Dansk films bad boy mænger sig med verdensstjerner på stribe... Men kæmper med sit selvværd

Filmaktuelle Roland Møller har masser af selvtillid. Selvværdet halter det lidt med.

(Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)

I panden på skuespiller Roland Møller kan man ane et lille ar.

Det ser ikke ud af meget, men på en måde har det sat en masse i gang, som den kendte skuespiller slet ikke havde set komme.

Allerede som barn var han interesseret i nordisk mytologi, og da han som 11-årig fik sit første smykke, var det en torshammer med lædersnor. Den gik han rigtig meget med – faktisk så meget, at han beholdt smykket på under en fodboldkamp hjemme i fødebyen Odense.

Og det er netop her, at arret kommer på banen, for på et tidspunkt under kampen header den unge fynbo til bolden med sådan en iver, at hans hop får smykket til at flyve direkte op i panden på ham.

Nu har han for altid et mærke efter hammeren Mjølner i ansigtet.

- Jeg ved ikke, om det var et tegn, siger skuespilleren med et skævt smil og klør sig i fuldskægget.

Det ligner om ikke andet et tegn.

Lige nu spiller han nemlig tordenguden Thor i Fenar Ahmads nye og længeventede eventyrfilm 'Valhalla', og den rolle betyder meget for skuespilleren.

Ikke kun fordi, han har haft Thor-symbolet hængende om halsen som barn, men også fordi Thor giver mening for skuespilleren som voksen.

- Jeg kan godt lide Thor, for han er en mand af folket. Han er en bonde, der er blevet til en gud, lægger Roland Møller ud og tilføjer så:

- Og han slås med de samme problemer, som jeg også slås med – der er masser af selvtillid, men han kæmper lidt med selvværdet. Han er heller ikke det hurtigste eller klogeste dyr i skoven, men han er det stærkeste.

- Jeg håber, at folk vil acceptere, at Thor i denne film er en ældre bonde og en mand af folket, siger Roland Møller om sit portræt af tordenguden. Her ses han i en scene fra filmen. (Foto: Kasper Tuxen © Nordisk Film)

'Jeg blev faktisk lidt intimideret'

Roland Møller er også stærk.

Med sine muskuløse overarme og mange actionroller på cv'et er han åbenlyst oplagt til rollen som tordenguden Thor.

Alligevel var det ikke uden en god portion ærefrygt, at skuespilleren påtog sig opgaven med at svinge Mjølner og skabe lyn, bulder og brag på det store lærred.

- Da Fenar ringede og fortalte, at jeg skulle spille Thor, sagde jeg først 'yes!' og bagefter 'fuck!'. Det er jo arvesølvet og vores kultur, som vi piller lidt ved her. Jeg blev faktisk lidt intimideret, for alle har jo et forhold til Thor, siger Roland Møller.

Eller rettere; alle burde have et forhold til Thor og alle de andre guder i Valhal. Roland Møller mener i hvert fald, at vi kan lære meget af den nordiske mytologi i dag.

- Jeg læste 'Valhalla' som knægt, og historien har lagt nogle grundsten i mig. Så jeg håber virkelig, at der er nogle unge mennesker i Danmark, der vil tage 'Valhalla' til sig og bruge de gode ting, der er i den nordiske mytologi, siger han.

For selvom Thor, Odin, Freja, Loke, Frigg og alle de andre i Asgård er guder, er de faktisk ikke perfekte.

- Thor er uperfekt – ligesom alle andre nordiske guder – og det er jo interessant, for det betyder, at det er en religion, man nemmere kan relatere til. Guderne opererer ikke med skam og skyldfølelse, siger han.

Roland Møller synes, at vi alle sammen ville have godt af at læse lidt op på guderne fra Valhal. Man kan nemmere relatere til dem end andre guder, mener skuespilleren. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)

Derudover er guderne også promiskuøse, de drikker alkohol og tager ind imellem også ting for givet – for eksempel deres egne tilbedere, altså os mennesker – og så er flere af guderne nogle seje kvinder, påpeger skuespilleren.

- Freja ville af kirken blive anset som værende en slut, men her tilbeder man hende – hun er jo frugtbarhedsgudinde. Der er så mange bløde værdier i nordisk mytologi, og jeg tror, det er derfor, vi har så mange stærke kvinder i Skandinavien, siger Roland Møller.

Eksotisk dansker med et strejf af viking

Der er så meget at være stolt over i den nordiske mytologi og den danske kulturarv, mener den berejste skuespiller, der ofte indspiller film med store stjerner i udlandet, heriblandt i USA.

Faktisk har han ikke spillet med i en dansk film siden Fenar Ahmads 'Underverden' i 2017.

- Der er mange unge danskere i dag, der famler efter identitet alle mulige steder ude i verden. Men jeg har erfaret, at det er jo os, der er specielle. Det er os, der er eksotiske, siger Roland Møller.

Det er faktisk netop det image, han lever godt af ude i verden, forklarer han – det er spændende for folk i udlandet med sådan en slags 'eksotisk viking'.

Han håber derfor, at danskerne husker at rejse. Så indser man nemlig, at vi bor det bedste sted overhovedet, siger Roland Møller med sin tydelige fynske dialekt, der hænger ved trods mange år i København og internationale roller.

- Vær da stolt af, hvor du kommer fra, og tag det med dig ud og brug de gode ting herfra. Gør det til en del af din identitet. Jo mere jeg flirter med andre kulturer, jo mere dansk bliver jeg.

Roland Møller har ikke sine Bodil-statuetter stående hjemme i sin lejlighed. De står i stedet hos hans forældre på Fyn. - De har fortjent dem mere, end jeg har. Det er jo ikke deres skyld, at jeg har taget en omvej i livet, siger han om sin kriminelle fortid. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)

Selvom Roland Møller lige nu er aktuel herhjemme med sin rolle i 'Valhalla', rejser han forsat ud.

Når du læser dette, er han lige kommet hjem fra Svalbard, hvor han har optaget en BBC-serie i bidende kulde. Og hvis du følger ham på Instagram, vil du opleve en strøm af hyppige opslag på hans story fra udenlandske filmoptagelser, hvor han driller og charmerer sine kolleger – også de store stjerner.

I sommer kunne man tilmed se ham vise Danmark frem for Hollywood-skuespilleren Woody Harrelson, der var med danskeren på cykelferie til blandt andet Helsingør.

Venner med stjernerne

Der er med andre ord sket meget, siden Roland Møller som autodidakt skuespiller debuterede på det store lærred i den danske fængselsfilm 'R' i 2010 over for Pilou Asbæk.

Siden har han vundet to Bodil-statuetter – blandt andet for sin hovedrolle i 'Under sandet', der også var nomineret til en Oscar – og på den private front sms'er han ind imellem med stjerner som Dwayne 'The Rock' Johnson og Charlie Hunnam, der er blevet hans gode venner.

Men udlandet lokker endnu ikke som fast base. Heller ikke selvom Roland Møller godt nok har luret på Lissabon som et godt sted at bo, fordi han har noteret sig, at 'der er mange direkte flyafgange til hele verden'.

Lige nu er det nemlig noget helt andet, der optager Roland Møller.

For det første, at tegner Peter Madsen, der skabte de gamle 'Valhalla'-tegneserier, er tilfreds med den nye film. Og for det andet; at han tilmed har tegnet Roland Møller som Thor til filmens intro.

Tegneren Peter Madsen, der lavede tegneserien 'Valhalla' – som mange vil huske fra deres barndom – har her tegnet Roland Møller i rollen som tordenguden Thor. (© Peter Madsen)

- Det betyder meget for mig, at Peter har givet sin velsignelse til vores film. Og så er jeg vildt stolt af, at han har tegnet mig som Thor, siger Roland Møller og viser begejstret tegningen frem, som lige nu er baggrundsskærm på hans mobiltelefon.

På tegningen kan man se, at det er en ny Thor, vi ser. Han ligner en hårdtarbejdende bonde i brunt tøj – uden de ikoniske røde lokker fra tegneserien eller den fancy kappe, som vi kender fra Hollywoods udgave af ham.

- Der er mange, der har en mening om Thor, og om hvordan han skal være, men her laver jeg et nyt portræt af ham. Og hvis folk er utilfredse med det, så må de lave deres egen film.

'Valhalla' kan ses i de danske biografer nu. Se traileren til filmen her.

Facebook
Twitter