En bjørn, der midt i det hele stiller sig op og tisser. Et møgdyr, der har travlt med at finde strandbaren. Og en natabe, der fortæller stenede røverhistorier ved bålet.
Det lyder måske som en god blanding af 'Jul på Vesterbro' og 'Fuglekrigen i Kanøfleskoven' (google det, hvis du er for ung til at vide, hvad det er), men det er faktisk de tre hovedkarakterer i den spritnye, danske animationsserie 'Nataben & Møgdyret' – med den mundrette undertitel '… og en meget stor bjørn'.
Serien består af syv afsnit, der alle er omkring fem minutter lange og ifølge producent Niclas Caroc Warner er "sprængfyldt med kærlighed".
- Vi har taget udgangspunkt i nogle universelle følelser og forsøgt at skære dem på en sjov og vedkommende facon.
Handler om ægte følelser
Serien går kort fortalt ud på, at der sidder tre dyr i en iskold skov og fortæller røverhistorier fra de varme lande. Den pelsede trio består, som allerede nævnt, af Nataben, Møgdyret og den meget store bjørn.
Instruktør Rune Søgaard Kristensen fortæller, at serien, der henvender sig til de fem-otte-årige, trækker på gamle animationstraditioner fra for eksempel 'Cirkeline'.
- Bjørnen er vores fjollede gøglermusikant og minder lidt om én, der kunne bo på Christiania. Nataben er en rodløs kvinde, som mangler sin flok og på mystisk vis er stødt ind i de to andre. Møgdyret er vores punker-anarkist, som ikke vil tages ved næsen, men samtidig bliver han forført og revet med af Natabens historier, siger Rune Søgaard Kristensen og uddyber:
- De er alle tre efterladte og har brug for hinanden.
Der bliver tisset, bandet og snakket om en strandbar i serien. Er det ikke lidt voldsomt børne-tv?
- I min barndom så vi 'Løvernes Konge', hvor Scar slår sin bror ihjel og skylder skylden på sin nevø Simba.
- Det er den slags hårde følelser, jeg kan huske fra min egen barndoms animation, så på den måde mener jeg faktisk ikke, at 'Nataben og Møgdyret' er voldsomt. Det handler om ægte følelser og om ensomhed og venskaber og alt muligt andet. Det er rart, vi har fået lov til at vise alle de følelser, børn har – og ikke kun de positive.
I Rune Søgaard Kristensens optik bør børne-tv være eftertænksomt og ikke kun super positivt og "fyldt med krudt i røven".
- Jeg synes, der er fantastiske Disney- og Pixar-ting, men jeg kan godt synes, der nogle gange mangler, at man tager følelser seriøst på en eftertænksom måde. Vi er ikke bange for at være lidt rå i 'Nataben & Møgdyret', men det er altid gjort med et glimt i øjet.
'Det skader jo ikke nogen, hvis man siger "lort"'
En af dem, der er med til at tilføre det vigtige glimt i øjet, er den danske reggaemusiker Rasmus 'Raske Penge' Poulsen. Han lægger nemlig stemme til den meget store bjørn i serien, der både tisser og kalder nogle af de andre dyr for idioter.
- Jeg synes, det er fedt, at den gerne må stå og tisse og bande. Det tror jeg ikke, børn tager skade af. Mennesker er forskellige, og det er bjørne også – og nogle af os er ikke så velopdragne, som de måske er hos Disney, siger reggaemusikeren, der også har været med til at lave musikken til serien.
- Det er helt klart grovere end noget, Disney ville have sendt ud, men det er på ingen måde en dårlig ting. Det skader jo ikke nogen, hvis man siger "lort", eller at bjørnen står og tisser.
Normalt kender man Raske Penge fra hits som 'Rundt', 'Hvem Ved?' og 'Ik Stol På Dem', og det har ifølge musikeren været noget af en prøvelse pludselig at skulle give liv til en animeret bjørn med sin stemme:
- Det har været sjovt og mere udfordrende, end jeg egentlig troede, det ville være. Jeg havde en idé om, at det ville være rigtig nemt, men det var det ikke. Jeg har aldrig rigtig lavet skuespil før.
- Jeg har jo skullet være den der bjørn og ikke bare være mig selv, der lader, som om jeg er en bjørn. Nogle gange skal den være forpustet, andre gange skal den løfte noget eller være bange. Det er ret svært at være en realistisk forpustet bjørn.
Musik fra DR Big Band og DR Børnekoret
'Nataben & Møgdyret' byder dog ikke kun på forpustede bjørne, universelle følelser og venskabelig kærlighed.
Et andet vigtigt element i serien er den caribisk inspirerede musik, der danner lydtæppet til de tre dyrs røverhistorier rundt om bålet. Både DR Big Band og DR Børnekoret har været med til at levere musikken til serien.
- Jeg håber, sangene kommer til at fylde hos dem, der ser det. Der er blevet gjort et ganske hæderligt stykke arbejde i forhold til hele seriens lydside. Der har været en klar, stilmæssig idé til musikken. Det, synes jeg, er rigtig fedt, lyder det fra Raske Penge.
Han bliver straks suppleret af Rune Søgaard Kristensen, der slutter:
- Vi håber, der er en lidt anden dybde og kvalitet i det her, end der måske er i noget af alt det udenlandske animation, du kan streame.