Dansk komikerduo dyrker alt det, vi ikke tør snakke om: 'Det er vigtigt at få frem i lyset, så vi kan grine af det'

Sofie Jo Kaufmanas og Mette Søndergaard er aktuelle med serien 'Far'.

(Foto: Martin Fält © Dr)

- Hvad vil du helst? Hver dag spise en kage, der smager af lort? Eller hver dag spise en lort, der smager af kage?

Måske er du typen, der lystigt spørger dine venner om den slags dilemmaer, eller måske er du typen, der rynker på næsen over den slags spørgsmål, som du ikke mener, man kan svare på.

Sådan er det for modpolerne Cat og Kim i den aktuelle DR3-serie 'Far',

Serien er skabt af Sofie Jo Kaufmanas og Mette Søndergaard, der tilsammen udgør satirekollektivet 'Flæs'.

Sidste år stod de også bag DR2+-sketchshowet 'Hvorfor snakker vi ikke om mig?', hvor de både skrev, instruerede og spillede størstedelen af karaktererne selv.

Men med 'Far' holder makkerparret sig bag kameraet og beviser, at de ud over at være sjove også mestrer den mere dramatiske genre.

- Vi ville gerne lave en serie, der handlede om familie og venskab set med moderne øjne. Og derfor blev vores overordnede tagline for serien, at "familie ikke er dem, du deler dna med, men dem du deler dit liv med", siger den ene af seriens skabere, Mette Søndergaard.

- Og med 'Far' vil vi gerne pille lidt ved den lidt låste måde, mange af os kigger på dét at være en familie, forklarer Sofie Jo Kaufmanas.

Flæs består af vennerne og samarbejdspartnerne Mette Søndergaard (tv.) og Sofie Jo Kaufmanas (th.). (Foto: Martin Fält © Dr)

Serien handler om to donorbørn på 25, Cat og Kim, der kommer fra hver deres verden.

Den bramfri og fremme i skoene er Kim, som kommer fra et gennemsnitligt villakvarter i Slagelse på Sjælland og står midt i en livskrise over at være midt i 20'erne, hjemmeboende og uden retning i sit liv. Hun får først ved et tilfælde på sin 25-års fødselsdag at vide, at hun er donorbarn.

Ad mere eller mindre lovlige omveje finder hun frem til sin halvsøster, Cat, fra en svinefarm i Ribe i Jylland, der hele livet har vidst, at hun er blevet til ved hjælp af en sæddonor. Hun er afmålt, holder på formerne og er noget mere fornuftbetonet end sin grænseoverskridende halvsøster.

Sammen begiver de sig ud på et roadtrip Danmark rundt i en søgen efter deres biologiske ophav i form af den sæddonorfar, de aldrig har kendt. Og så må du selv se resten af serien for at finde ud af, om ikke de lærer en ting eller to af hinanden undervejs.

Se et klip fra 'Far' her:

Vi begår alle fejl

Med serien håber Mette Søndergaard og Sofie Jo Kaufmanas, at de kan åbne for en snak om, hvordan vi indretter vores liv og bliver mindre bange for ikke at leve op til de idealer, vi bliver tudet ørerne fulde af.

- I Danmark er der nogle kasser, man gerne vil kunne tjekke af. Og især i midten af 20'erne kan det fylde meget, om man nogensinde får børn, bliver gift eller får et fedt arbejde. Og når det så ikke lige sker, kan det begynde at fylde endnu mere, siger Mette Søndergaard og spørger retorisk:

- "Hvad hvis jeg gør noget forkert?", ja så er du bare et menneske ligesom os andre. Og du kommer til at lave fucking mange fejl. Men du gør dit bedste.

Makkeren Sofie Jo Kaufmanas supplerer:

- Og så slår serien også et slag for, at du ikke finder ud af noget, hvis du ikke gør noget. Man når et tidspunkt, hvor man bliver for gammel til, at det er synd for en.

- Vi har alle sammen klamme skeletter i skabet, sådan er det. Men så må man skabe sin egen familie, hvis det ikke fungerer med ens forældre. Så skal man finde de fede relationer, der virker i stedet, siger hun.

Makkerparret mødte hinanden første gang på et højskoleophold i 2010. De blev draget mod hinanden, da energien imellem dem ikke var til at ignorere. (Foto: Martin Fält © Dr)

Guitar og pik

Selv fandt Mette Søndergaard og Sofie Jo Kaufmanas hinanden under et ophold på Rødkilde Højskole i 2010. Selvom der var nogle år imellem dem, kunne de hurtigt mærke, at de havde en god kemi.

- Vi kom med to forskellige udgangspunkter. Jeg var meget optaget af at få noget ud af opholdet og komme ind på en skuespillerskole efterfølgende, siger Mette Søndergaard, inden hun bliver fulgt op af sin partner in crime:

- Og jeg var 19 år og skulle bare have pik og spille guitar. Jeg fik begge dele, og det var lækkert, siger hun og slår en latter op, inden hun fortsætter:

- Der var bare en mavefornemmelse omkring os, der føltes rigtig.

Selvom Kim og Cats historie i 'Far' ikke er baseret på Sofie Jo Kaufmanas og Mette Søndergaards eget liv, lægger makkerparret ikke skjul på, at de er glade for at fortælle venskabshistorier.

- Vi er hinandens samarbejdspartnere og bedste venner, og der er da også små sider af os selv med i Kim og Cat, men det er ikke vores historie. Vi vil bare gerne vise dét, Mette og jeg har med hinanden. Det er en hyldest til venskabet og det, vi kalder familie. For det kalder vi hinanden, når vi er så tætte, som vi er, forklarer Sofie Jo Kaufmanas.

Sofie Jo Kaufmanas er født i 1990 og er dobbelt danmarksmester i impro-comedy. Hun har været med i serier som 'Sjit Happens' og '29', og sidste år var hun manuskriptforfatter på Sofie Linde og Rasmus Bjergs comedyforestilling 'Linde på Bjerget'. (Foto: Martin Fält © Dr)

Ikke blege for at tage en god gammeldags diskussion

'Far' er som nævnt en roadmovie-serie, og derfor skal karaktererne også lære noget af hinanden på deres rejse.

- Cat opfører sig racistisk, uden hun selv ved det. Det er der enormt mange mennesker, der gør, og derfor synes vi, det var et vigtigt element at have med i serien. For selvfølgelig skal den slags rykke sig, men vi er også nødt til at forstå, hvor folk som Cat kommer fra, hvis det skal rykke sig, siger Mette Søndergaard og fortsætter:

- Og når Kim konsekvent bliver ved med at stjæle, siger Cat omvendt også fra. For man må godt sige, hvis man gør noget forkert. Det gør nas, når det kommer fra nogle, man holder meget af. Men det skal venskabet kunne bære.

På samme måde har Mette Søndergaard og Sofie Jo Kaufmanas heller intet problem med at tage en diskussion med hinanden, hvis behovet skulle opstå.

- Det er fedt at have høje forventninger til hinanden, som gør, at man bliver holdt til ilden og bestræber sig på at være ordentlig. Vi har forventninger til, at man gør sig umage med at være den bedste version af sig selv over for andre og over for sig selv, siger Sofie Jo Kaufmanas, der bliver fulgt op af sin veninde:

- Det øver vi os på hele tiden. Men vi kan selvfølgelig også have konflikter. Det er jo aldrig rart, men når de opstår, tager vi da også snakken. Vi har begge to et kæmpe selvværd, så der er ikke noget, vi kan sige til hinanden, som ødelægger noget, siger Mette Søndergaard, inden makkeren følger op:

- Ja, vi har haft kæmpe diskussioner, men hver gang ender vi alligevel med at sidde her, så der må være mere kærlighed end had. Og så skal man også huske, at der aldrig er noget, der er blevet løst ved ikke at tale om tingene.

I begyndelsen af deres venskab snakkede venneparret om, om at Mette Søndergaard havde let ved at finde det dybe, mens Sofie Jo Kaufmanas var god til at finde det sjove. Men sådan definerer de det ikke længere: - Vi supplerer hinanden og kan begge ting. Vi har nok smittet af på hinanden i venskabet. Og så har vi også bare dygtiggjort os, lyder det fra Sofie jo Kaufmanas. (Foto: Martin Fält © Dr)

Humoren skal være relaterbar

Som satireduo er Sofie Jo Kaufmanas og Mette Søndergaard optaget af tabuer, pinligheder, akavede ting og alt det, som vi mennesker har svært ved.

De håber på at kunne åbne for en samtale mellem folk, der måske får spejlet sig selv i noget af det, de laver sjov med.

- Det er vigtigt at få den slags ting frem i lyset, så vi kan grine af dem og tale om dem. Så man på en eller anden måde kan grine sig hen til en indsigt i sig selv, siger Sofie Jo Kaufmanas.

Og det gælder da også for deres humor, at den er genkendelig og relaterbar. De får øje på det sjove i små hverdagsting og forstørrer det op.

- Vi elsker at se, hvordan folk opfører sig og taler til hinanden. Det kan være, når vi går på gaden eller overhører en samtale. Det handler ikke om at finde fejl. Vi er nysgerrige uden at dømme. Det er på en elskelig måde, at vi dyrker de her menneskelige opførselsfinurligheder, forklarer Sofie Jo Kaufmanas.

- Men altså, vi ved også godt, vi ikke er Læger uden Grænser, så vi regner ikke med at ændre verden radikalt, supplerer Mette Søndergaard, der straks bliver fulgt op af sin ven:

- Nej, vi laver bare serier. Det er ikke os, der kommer med coronavaccinen.

Mette Søndergaard er født i 1987 og er skuespiller og producent. Hun har skrevet, produceret og spillet med i adskillige kortfilm og teaterforestillinger. (Foto: Martin Fält © Dr)

Ønsker sig flere kvinder på skærmen

Humormæssigt er det også vigtigt for makkerparret, at de ikke sparker nedad.

- Det er sjovere at vende pilen indad. Og det er selvfølgelig en smagssag. For vi er begge af den opfattelse, at man kan lave sjov med alt. Det handler bare om måden, man gør det på, forklarer Mette Søndergaard.

- Ja, det er vigtigt at være bevidst om sin egen plads i hierarkiet – ikke fordi man skal blive dér, og vi er modstandere af, at man skal passe på den gode stemning for enhver pris – men man skal være opmærksom på at skabe et dejligt rum at være i, siger Sofie Jo Kaufmanas og fortsætter:

- Så kan vi pege på noget, vi måske selv kunne finde på gøre, og har på den måde kastet os selv med i puljen.

'Far' foregår i hele Danmark – med undtagelse af hovedstaden. Og det var skaberne da også bevidste om, da de lavede den: - Vi vil gerne vise de unge i for eksempel Nordjylland, at der er andet end København. Ikke fordi vi vil hæve os over serier, der foregår dér, vi ville bare gerne repræsentere noget andet, siger Mette Søndergaard. (Foto: Martin Fält © Dr)

I fremtiden håber duoen på, at de kan blive ved med at leve af det, de laver, og de er da også bevidste om, at det kræver en ihærdig indsats at fortsætte med at have arbejde.

- Vi arbejder hårdt for det. I 2020 havde vi vel en gennemsnitlig arbejdsuge på 80 timer. Men det er en vild følelse, at det kan få lov at være vores levevej, siger Sofie Jo Kaufmanas.

Og så har de også en ambition for fremtiden på vegne af deres køn. Noget, som de ellers ikke taler så meget om.

- Vi synes jo, man skal krediteres for det, man laver, og ikke for sit køn. Men det er ikke for sjov, at vi har skabt en serie med to kvindelige hovedkarakterer. For det synes vi helt klart, der mangler flere af, siger Mette Søndergaard og fortsætter:

- Og dels er det dét, vi ved noget om at være; kvinder. Og dels sidder vi så i en position, hvor vi kan skrive og producere, og i et drømmescenarie kan vi ændre lidt på statistikken, hvor der bare er flest store, mandlige roller. Det kan vi ikke ændre med én serie, det er klart. Men det er helt klart vores ambition hen ad vejen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter