Dansk instruktør har lavet film om verdens største tenniskamp: Jeg er elendig til tennis

I aften præsenterer danske Janus Metz sin film om Björn Borg på Nordamerikas største filmfestival i Toronto. DR besøgte sammen med instruktøren den tennisbane, hvor første bold til filmen blev skudt over nettet.

Janus Metz banker bolden ned på tennisbanen et par gange og gør klar til sin første serv. Han har taget sin egen ketsjer med. Den købte han, inden han fik sin første ene-lektion af finske professionelle tennisspiller Jarkko Nieminen.

Inden han kaster den gule tennisbold i luften for at skyde den over på min banehalvdel, rammer tanken mig: Var det en dum idé, at dette interview skulle foregå på en tennisbane?

Janus Metz

Den danske instruktør har lavet flere dokumentarserier og film som bl.a. ’Fra Thailand til Thy’ og prisvindende krigsdokumentar ’Armadillo’. Desuden har han instrueret et afsnit af den kendte tv-serie 'True Detective'.

Filmen ’Borg’, der har dansk premiere 14. september, handler om den svenske tennisspiller Björn Borg og hans Wimbledon-finale mod amerikaneren John McEnroe. Svenske Sverrir Gudnason og amerikanske Shia LaBeouf har hovedrollerne.

I filmen får man også et indblik i de to tennisikoners menneskelige udvikling på og udenfor banen.

Sidste gang, jeg spillede tennis, var i begyndelsen af 90’erne på et feriecenter et eller andet sted i Sønderjylland med min familie. Dengang endte det med, at jeg forlod banen både rasende og tudende, fordi jeg ikke fattede noget som helst af det der tennis.

Grunden til, at jeg nu igen står på en tennisbane, er, at Janus Metz har instrueret en spillefilm om tenniskampen. Den kamp, som af mange bliver kaldt den bedste nogensinde: Wimbledonfinalen i 1980 mellem den kølige svensker Björn Borg og vredesmaskinen fra USA John McEnroe.

Tilbage til banen, hvor filmen begyndte

Egentlig havde jeg booket en udendørs bane i Kjøbenhavns Boldklubs baner på Frederiksberg. Men til vores held har det styrtet ned hele dagen, så få timer inden interviewet byttede vi den til en indendørs bane – og det er åbenbart ikke en helt tilfældig bane.

For det blåfarvede tennisgulv med hvide striber er nemlig der, hvor Janus Metz for cirka halvandet år siden, som en del af sin research til filmen, fik sin første enetime af Jarkko Nieminen. Men det var også her, at Shia LaBeouf, som spiller John McEnroe, og Sverrir Gudnason, som spiller Björn Borg, selv samme forårsdag for første gang øvede sig i at spille tennis med hinanden inden optagelserne.

Til trods for enetimer med finnen, der har været nummer 13 på verdensranglisten, vurderer Janus Metz sine egen tennisfærdigheder til ’et under niveau slatten’.

Inden han har gjort sig klar på banen, har han fortalt indgående om en ketsjers sweet spot, der åbenbart er lige midt i ketsjerens net, hvor bolden helst skal ramme. Og så har han fortalt, at han nok mest minder om en vrissen McEnroe, hvis han taber.

En af grundene til, at han er god, og at han kommer i uføre i sit privatliv, er, at han er en intensitetsjunkie. Han skal være, der hvor det brænder.

Janus Metz

Ude på banen server Janus Metz, men min ketsjer når ikke at ramme bolden de første par gange. På de efterfølgende slag ryger bolden ustyrligt både højt op i hallen og ned i det bagerste hjørne. Janus tager en bold op ad lommen og gør sig klar til endnu en serv.

Det ligner lidt Dupont og Dupont på en tennisbane.

Ingen særlig interesse for tennis

Hvordan blev du egentlig involveret i filmen?

- Jeg fik det tilsendt fra det svenske selskab, som står bag projektet. Og det første, jeg tænkte, var, hvorfor jeg skulle lave den her film. Jeg har jo ikke nogen særlig interesse for tennis, siger han og dropper serven. I stedet nøjes han med at hamre bolden ned i gulvet med tennisketsjeren.

- Men jeg læste manuskriptet, og jeg blev helt berørt over den menneskelige historie. Det handler jo om to modsætninger, som i sidste ende kæmper med de samme eksistentielle spørgsmål som accept, kærlighed og hvad man i det hele taget skal gøre med sit liv, siger han.

Han står stadig og skyder bolden ned i gulvet med ketsjeren, og jeg spørger en anelse rastløst, om han ikke snart skal serve. Janus Metz kaster bolden i vejret og fyrer den over nettet mod mig.

Janus Metz (mf.) under optagelserne til filmen 'Borg'. Til venstre ses Shia LaBeouf, som spiller John McEnroe, og til højre Sverrir Gudnason, som spiller Björn Borg. (Foto: Julie Vrabelova © Nordisk Film)

- Det er modsætningerne mellem de to mænd, der skaber temaet i filmen. Men samtidig med at de er hinandens modsætninger, er de også hinandens største tiltrækning og trussel.

- De blev kaldt fire and ice – den iskolde Borg og den temperamentsfulde ildsjæl McEnroe. Så for mig er det en film, der handler om to mennesker, der er så stærkt polariserede, og som repræsenterer to så forskellige måder at leve og forme deres tilværelser på. Men modsætningen og mødet mellem dem er med til at udvikle dem som mennesker, og de får respekt og kærlighed for hinanden, fordi de kan forstå hinanden. Og det var det, der tiltræk mig ved filmen, siger han.

Vil lave mere end en tennisfilm

Så man behøver altså ikke være tennisinteresseret for at få noget ud af filmen?

- Formålet er, at man ikke behøver at have en interesse for tennis, siger Janus Metz og smadrer bolden langt bagud på min banehalvdel.

- Undskyld, men det er bare så rart, når man kan slå ordentligt til sådan en tennisbold, siger han lidt smågrinende.

- Hvis jeg har lavet en film udelukkende for tennisnørder, så vil jeg mene, at jeg har fejlet. Formålet for mig har været at lave en historie om menneskelig eksistentiel smerte. Det lyder lidt højpandet og måske banalt og plat, men det er tit det, der driver fortællingen i et filmværk.

Jeg server, og vi formår at få bolden over nettet et par gange, men Janus Metz vælger at stoppe spillet. Den er tilsyneladende helt galt i de tilfælde, hvor det lykkedes mig at ramme bolden ordentligt med ketsjeren.

De har begge to set filmen. Björn Borg elsker den. Han skrev til mig, at han havde grædt, da han så den.

Janus Metz

Han fortæller mig noget om, at jeg holder ketsjeren forkert. Lidt ligesom når jeg står med en pande hjemme i køkkenet. I stedet skal jeg tage fat i ketsjeren, som om jeg siger goddag til den nederste del af skaftet.

Det lyder som noget, den finske tenniscoach har fortalt ham, så jeg forsøger. Alligevel går der ikke lang tid, før mine hænder er tilbage i det forkerte stegepandegreb.

Björn Borg elsker filmen

Du laver en film om en kamp mellem to store tennisikoner, som mange har en holdning til, fordi de kan huske kampen. Var du ikke betænkelig ved det?

- Rigtig mange mennesker har en holdning til Borg og McEnroe, og særligt til hvordan historien om kampen burde fortælles. Du kan næsten kun skuffe, fordi mange allerede har en film inde i hovedet, når man nævner Wimbledon-finalen i 1980. Men jeg kan sige med sikkerhed, at jeg har vendt alle sten. Og jeg ved, at hele filmholdet har lavet det så godt, som vi overhovedet kunne.

Tennisspillerne John McEnroe (tv.) og Bjørn Borg (th.) ved pressemøde i forbindelse med Tuborg Cup 1979. McEnroe var kendt for sit voldsomme temperament på tennisbanen, hvor han ofte kritiserede dommere og smadrede løs på ting. (Foto: Ulf Nilsen © Scanpix)

- Men så er der så de to hovedpersoner selv, siger han.

- De har begge to set filmen. Björn Borg elsker den. Han skrev til mig, at han havde grædt, da han så den, og at han kunne se, at vi havde lyttet til ham, inden vi gik i gang med at optage. Men McEnroe har ikke været så verbal. Han har reageret, som man kunne forvente.

Hvordan vælger du at tolke det?

Janus Metz tyrer bolden hårdt imod mig. Jeg ved ikke rigtig, om det var spørgsmålet, eller om det skyldes et forkert slag med ketsjeren.

Nå. Så blev du sur?

- Det kan jeg jo ikke rigtig gøre noget ved. Jeg ville gerne have lavet en film, hvor han havde sagt, at han følte sig genkendt. Men omvendt har jeg også et indtryk af, at han er en person med nogle store dæmoner. Så jeg er ikke sikker på, at det ville være den bedste film, hvis han havde godkendt den.

Intensitetsjunkien Shia LaBeouf

Din film får lov til at åbne Toronto Film Festival. Hvordan føles det?

- Det er jo ret vildt for både mig og for filmen. Det er Nordamerikas største filmfestival, og måske også den vigtigste i verden efter Cannes. Det er jo exceptionelt, at en ikke-amerikansk film, der åbner festivalen, så det er med en vis portion nerver, men også med stolthed.

Shia LaBeouf spiller den temperamentsfulde John McEnroe. (Foto: Julie Vrabelova © Nordisk Film)

Shia LaBeouf spiller rollen som McEnroe. Han er jo kendt for at have været ude i nogle lidt skæve episoder i sit privatliv. Men hvordan er han at arbejde sammen med?

- Shia er et ekstremt intenst og dedikeret menneske, og han bruger sig selv fuldt ud i sine roller. Selvom han ikke selv vil kalde sig det, så er han en method actor (når en skuespiller bl.a. bruger egne erfaringer og følelser til at finde sin karakter, red.).

Hvis jeg har lavet en film udelukkende for tennisnørder, så vil jeg mene, at jeg har fejlet.

Janus Metz

- En af grundene til, at han er god, og at han kommer i uføre i sit privatliv, er, at han er en intensitetsjunkie. Han skal være, der hvor det brænder, og hvor han kan mærke sine følelser.

Det må da være fedt som instruktør.

- Hvis du formår at arbejde med ham på en måde, så du kan skabe rammerne for, at han kan have en oplevelse foran kameraet, så kommer der en magi, som meget få mennesker kan præstere. Det er derfor, han kan være så god.

- Men det er også megahårdt, fordi der er en kæmpe udladning på settet, når man arbejder med sådan en skuespiller. Når han er klar, så skal vi andre også være klar. Så man bliver nødt til at have nogle aftaler om, hvornår kameraerne er tændt og slukket. For hvis han er i tænding og mener, der skal filmes, så gælder det om at være på.

Spillede vi kamp?

Jeg tager den sidste serv, og Janus Metz fortæller, at det er pæn stil at hilse over nettet, når spillet er slut.

- Tak for kampen, siger jeg, mens jeg giver ham hånden.

- Spillede vi kamp, griner han halvhånende.

Vi sætter os på bænkene ved banekanten, og selvom jeg godt kender svaret, bliver jeg alligevel nødt til at spørge.

Hvem af os to var så bedst?

- Hvad synes du selv?

Nu spurgte jeg dig først.

- Jeg tror, jeg har fået en enkelt tennistime mere end dig. Skal vi ikke sige det sådan?

Det godtager jeg og glæder mig i stedet over, at jeg her cirka 26 år efter min seneste tenniskamp ikke løber tudende og hidsig ud af banen.

Filmen ’Borg’ har dansk biografpremiere 14. september.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve