Dansk film skruer bissen på: Vil sende regninger til danske netpirater

Flere danske filmproducenter undersøger, om de kan sende erstatningskrav ud til husstande, der har downloadet danske film ulovligt.

Flere danskere benytter sig af streamingtjenesten Popcorn Time, hvor man gratis - og ulovligt - får adgang til de nyeste film. (© Popcorn Time)

Danske filmproducenter har fået nok af fildeling via blandt andet Popcorn Time og Bittorrent.

Derfor vil en række producenter – heriblandt Fridthjof Film, der blandt andet står bag filmsucceser som ’Blå mænd’, undersøge muligheden for at sende erstatningskrav ud til husstande, hvis netforbindelse er blevet brugt til ulovlig fildeling til at se danske film.

Erstatningskravet vil i givet fald ligge på omkring 1000 til 2000 kroner og vil blive indkrævet via det danske advokatfirma Njord, som for få måneder siden begyndte at sende lignende breve ud til husstande, som ulovligt havde downloadet og delt den amerikanske film ’Dallas Buyers Club’.

Flere benytter sig af Popcorn Time

Ønsket fra filmbranchen kommer, samtidig med at tal fra medie- og kommunikationsbureauet Mindshare viser, at Popcorn Time er den fjerde mest brugte streamingtjeneste blandt de 15- til 29-årige i Danmark.

- Zentropa og jeg selv har taget kontakt til advokatfirmaet, så vi inden for de næste måneder angiveligt kan begynde at sende erstatningskrav ud. Desuden forsøger vi at få andre danske producenter ind, så vi kan gøre det på samtlige film, siger Ronnie Fridthjof til DR Kultur.

Advokat Jeppe Brogaard Clausen fra Njord bekræfter, at man har kontakt til Ronnie Fridthjof og andre danske filmselskaber for at undersøge mulighederne. Men han ønsker ikke yderligere at kommentere sagen.

Jeppe Brogaard Clausen ønsker heller ikke at fortælle, hvor mange penge den amerikanske rettighedshaver på ’Dallas Buyers Club’ har fået ind, da Njord i december sidste år sendte breve ud til danskere. Men han fortæller, at nogle har reageret positivt, andre negativt, mens en tredje gruppe ikke har reageret.

- Man kan sige, at brevene i forbindelse med ’Dallas Buyers Club’ har været en succes i antallet af henvendelser, der er kommet. Brevene har i nogle husstande skabt en diskussion f.eks. med børnene om, hvad der lovligt og ulovligt, siger Jeppe Brogaard Clausen og tilføjer, at der stadig bliver sendt breve ud i forbindelse med rettighedsbrud på ’Dallas Buyers Club’.

Rettighedsalliancen, der repræsenterer rettighedshaverne, har tidligere sagt til DR Kultur, at de ikke ville jage nogen, men i stedet ville oplyse og vejlede brugerne om lovlige alternativer.

Behov for et rap over fingrene

Men Ronnie Fridthjof mener, at det er nødvendigt at ”give folk et rap over fingrene” med et erstatningskrav, så de ved, at ulovlig fildeling ikke er i orden.

Selv om eksperter i digital forretning har kritiseret filmbranchen for at være langsomme til at levere gode og lovlige alternativer, hvor aktuelle film kan ses, så afviser Ronnie Fridthjof af filmproducenterne selv har et medansvar.

Han fortæller, at der er en stor forskel på musik- og filmbranchen, da musikere nu tjener deres penge på koncerter og ikke salg af deres værker - og den mulighed har filmproducenterne ikke.

De første breve forventes at komme ud i løbet af sommeren

Ronnie Fridthjof kan sagtens forstå, at forbrugerne vil have mulighed for at se biografaktuelle film billigt hjemme i stuerne. Men han fortæller, at biograferne er essentielle for, at en film kan blive en rentabel forretning, og at producenterne selv skal kunne bestemme, hvordan deres vare skal sælges – og sammenligner igen med det fysiske marked.

- Når Gucci kun vil sælge deres tasker i Gucci-butikker, men forbrugerne hellere vil købe dem i Bilka, er det så i orden, at forbrugerne bare stjæler dem i stedet? Jeg kan godt forstå, at folk gerne vil se film, dér hvor det lige passer dem. Men hvis vi forærer vores film væk udenom biograferne, så vil der ikke være nogen filmbranche, siger han.

Jeppe Brogaard ønsker ikke at fortælle, hvornår de første erstatningsbreve kan blive sendt ud fra de danske filmproducenter, men Ronnie Fridthjof forventer, at det kan ske omkring sommerferien.