Troldspejlet

Dansk animation kæmper mod amerikansk overmagt

Med fire film inden for et år er danske A. Film et af de flittigste studier i Europa. Sammen med andre studier har de taget kampen op mod de amerikanske studiers dominans.

To computeranimerede film havde premiere i sidste uge.

Begge europæiske og begge led i et forsøg på at få en bid af kagen i en verden, hvor amerikanerne er selvfølgelig i front med filmene fra Pixar, DreamWorks og alle de andre. For de tromler alle konkurrenter med større budgetter og enorm markedsføring.

'Sig det' løgn, Luis' er fra det danske A. Film, og det er deres fjerde film inden for et år.

Vi har set deres 'Den utrolige historie om den kæmpestore pære', 'Den lille vampyr' og 'Hodja fra Pjort'. Den nye film handler om en dreng, der møder en gruppe rumvæsener, og det er en co-produktion med A. Film som partner.

Vellykket men dårligt timet

Den anden nye film er fra Frankig. Den hedder 'Junglebanden' og bygger på serien af samme navn, som kan ses på DR Ultra.

Så nu kan man møde pingvinen Monrad, der tror, han er en tiger, og hans venner i kamp mod den onde koalabjørn Igor i biografen. Måske er Igor billedet på de amerikanske studier?

Junglebanden forsøger i hvert fald at ramme den lidt rå, ironiske stil fra DreamWorks-film som 'Madagascar' og 'Shrek' - og det lykkes ret godt.

Begge film er derfor gode bud på animation for hele familien. Så har man lyst til at bryde det amerikanske monopol, er her en god mulighed.

Eneste minus: Det var ikke fikst, at de valgte at holde premiere på begge film i samme uge. For så er de fleste nok nødt at vælge, for en biograftur for hele familien er en dyr beskæftigelse i forhold til en tur på stranden.

Opdatering: 'Sig det' løgn, Luis' er blevet købt af Warner Bros. til det britiske marked. Den får premiere i engelske biografer 24.august. (Jakob Stegelmann, 15. juni)

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk