Dansk film scorer topkaraktererprestigefyldt filmfestival: 'En historie, jeg sent vil glemme'

Den danske dokumentar 'Flugt' får 5-stjernede anmeldelser af flere internationale medier.

I dokumentarfilmen 'Flugt' følger man 'Amin', der som mindreårig kom til Danmark fra Afghanistan som uledsaget flygtning. (© FINAL CUT FOR REAL)

Den anerkendte amerikanske filmfestival Sundance finder sted i de her dage – mest virtuelt på grund af corona - og det sker med en dansk film i absolut centrum.

Det drejer sig om dokumentarfilmen 'Flugt', der er lavet af dokumentaristen Jonas Poher Rasmussen, og som havde æren af at åbne hele festivalen den 28. januar.

Filmen fortæller den sande historie om 'Amin', der som mindreårig kom til Danmark fra Afghanistan som uledsaget flygtning. I dag er han 36 år, er homoseksuel og skal giftes med sin partner gennem mange år, Kasper. Nu truer en hemmelighed, han har holdt skjult i over 20 år, med at ødelægge hans liv.

'Flugt' adskiller sig fra konkurrenterne i dokumentarkategorien, da det er en animeret dokumentar.

Og det er noget, anmelderne kan lide.

En mesterlig overlevelseshistorie

"En utrolig flygtningehistorie fortalt med hjerte og mod". Sådan skriver britiske The Guardian, der giver 'Flugt' fem ud af fem stjerner.

- 'Flugt' er en bemærkelsesværdig menneskelig og kompleks film, som udvider og udlægger en historie, der ellers nemt ville kunne blive for simpelt fortalt. Jonas Poher Rasmussen har skabt en hudløst ærlig hyldest til sin ven – en modig overlever, hvis historie jeg sent vil glemme, skriver The Guardians anmelder.

Mediet Indiewire er også begejstrede. Anmelderen giver ligeledes filmen fem ud af fem stjerner og kalder den "en spændende og mesterlig overlevelseshistorie".

- Der har været mange film om flygtningekrisen, men ingen af dem har den rene opfindsomhed, som 'Flugt' har, skriver mediet.

'Flugt' adskiller sig fra de andre konkurrenter til Sundance Filmfestival i USA, fordi det er en animeret dokumentar. (Foto: Pressebillede fra filmen 'Flee'.)

Indiewires anmelder giver både ros til Jonas Poher Rasmussen, men også til den usynlige 'Amin' for at fortælle sin historie.

- I 'Flugt' har filmskaberen fundet en hovedperson, hvis historie giver genlyd, fordi den med stor sandsynlig minder om rigtig mange andres. 'Amin' er måske ikke komfortabel med at vise sig foran kameraet, men på grund af Jonas Poher Rasmussens betagende løsning, sætter 'Flugt' ham fri.

Også underholdningsmediet The Hollywood Reporter har positive ting at sige om danske 'Flugt'.

- Filmen har værdi, fordi den undersøger det varige traume, som sårbare unge flygtninge har. Men 'Flugt' udmærker sig også ved at være en ukonventionel homoseksuel kærlighedshistorie, som viser, at en fuldstændig accept af ens egen problemfyldte identitet er essentiel, hvis man vil finde kærlighed, ægteskab og stabilitet, skriver anmelderen.

Får biografliv i USA

Sundance-premieren er samtidig verdenspremieren på 'Flugt', selvom filmen ellers var blevet udtaget til Cannes Filmfestival sidste år. Den blev dog aflyst - igen på grund af corona - men alligevel har den fået det værdifulde Cannes-stempel, som toner frem i filmens begyndelse.

Jonas Poher Rasmussens 'Flugt'-projekt fik sin spæde begyndelse helt tilbage i 2013, og derfor betyder de gode anmeldelser ekstra meget for ham.

39-årige Jonas Poher Rasmussen har brugt otte år på 'Flugt', som senere i år vil kunne ses på DRTV. (Foto: Yann Bean)

- Det er det, man drømmer om. Det havde været virkelig hårdt, hvis jeg havde ramt ved siden af efter at have brugt otte år på projektet. Så det er enormt skønt, siger han til dr.dk.

Sundance-premieren har også været en kommerciel succes, fordi filmen allerede er blevet solgt til distribution på det amerikanske marked, fortæller Jonas Poher Rasmussen.

- Det gik helt vildt hurtigt. Filmen fik premiere natten til fredag klokken 04, hvor forskellige opkøbere så den. Ret hurtigt efter kom der en budrunde, og så endte det med, at vi valgte distributionsselskabet Neon, som var min personlige favorit.

Neon har givet lige over en million dollar for at distribuere 'Flugt' til det amerikanske marked.

- Det betyder, at den nu får den et biografliv i USA. Og samtidig er vi netop nu i gang med at lave en engelsk version, så vi kan komme endnu bredere ud, siger dokumentaristen.

I den kommende engelske version skal Nikolaj Coster-Waldau lægge stemme til Jonas Poher Rasmussen, mens Riz Ahmed lægger stemme til 'Amin'.

Vinderen af dokumentarkategorien på Sundance bliver kåret natten til onsdag i denne uge, og her håber Jonas Poher Rasmussen naturligvis, at 'Flugt' vinder.

- Jeg tør ikke gætte på, om vi kommer til at vinde, men med de anmeldelser, vi nu har fået, håber jeg på det. Men der er mange andre gode dokumentarer også.

'Flugt' er co-produceret af DR og vil derfor få premiere på DRTV i løbet af 2021.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk