Dansk instruktør efter stygge anmelderhug: Drømmen er ikke bristet

- Jeg er ikke nødvendigvis den rigtige person til at lave de der store fantasyfilm, siger Nikolaj Arcel efter kritik af hans første Hollywood-film.

Idris Elba har en af de bærende roller i 'The Dark Tower', der er danske Nikolaj Arcels første Hollywood-film. (© UIP og Getty Images)

I dag er der dansk premiere på instruktør Nikolaj Arcels første amerikanske storfilm, ’The Dark Tower’, der har stjernerne Matthew McConaughey og Idris Elba på rollelisten.

Men champagnen popper ikke så voldsomt, som man kunne have håbet, efter at filmen fik en hård medfart af anmelderne i blandt andet USA.

Filmen er blevet kaldt alt lige fra en "smagsløs sump" til en "komplet katastrofe".

Modtagelsen ærgrer instruktør og manuskriptforfatter Nikolaj Arcel, der tidligere har lavet populære danske film som den Oscar-nominerede ’En kongelig affære’ og ’Sandheden om mænd’.

Men han er ikke slået ud af overskrifterne om anmeldertæsk.

- Jeg kan godt forstå, hvorfor det er en god nyhed. Hvis jeg havde fået totalt ros, havde der været lige så store overskrifter, siger han til DR’s podcast ’Filmland’ inden dagens danske premiere.

- Når jeg tænker på, hvad nogle af mine danske kolleger har været igennem derovre (i USA, red.) og haft af ubehagelige overskrifter herhjemme, så føler jeg mig ikke alene i det, tilføjer han.

- Man er jo den eneste, der får de der tæsk

Til gengæld er det lidt belastende at være den fra filmholdet, der må tage skraldet, når der nu har været så mange om at skabe filmen.

For i Hollywood er instruktøren ikke den, der får det sidste ord.

På sidelinjen står nemlig magtfulde typer som producenter, producere og filmstudiernes chefer – det er dem, der betaler gildet.

- Man siger måske: 'Jeg synes, det skal være grønt'. Men så er der nogen, der siger: 'Ja, men det bliver rødt. Lev med det'. Det sker næsten på daglig basis.

I Danmark har Arcel derimod været vant til at skulle have meget mere at sige.

Nikolaj Arcel instruerer Tom Taylor og Idris Elba i 'The Dark Tower'. (Foto: Ilze Kitshoff © UIP)

Men når filmen ikke lever op til den forventede indtjening, eller det halter med gode anmeldelser, så er det i USA instruktøren selv, der står i skudlinjen, siger Nikolaj Arcel.

- Man er jo den eneste, der står og får de der tæsk. Man tager jo selvfølgelig ansvaret som instruktør for det, man har lavet, men det er en anderledes oplevelse, siger Nikolaj Arcel.

Kritikken skræmmer ikke Arcel væk fra USA

At mange amerikanske anmeldere ikke var glade for ’The Dark Tower’, der er baseret på forfatter Stephen Kings bogserie af samme navn, har dog ikke skræmt Arcel væk fra Hollywood.

- Jeg får masser af støtte fra mine samarbejdspartnere derovre nu. Der er jo ikke nogen, der lige pludselig tvivler på, at jeg kan lave en fed film. De kender systemet og ved, at nogle gange fejler man.

- Jeg skal jo også direkte derover og lave noget igen om lidt, så drømmen er ikke bristet, siger han.

Idris Elba, Matthew McConaughey og Nikolaj Arcel poserer for fotograferne under et pressemøde for filmen i New York denne sommer. (Foto: Paul Zimmerman © Getty Images)

Næste film på blokken er et historisk drama om politiker Robert F. Kennedy, lillebror til præsident John F. Kennedy, der skal spilles af filmstjernen Matt Damon.

Den film har han da også fået meget mere lov til selv at styre.

Er ikke overdrivelsens mester

Så selvom Nikolaj Arcel holder meget af at lave film i Danmark og af det danske system – "især nu hvor jeg har prøvet det andet" – så har han bestemt ikke afskrevet Hollywood.

- Jeg har ikke mistet lysten til at lave film i USA, men jeg vil bare være mere forsigtig med, hvilken type projekt det er.

- Jeg har ikke behov for og er ikke nødvendigvis den rigtige person til at lave de der store fantasyfilm (…) Det er mere stiv pik og håret tilbage – og den type er jeg så ikke. Man skal være overdrivelsens mester. Det tror jeg ikke, at jeg er.

’The Dark Tower’ har dansk premiere i dag i biografer landet over. Du kan høre hele interviewet med Nikolaj Arcel i ’Filmland’ som podcast.

Facebook
Twitter