Dansk oscarvinder er død: Han skrev sangen fra Valhalla alle kan fløjte med på

Den danske animator Børge Ring er død i en alder af 97 år.

Børge Ring lavede sin første tegnefilm som 14-årig. Torsdag døde han som 97-årig efter en lang og flot karriere. (© dr)

Danmarks store animator Børge Ring er død. Det skriver hans datter Anne-Mieke Bovelett på Facebook.

- Kære alle. Børge har forladt bygningen. Vi vil savne hans uendelige sans for humor, skriver hun blandt andet opslaget.

Børge Ring blev 97 år og sov ind klokken 15 i går eftermiddag.

Hvis navnet Børge Ring ikke lige siger en så meget, så har man til gengæld næsten med statsgaranti set en af de mange film, som den verdensberømte animator har været med til at lave.

Børge Ring skabte eksempelvis den berømte ’fløjtescene’ fra tegnefilmen Valhalla fra 1986, hvor Tjalfe, Røskva og Quark nyder livet væk fra de sure pligter i hjemmet hos Thor.

I deres hjemmelavede træhytte fløjter de tre en melodi, som en stor del af danskerne nok vil kunne fløjte med på den dag i dag.

Den melodi skrev Børge Ring.

Han har været nomineret til en Oscar to gange. Og vundet en enkelt gang med filmen ’Anna og Bella’ (1984).

Børge Ring var også manden bag introsekvensen til ’Den lyserøde panters forbandelse’ (1983), mens han også kunne prale af at have lavet tegnefilm til Pink Floyds koncerter.

- Jeg ville gerne vise, at man kunne lave tegnefilm for voksne. Om voksne emner. Uden at forlade det sprog, som er tegnefilmens stærke sider, forklarede Børge Ring i DR-programmet Lørdagskanalen i 1985 om motivationen for at lave den prisbelønnede 'Anna og Bella'.

Multitalent

Børge Ring blev født onsdag den 17. februar 1921 i Ribe som søn af komponisten Oluf Ring og Marie Ring, men tilbragte en god del af sin barndom i Skårup på Sydfyn.

Her blev interessen for tegnefilm vakt, da han så Mickey Mouse-filmen ’Pioneer Days’.

Som ung mand flyttede Børge Ring til hovedstaden, hvor han kom i lære hos tegnefilmmanden Jørgen Müller.

Den senere så berømte animator markerede sig også som en ferm jazzmusiker, men det blev altså som animator, at han for alvor blev kendt.

Børge Ring flyttede i 1952 til Holland, hvor han fik ansættelse i tegneserie- og animationsstudiet Toonder. Her arbejdede Børge Ring i 21 år, inden han blev freelancer.

Den danske animator var gift med den hollandske billedhugger, kunstlærer og manuskriptforfatter Joanika Ring. Parret havde sammen to børn.

Facebook
Twitter