Dansk podcast bliver til Netflix-serie: 'Den er yderst svær at lægge fra sig'

DR's serieekspert guider dig til fire formidable podcasts, som siden er blevet til binge-værdige tv-serier.

'Equinox' handler om en dansk gymnasieklasse, som på mystisk vis forsvandt på deres studenterkørsel – og som nu, over 20 år senere, forsøges opklaret. Lars Brygmann spiller en af de forsvundne elevers far. (Foto: Tine Harden © Netflix)

Vi har set det mange gange: en hamrende succesfuld bog, der med tiden bliver omdannet til enten en tv-serie eller film. Det er så sikkert som et "amen" i kirken.

Men et nyt fænomen, hvor populære og ofte velfortalte podcasts bliver til tv-serier, er nu også begyndt at vinde indpas.

Det giver også vældig god mening. Vi er stadig i podcastmediets relativt spæde start, og der vil derfor være mange stærke historier, som endnu ikke har nået et stort publikum. Faktisk lader det til, at den fiktive dramapodcast stadig ikke har opnået det store potentiale, som genren må siges at have. Vi taler jo om seriel fiktion og podcasts i én og samme pakke. To ting, folk ellers elsker.

Desuden har fiktionspodcasts rent dramaturgisk ofte en del til fælles med seriemediet. De er episodisk opdelt og bygget op med cliffhangers, mystik og spænding samt fortællemæssige virkemidler, som relativt nemt kan omsættes én til én i en tv-serie.

Det sidste er måske at stramme den, men pointen er, at det ofte kræver mindre omskrivning end en roman på 300 sider.

Det nyeste skud på podcast-til-serie-stammen er den danske DR-podcast 'Equinox 1985', der blev lanceret i 2017, og som er skrevet af Tea Lindeburg. Den er nu blevet til Netflix-serien 'Equinox', som er den anden danske Netflix Original-serie (efter 'The Rain').

Her har Lindeburg omsat sin historie til et visuelt medie med hjælp fra garvede folk: Søren Balle som konceptuerende instruktør, tidligere DR-dramaboss Piv Bernth som producer og Danica Curcic som den altoverskyggende hovedrolle.

Hvis man elsker podcasts, især dem der har et stærkt element af mystik og crime, så er 'Equinox' – og serier, der bygger på podcasts generelt – som regel en fornøjelig affære.

Her kommer et overblik over de mest underholdende serier, der bygger på podcasts. Se det som en liste af anbefalinger af serier og podcasts, du kan dyrke i din ferie. God fornøjelse.

1

'Dirty John' (Sæson 1)

'Dirty John'-podcasten havde premiere i oktober 2017, mens serieudgaven udkom på den danske Netflix i begyndelsen af 2019. (Foto: Bravo © 2018 Bravo Media/Netflix)

'Dirty John' startede som en populær podcast fra mediet Wondery og Los Angeles Times. Den handler om indretningsarkitekten Debra, der som en moden, single kvinde leder med lys og lygte efter en mand at dele tilværelsen med. Da hun møder den umådeligt charmerende anæstecisygeplejerske John Meehan, begynder de to hurtigt en romance, der næsten lader til at være for god til at være sand. Altså romancen og ikke selve historien, for den ér faktisk sand.

Det var L.A. Times-journalisten Christopher Goffard, der, efter at have researchet på virkelighedens John Meehan, opdagede, at noget var galt med den ellers så succesfulde og joviale mand. Derefter lavede han den populære true crime-podcast 'Dirty John'.

I serieversionen går lidt af autenticiteten tabt, selvom historien følger Goffards journalistiske arbejde ret nøje. Til gengæld er det en velinstrueret serie med både 'Spin City's Connie Britton og den australske stjerne Eric Bana i de bærende roller. Især Bana spiller forrygende og rammer Meehan med stor nuance.

Vælg podcasten, hvis: Du er til den systematiske fortælling om den mystiske John Meehan med fokus på proces og mysterie. Vælg serien, hvis: Du leder efter en klassisk spændingsserie, der er svær at slukke for.

'Dirty John' kan streames på Netflix og høres på iTunes, Spotify, Podimo mfl.

2

'Homecoming' (sæson 1)

Den Oscar-vindende skuespiller Julia Roberts, der slog igennem med filmen 'Pretty Woman', er et scoop for serien 'Homecoming', hvor hun spiller rollen som Heidi Bergman. (Foto: Hilary B Gayle/SMPSP © Amazon)

Når folk med hang til thrillere spørger mig, hvilken serie de skal kaste sig over næste gang, er en af mine første intuitioner altid at sige Amazon-serien 'Homecoming'.

De færreste har hørt om den, på trods af at Julia Roberts spiller hovedrollen, og 'Mr. Robot'-bagmanden Sam Esmail står i spidsen for denne fremragende og nervepirrende perle af en krimiserie.

Podcasten, der er komplet fiktionel, bygger på samtaler mellem sagsbehandleren Heidi og krigsveteranen Walter, der er tjekket ind på en facilitet, hvor de behandler patienter med PTSD. Stemmerne er indtalt af store stjerner som Catherine Keener, Oscar Isaac, David Cross og Michael Cera, og historien er både fængende og tankevækkende.

I tv-serien, der foregår i to spor, følger vi Julia Roberts' version af sagsbehandleren Heidi, der nu arbejder som tjener. Gentagne gange får hun besøg af en nysgerrig politibetjent, da et eller andet suspekt lader til at være foregået på Heidis tidligere arbejde. I delvise tilbageblik får vi fantastiske, intense scener mellem Roberts og det nye stortalent Stephen James. Han spiller hendes patient, den PTSD-ramte Walter Cruz, som af mystiske årsager lader til at få det dårligere trods den intense behandling.

Man er fanget af denne serie fra første minut, og den kunstneriske instruktørstil i kombination med det stærke cast gør serien til et must see for enhver fan af mysterier og thrillere.

Vælg podcasten, hvis: Du er til dialogbaseret underholdning, hvor de intense samtaler er i konstant fokus. Vælg serien, hvis: Du vil se Julia Roberts brillere i sin til dato eneste serierolle i en komplet spændingsserie.

'Homecoming' kan ses på Prime Video.

3

'En fremmed flytter ind'

Amanda Kastrup blev i 2011 snydt af en mand, der kaldte sig Casper Rieper-Holm. De blev kærester, men senere fandt Amanda ud af, at det hele var bygget på løgn. I podcasten 'I et forhold med ...' fortæller hun sin historie, ligesom hun spiller sig selv og genskaber hændelserne i serien/filmen 'En fremmed flytter ind'. (© Made in Copenhagen)

Den danske podcast-dynamo 'Third Ear' har leveret et utal af fantastiske podcasts i mange år. Mange fik nok for alvor øjnene op for dem via podcasten 'I et forhold med …', der fortæller den sande historie om Amanda, der faldt pladask for den charmerende Casper, som hun møder på Facebook.

Casper er ikke bare sød og sjov. Han er også arving til en af de rigeste familier i Danmark. Det forhold, der hurtigt opstår mellem Amanda og Casper, er dog ikke en dans på roser, for Casper er ikke ærlig om sin fortid. Langsomt begynder virkeligheden at trænge sig ind i deres lille kærlighedsboble.

Podcasten er uden tvivl fremragende. Historien er fortalt så effektivt og dragende, at jeg lyttede til den to gange inden for kort tid, da jeg først fandt den tilbage i 2013. Men serien (eller filmen, for den kom i to udgaver, og kun filmen kan ses nu) er kriminelt undervurderet, og hvis du ikke allerede har set den, kan det heldigvis stadig nås.

I 'En fremmed flytter ind', som filmversionen hedder, har instruktør Nicole Nielsen Horanyi valgt at caste virkelighedens Amanda, som er overraskende forrygende i rollen som sig selv, og overfor hende, i rollen som Casper, giver Esben Dalgaard en af karrierens bedste præstationer. Mere kan jeg ikke skrive uden at spoile.

Vælg podcasten, hvis: Du ikke allerede har hørt den. Vælg serien/filmen, hvis: Du vil have mere og se, hvordan flere af stemmerne fra podcasten tager sig ud visuelt. Og for Dalgaard, som er blændende utilregnelig som Casper.

'En fremmed flytter ind' kan streames på Blockbuster, SF Film mfl. 'I et forhold med' kan høres på iTunes, Spotify, Podimo mfl.

4

'Equinox'

I podcasten 'Equinox 1985' forsvandt gymnasieklassen tilbage i 1985, mens den mystiske hændelse i Netflix-Serien 'Equinox' finder sted i 1999. Begge foregår i nutiden, hvor en radiovært forsøger at finde ud af, hvad der skete. (Foto: Tine Harden © Netflix)

Jeg har ikke selv lyttet til podcasten 'Equinox 1985'. Men serien, som bygger på denne forholdsvis succesfulde podcast, og som ligeledes er skrevet af Tea Lindeburg, handler om Astrid, der nu som voksen radiovært stadig plages af at have mistet sin storesøster under mystiske omstændigheder tilbage i 1999, da næsten samtlige studenter i hendes vogn forsvandt sporløst.

Serien springer frem og tilbage mellem nutid og de skæbnesvangre dage i 1999 i kartoffelrækkerne i København.

Danica Curcic spiller hovedrollen som Astrid i denne thriller, der må siges at være yderst svær at lægge fra sig, når først man har set første afsnit. Selvom det ikke just er en stor historie, spiller komponenterne fint sammen.

Så har du hang til ungdommelige spændningsserier, kunne Equinox sagtens blive din nye weekendaftale.

Vælg podcasten, hvis: Du vil have den der helt nervepirrende true crime-virkelighedsfølelse. Vælg serien, hvis: Du mere savner en underholdende og ungdommelig thriller, der lægger sig et sted imellem 'Stranger Things' og nordic noir-genren.

'Equinox' kan ses fra den 30. december 2020 på Netflix. Podcasten 'Equinox 1985' kan høres på DR Lyd.

Facebook
Twitter