godt tænke: "Er det nu sundt?"

Dania O. Tausen vil ikke have, at folk skal ændre hele deres adfærd. - Jeg vil bare have plads til at dele det, der også er svært og tvetydigt. Hun synes, hendes forældre og bedsteforældre er gode eksempler på, hvordan man kan være forstående og gode ved hinanden, selvom man har forskellige holdninger. (Foto: Cecilie Debell)

'Folk ved ikke helt, hvordan de skal behandle mig'

Dania O. Tausens overvejelser har ført til digtsamlingen 'Skál' ('Skål' på dansk), som lå højt på bestsellerlisten, da den udkom på Færøerne, og nu bliver brugt i undervisningen i folkeskoler, gymnasier og på universitetet.

'Skål' er samtidig titlen på en dokumentarfilm om den unge færing, der har verdenspremiere på dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX den 24. april. Filmen er nomineret til to priser ved uddelingen, der er én af verdens største festivaler for dokumentarfilm.

Nu kunne man måske fristes til at tro, at det føles dejligt med den megen opmærksomhed og anerkendelse for en ung forfatterspire, der stadig går på forfatterskole i Tórshavn.

Virkeligheden er dog mere nuanceret:

- Lige nu er det lidt presset. Folk ved ikke helt, hvordan de skal behandle mig. Det føler jeg i hvert fald fra mange af de kristne. Men jeg tror bare, de skal have lidt tid. Og jeg prøver at snakke med så mange, som jeg kan, for at høre, hvad de tænker, siger Dania O. Tausen og uddyber:

- Mange oplever det som provokerende, at jeg medvirker i dokumentaren, så mange har nok lyst til bare at vende ryggen til det. Men jeg har også fået mange positive henvendelser fra alle mulige folk, jeg ikke kender.

Der er for eksempel mange, der siger til Dania O. Tausen, at de synes, hun er modig, og at de kan genkende sig selv i de beskrivelser af et færøsk ungdomsliv, hun giver i digtsamlingen.

- Men de vil for eksempel ikke dele noget fra bogen på deres Facebook-profil, for det ville alligevel være for kontroversielt.

'Skål' handler ikke kun om overvejelserne om livet som ung på Færøerne, men er også spækket med masser af storslået natur. (Foto: Cecilie Debell)

Insisterer på retten til at tvivle

Digtsamlingen 'Skál' veksler mellem at handle om en pige og en dreng. Dania O. Tausen tror, der er mange, der forestiller sig, at pigedelen kun handler om hende.

Men selvom store dele af den ganske rigtigt er skrevet ud fra et selvbiografisk udgangspunkt, er samlingen også baseret på andre ting; for eksempel oplevelser, hendes venner har fortalt hende om.

- Mange kristne har spurgt til, om det er mig selv, jeg skriver om i bogen. De har gerne villet vide, hvem de forskellige personer er i bogen. Jeg føler lidt, at jeg hele tiden er nødt til at forsvare mig selv.

Det ser man også i dokumentarfilmen, hvor folk ringer anonymt til hende, og hvor alle har en holdning til hendes kæreste, Trygvi, der er hiphop-kunstner og kendt under kunstnernavnet Sølvdreng.

Dania O. Tausen med kæresten Trygvi, der på Færøerne går under kunstnernavnet Sølvdreng. (Foto: Troels Rasmus Jensen)

- På Færøerne er min kæreste en meget offentlig figur, der siger alt, hvad han tænker, højt. Min familie er ikke særligt kulturelle i forhold til kunst, så det kan være svært for dem ikke at tage alting meget bogstaveligt.

Og det er netop nuancerne og tvivlen, Dania O. Tausen kæmper for at få plads til – både gennem sin digtsamling og i filmen, der er instrueret af danske Cecilie Debell og færøske Maria Tórgarð.

- Jeg går på en forfatterskole, og der bliver vi opfordret meget til at søge ind i det dybe, mørke og hemmelige. Dér finder jeg en masse tanker og følelser, som jeg aldrig før har turdet sige højt, siger hun og uddyber:

- Det er min pointe med digtsamlingen, at det er også en del af os: Vi har alle mørke tanker og spørgsmål til livet. For mig er det vigtigt at kunne sige de ting og stille de spørgsmål – og stadig blive accepteret.

Hun håber, at hendes digte og filmmedvirken kan være med til at åbne op for samtaler og modvirke den tavshed, hun mener, der er på Færøerne.

- Jeg vil gerne have, at man kan tale med både sine forældre, sine venner og sin menighed om de ting, der foregår inde i én, uden at man bliver mødt med skam eller set som farlig eller mindre troende.

- Jeg tror faktisk, at man kan blive styrket i sin tro, hvis man tør stille sig selv de her spørgsmål, lyder det fra Dania O. Tausen. (Foto: Troels Rasmus Jensen)

Religion kan fylde én med skam

Og dét med at være troende fylder meget på Færøerne.

En færøsk undersøgelse fra 2017 viser, at 81 procent af færingerne tror på en Gud eller en højere magt, mens det i en tilsvarende undersøgelse i Danmark fra 2019 er mere beskedne 37 procent, der svarer, at de tror på Gud.

Dania O. Tausen beskriver sin oplevelse med kristendommen sådan her:

- Der er mange ting gennem tiden, jeg ikke har fortalt mine forældre. Det er jo ikke unikt for mig som troende menneske, men det er nok forstærket af religionen; der ligger en skam i én, siger hun og uddyber:

- Man hører kun de gode ting fra alle og tænker så, at ingen andre har det ligesom mig, når det for eksempel gælder sex og andre ting. Så kan man hurtigt blive fyldt af skam.

Det er den skam, hun nu kaster af sig:

- Vi tvivler alle sammen, og det synes jeg, man skal have lov til at gøre.

'Skål' har verdenspremiere på CPH:DOX den 24. april. Festivalen kører digitalt frem til den 6. maj. Filmen har premiere på Færøerne senere på året.