Danmarks James Bond: Den pæne mand, som dansk film har overset

PORTRÆT Han er 50 år, men først nu efter succes i Cannes ser verden ud til at ligge for skuespiller Claes Bangs fødder.

Det kan godt være, at Claes Bang ikke er vant til at stå øverst på plakaten, men når han lander en hovedrolle, så er det virkelig noget, folk bemærker.

I aftes vandt svenske Ruben Östlunds film ’The Square’ Guldpalmen under årets Cannes Filmfestival, og her er det danske Claes Bang, der har hovedrollen.

Det er tilmed første gang, at den 50-årige skuespiller har sikret sig en hovedrolle på det store lærred.

Og det har sat gang i drømmene hos Claes Bang, som mange nok vil huske for hans rolle i TV 2-serien ’Anna Pihl’.

- Jeg håber jo, at den (’The Square’, red.) kan lukke en hel masse døre op, fordi som skuespiller i Danmark – og på dansk – færdes man jo i et forholdsvis begrænset marked, siger Claes Bang til ’Go’ Morgen P3’.

Ved siden af serier som ’Anna Pihl’ har han knoklet på teatret, indspillet en række kortfilm, haft flere roller i tyske tv-produktioner og spillet mindre roller i film som ’Nynne’ og ’Lærkevej’.

Tre forestillinger på én dag i Skotland

Så hvis Hollywood nu sender bud efter den danske skuespiller, så bliver det ikke første gang, han skal spille på et andet sprog end dansk.

Faktisk er Claes Bang i dag på vej til Edinburgh, hvor han på engelsk skal optræde med monologen ’Ondskaben’, hvilket han i øvrigt tidligere har haft succes med i London.

Af samme grund festede Claes Bang ikke igennem i nat, efter at ’The Square’ vandt den fornemme hovedpris i Cannes.

- Det går ikke, for jeg ved, jeg vil få det for råddent. Jeg får en heftig dag i morgen, for jeg skal faktisk spille tre forestillinger på én dag, og det har jeg aldrig gjort før på engelsk, siger han til P3.

Monologen ’Ondskaben’, der er baseret på Jan Guillous roman, er blevet hans signaturteaterstykke i og med, at han har gentaget den roste rolle mindst 300 gange siden premieren i 2002 på Aalborg Teater.

Kunne godt spille James Bond

Men hvis man ikke lige er teaterfan eller hygger med tyske tv-serier, har det måske været lidt svært at få øje på Claes Bang.

Det mener DR’s filmanmelder Per Juul Carlsen, der netop vendt hjem fra Cannes, hvor han også så ’The Square’.

Han fortæller, at Claes Bang spiller rigtig godt især i filmens første del, og at skuespilleren egentlig fortjener større roller, end han hidtil har fået.

- Vi jokede med, at der var mulighed for, at han kunne spille den nye James Bond, fordi han er en flot mand på næsten to meter, som udtrykker handlekraft, siger Per Juul Carlsen til P1 Morgen og fortsætter:

- Jeg synes, han er blevet svigtet lidt af dansk film, som har været bange for at tage en mand ind som ham. Det er lidt udansk med en flot mand i hovedrollen, og vi synes, det er lidt forkert med en lækker frontfigur – både når det gælder mandlige og kvindelige hovedroller, fordi det går imod vores nationalånd.

  • Claes Bang på den røde løber sammen med den amerikanske 'Mad Men'-stjerne Elisabeth Moss og britiske Dominic West, som mange nok vil kende fra 'The Affair'. (Foto: ALBERTO PIZZOLI © Scanpix)
  • Her ses Claes Bang sammen med den danske skuespiller Christopher Læssø, der også har en rolle i 'The Square', Dominic West, instruktør Ruben Östlund, Elisabeth Moss og Terry Notary ankomme til premieren i Cannes forleden. (Foto: IAN LANGSDON © Scanpix)
  • Svenske instruktør Ruben Östlund får et kæmpe knus af Claes Bang, da instruktøren i aftes vandt årets Guldpalme ved dette års Cannes Filmfestival. Östlund fik stor ros for sin forrige film 'Force Majeure'. (Foto: VALERY Hache © Scanpix)
1 / 3

- Det har fa’me været sindssygt

Men nu bliver der lagt mærke til den pæne Claes Bang.

I løbet af hans første Cannes Filmfestival nogensinde har han givet omkring 100 interviews til journalister fra alverdens lande og blevet stoppet på gaden flere gange af festivalgæster, der havde set ham i ’The Square’.

- Det har fa’me været sindssygt, konstaterer Claes Bang og forklarer:

- Pludselig er man jo et sted, hvor der er så sindssygt meget fokus på det produkt, man nu kommer med. Folk stopper jo ligefrem én på gaden og siger: Hold kæft, en fed film, I har lavet!

Hvad Claes Bang konkret vil bruge den internationale filmbranches opmærksomhed til, holder skuespilleren indtil videre for sig selv.

Men én ting er sikkert: Claes Bang har hele tiden håbet på, at Ruben Östlunds film kunne bringe ham ind på en ny bane.

- Den her film var jo på forhånd solgt til international distribution, fordi hans forrige film (’Force Majeure’, red.) gik så godt, og nu får den her jo yderligere et los i røven, fordi den har fået Guldpalmen med, siger Claes Bang tilfreds.

’The Square’ får dansk biografpremiere til efteråret.