Dansk Oscar-vinder kan noget helt særligt: Her er Bille Augusts bedste ungdomsfilm

Der er ingen over Bille August, når det gælder fortællinger om overgangen til voksenlivet, mener to yngre instruktører.

(Foto: Nordisk Film © Nordisk Film)

Med 'Lykke-Per' har Bille August leveret en af årets mest sete biograffilm, men der gemmer sig flere succeser i instruktørens bagkatalog.

For eksempel har han en imponerende samling af priser – heriblandt en Oscar – og i udlandet har han instrueret stjerner som Meryl Streep, Claire Danes og Liam Neeson.

Og selv om Bille August – der fylder 70 år i dag – har instrueret film som 'Åndernes hus', 'De elendige', 'Marie Krøyer' og 'Stille hjerte', er han især elsket for sine børne- og ungdomsfilm.

To af dem, der synes, at netop disse film kan noget helt særligt, er de to instruktører Christian Tafdrup og Fenar Ahmad.

- Han har blik for almindeligheder og sans for detaljer. Han er også romantisk og særligt hans danske film er meget virkelighedsnære. Det har jeg taget med i mit eget arbejde som instruktør, siger Christian Tafdrup, der selv har haft succes med filmen ’En frygtelig kvinde’.

Vi har fået ham og filminstruktør Fenar Ahmad, der blandt andet har lavet 'Underverden', til at anbefale de bedste ungdommelige Bille August-film.

1

Tro, håb og kærlighed

(Foto: Nordisk Film © Nordisk Film)

Christian Tafdrup har ikke set den i mange år, men husker stadig en række scener fra filmen meget tydeligt.

- For eksempel der, hvor en dreng har gjort en pige gravid, så hun skal have en abort, og scenen, hvor Bent Mejdings rolle opdages i at være sammen med en prostitueret. Det er billeder, der stadig er i mig her 25 år efter. Det er imponerende, siger Christian Tafdrup.

- Forlægget er jo skrevet af Bjarne Reuter, så det kan godt være, at den var løst på en helt anden og mere humoristisk måde af en anden instruktør, men Bille laver en alvorlig film og slipper afsted med det.

- Der er ikke andre, der har kunnet filme en dansk folkeskole som Bille August. Jeg har godt nok set mange gymnastiksale i danske film, men aldrig en, der ramte virkeligheden så godt som i Billes film. Jeg kan godt lide, at han tager fat i det almene, siger Christian Tafdrup.

2

Zappa

(Foto: Nordisk Film © Nordisk Film)

- Min yndlingsfilm af Bille August er ’Zappa’. Det var en af de første danske film, som gjorde et kæmpe indtryk på mig, og det er en af de bedste coming-of-age-film, jeg kender. Kort sagt: En klassiker, siger Fenar Ahmad og uddyber:

- Den tog fat på nogle problemer og emner, som jeg kunne forholde mig til. Kliker, mobning og rejsen fra barn til voksen. Du ved, der hvor man stadig bliver set som barn, men hvor man begynder at få et indblik i de voksnes verden.

- 'Zappa' er er ret unik i sin tid. Den type film laves der flere af i dag, men da ’Zappa’ blev lavet, var det en original ide at sætte fokus på børns verden, så det er en af hans mest originale film, siger Fenar Ahmad, der selv har sendt en kærlig hilsen til værket:

- Der er en klar reference til 'Zappa' i min egen film 'Ækte vare'. I starten af filmen, hvor titlen ses i billedet, står der 'ækte vare' med rød skråskrift i samme skrifttype som i ’Zappa’.

3

Pelle Erobreren

Her ses Pelle Hvenegaard (tv.) og Max von Sydow i rollerne som Pelle og Lassefar. (Foto: Ullstein Bild © Getty Images)

- Jeg synes stadig, at det er den bedste dansksprogede film, der findes, og det er faktisk ikke så mange år siden, at jeg genså den. Der spilles bare på alle parametre i 'Pelle Erobreren', og der er næsten ikke sat én finger forkert i den, siger Christian Tafdrup og tilføjer:

- Bille August dyrker en meget nordisk tradition, og jeg kan ikke komme i tanke om andre, der rammer det så rent, som han gør. 'Pelle Erobreren' er et klassisk dansk mesterværk leveret på en traditionel måde – dermed ikke sagt at det er gammeldags, for sådan lavede man bare film dengang – og den står tilbage som et stort forbillede for mig.

Bille Augusts varme og blik for menneskelige relationer spiller godt igennem i filmen, mener Christian Tafdrup, der kalder den 'en rørende film med meget hjerte'.

Facebook
Twitter