Da stjernerne ankom til årets Golde Globe var de fleste klædt i sort eller iført et lille skilt med ordene ’Time’s Up’ for at sætte fokus på #metoo og de mange seksuelle overgreb i filmbranchen.
Men de sorte festklæder er ikke kun forbeholdt Hollywood-stjernerne. Også til årets Robert-prisuddeling bliver sort den gennemgående farve på gæsterne.
Og de danske filmfolk kan også bakke op om kampen mod sexchikane og overgreb selv i en rød kjole eller et blåt jakkesæt.
Det har skuespiller Rasmus Hammerich sørget for.
Skuespilleren, der er aktuel i den Robert-nominerede ’En frygtelig kvinde’, har nemlig taget initiativ til at lave nogle hjerte-badges med ordene #timesup, som han vil udlevere til gæsterne ved prisshowet.
- Det startede med en tanke om, at som mand vil man også gerne vise solidaritet med det her – det vil jeg i hvert fald.
- Men da vi som regel i forvejen er klædt i sort, så tænkte jeg, at et badge var meget godt som en lille, symbolsk gestus, siger Rasmus Hammerich til P1 Morgen.
For lang ventetid på stjernernes badges
Han sløjfede ordet #metoo efter at have talt med en række kvinder om, hvad de så som det mest oplagte slogan, og til sidst faldt valget på #timesup omkredset af et hjerte.
Time’s Up er også navnet på en fond skabt af 300 kendte kvinder fra den amerikanske film-, tv- og teaterbranche. Den støtter ofre for seksuelle overgreb og krænkelser – også langt fra røde løbere og scener.
- Jeg undersøgte faktisk, om man kunne købe badges hos organisationen, men de havde en leveringstid, der rakte langt ud over Robertprisen, så vi valgte at lave vores egne, siger Rasmus Hammerich.
Han tog initiativet til de små badges blandt andet for at vise sin 16-årige datter, at der er grænser for, hvad man skal finde sig i, og at det altid er okay at sige fra.
- Og så har jeg lyst til at støtte folk, der gør noget rigtigt, men hvor jeg også nogle gange må erkende, at det er ikke min kamp – ikke i frontlinjen i hvert fald – den skal komme fra nogle andre, siger Rasmus Hammerich og tilføjer:
- Men jeg vil gerne sige, at jeg står lige ved siden af og er med til at slås.
Skulderklap til støttende mænd
Det er filmselskabet Meta, der betaler de mange badges, og også Skuespillerforbundet bakker op.
- Det er et rigtig godt initiativ, og det er vigtigt og godt, at der er mænd, der også tager initiativ til at støtte op. Det her problem skal elimineres, og det skal tages dybt alvorligt, hvem end man er, siger Katja Holm, forkvinde for Skuespillerforbundet.
Initiativet møder også bifald fra instruktør og manuskriptforfatter Charlotte Sachs Bostrup:
- Jeg er så utroligt glad for, at der er nogle mænd i film og teaterbranchen, som på eget initiativ, beslutter sig for at vise deres støtte. Det er jo Rasmus Hammerichs ide, og nu kan jeg mærke på vandrørene, at der er rigtig mange andre mænd, der bakker op, siger hun til P1 Morgen.
Men hvorfor er det, at et badge skulle kunne gøre en forskel? Det kan det heller ikke, erkender Rasmus Hammerich.
- Men det, der gør en forskel, er for eksempel, at jeg står her nu og får italesat den problemstilling. Jeg tror, at hvis vi skal ændre noget, så er første del erkendelsen af, at der er et problem. Dernæst kan vi så begynde at tale om, hvordan vi løser det, siger han.
Han bakkes op af Skuespillerforbundets forbund.
- Et bagde i sig selv ændrer jo ikke noget, men det her er et symbol på at samle branchen – kønnene imellem – endnu mere end hidtil. Det er ligesom, når man laver demonstrationer. Synliggørelsen af en problematik er vigtig, siger Katja Holm.
Robert-prisshowet afholdes søndag den 4. februar.