Dansk revystjerne står foran sit internationale gennembrud i mesterinstruktørs nye film

Hun laver primært revy og satire, men har altid drømt om film. I dag debuterer Vicki Berlin endelig på den internationale scene.

(Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Det passede hende egentlig dårligt.

Danske Vicki Berlin var netop ved at gøre klar til endnu en travl sæson som revyskuespiller, da hun fik tilsendt tre sider med engelske replikker.

Dem skulle hun lære udenad inden en snarlig casting på en international film af "en eller anden svensk instruktør".

Derfor begyndte Vicki Berlin at tvivle på, om hun overhovedet skulle tage af sted til casting. Det hele virkede pludselig så uoverskueligt.

- Så jeg spørger min mand, der er instruktør, om han kender den her instruktør, og om jeg skulle tage til castingen, og han svarer: "Are you kidding me?! Ja, du skal tage til den! Du skal rigtig meget tage til den", genfortæller Vicki Berlin og griner.

Det var godt, at hun tog afsted, for ham den svenske instruktør var ingen ringere end Ruben Östlund, der står bag de prisvindende og anmelderroste film 'Force Majeure' og 'The Square'.

Sidstnævnte sikrede ham endda Guldpalmen ved Cannes Filmfestival i 2017 og satte i øvrigt fut i danske Claes Bangs internationale karriere – han havde hovedrollen i filmen.

Og du har jo nok gættet det: Instruktøren kunne heldigvis godt se lyset i Vicki Berlin, der fik rollen som en regelret overstewardesse på et luksuriøst krydstogtskib.

- Det var lidt et long shot, for da jeg læste rollen, stod der, at hun var 25 år, og det er jeg jo ikke. Men Ruben går ikke så meget op i sådan noget – han vil bare gerne have de rigtige typer, og så faldt jeg åbenbart i hans smag, siger hun.

Derfor er det nu Vicki Berlins tur til at posere på den røde løber i Sydfrankrig foran verdenspressen side om side med Ruben Östlund. I dag får hans længeventede film 'Triangle of Sadness' nemlig verdenspremiere på netop Cannes Filmfestival – og Vicki Berlin har én af filmens absolut største roller.

Dermed står Vicki Berlin foran sit store Cannes-gennembrud med bare én bærende filmrolle på cv'et. Faktisk er hendes eneste øvrige filmrolle i en gammel 'Anja og Viktor'-film.

Filmen foregår blandt andet på en luksusyacht, hvor en række mennesker kommer tæt på hinanden. Fra venstre ses Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Buric, instruktør Ruben Östlund, Charlbi Dean, Harrison Dickinson og Carolina Gynning. (Foto: Tobias Henriksson © SF film)

Herhjemme er hun mest af alt kendt for sine mange revyroller, 00'er-satireprogrammet 'Tjenesten', sin tid som standup-komiker og deltagelse i 'Vild med dans'. Men faktisk har hun drømt om at lave film, lige siden hun var barn. Det er bare ikke lykkedes før nu.

- For mig er det en drøm, der er gået i opfyldelse, at jeg har fået lov til at få den her rolle og blive en del af det her. Det er så få forundt, så jeg føler mig egentlig bare sindssygt glad og privilegeret, siger hun.

'Det er et stort cirkus at komme ind i'

Det er ikke, fordi hun trænger voldsomt til en klipning, men når Vicki Berlin nu skal til Cannes for at møde verdenspressen, vil hun naturligvis gerne se helt skarp ud. Den "tunge nakke" kræver en frisk studsning.

Derfor møder DR Nyheder skuespilleren på Frederiksberg hos hendes gode ven og faste frisør, Peter Aagaard, få dage før, hun skal afsted til Cannes.

- Jeg er helt nervøs på dine vegne, lyder det fra frisøren, mens han svinger saks og kam gennem sin venindens lyse nakkehår.

Nervøs? Det er Vicki Berlin mildt sagt også. Det er uvirkeligt, synes hun. Og hvad skal hun overhovedet sige, hvis hun render på sit "kæmpestore idol" Tom Hanks, der også er på Cannes Filmfestival i år? "Goddag, Tom"?

- Det ville være vanvittigt, konstaterer Vicki Berlin.

Vicki Berlin kan andet end at være sjov. Det er bare svært at få lov til at vise det, synes hun. - Man bliver sat så meget i bås herhjemme. Derfor er det også typisk, at det er én, der slet ikke kender mig, der vælger mig. Ruben valgte mig udelukkende på grund af castingen, fortæller hun. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Der er så meget, der fylder i hendes hoved op til afrejsen. Også bare sådan noget som logistikken.

- Selvfølgelig er jeg nervøs, for det er et stort cirkus at komme ind i, og du ved ikke, hvad der skal ske. Kommer bilen og henter mig på det rigtige tidspunkt? Og bare kufferten ikke bliver forsinket med min kjole. Alt sådan noget, uddyber hun.

Hun beslutter derfor på stedet at pakke kjolen i sin håndbagage. Så er der da én ting mindre at tænke på.

På væggene i frisørsalonen hænger der billeder af kendte danskere, som hendes ven har klippet – især mange revystjerner toner frem på de billeder, der hænger tæt rundt om spejlene.

Der er også et portræt af Vicki Berlin med lilla, kort plysset hår. Og et andet, hvor hun står sammen med holdet fra Cirkusrevyen.

Vicki Berlin drømte om at få hul igennem til de danske revyer, men det var svært. Lige indtil Martin Miehe-Renard, der var ny instruktør på Bornholmerrevyen, kontaktede hende. - Han havde set mig i ’Tjenesten’ og spurgte, om jeg havde lyst til at lave revy – og dét havde jeg, siger Vicki Berlin. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

Vicki Berlins hjerte banker da også for revy. Det har i hvert fald været hendes primære genre som skuespiller i snart 15 år nu, og i disse uger pendler hun fra København til Fyn for at spille med i Odense Sommerrevy. Altså, når hun ikke lige skal afløses, fordi hun skal til Cannes.

Men nu har hun taget de første solide skridt ind i en ny verden med 'Triangle of Sadness'. En verden, der på mange måder er noget helt andet end parodier, revyviser og sjove sketches.

- En filminstruktør som Ruben går meget op i, at det skal være troværdigt. Han kunne finde på at stoppe én midt i en optagelse og sige: "No, now I don't believe you!". Han stopper dig, så snart han ikke tror på det, du laver, så det er benhårdt.

- Det er en kæmpe forskel fra revy, hvor der er mange roller, og hvor man skal spille stort, mens det her er én rolle, man skal dykke ned i, og som skal være troværdig. Det er virkelig to forskellige muskler, man bruger, fortæller Vicki Berlin.

Er blevet venner med flere fra filmen

- Hold nu kæft, hvor er den flot!

Frisøren Peter er begejstret, da Vicki Berlin finder sin mobiltelefon frem og viser ham billeder af den gallakjole, hun skal hente om lidt.

Det er den, hun skal have på til premieren i Cannes lørdag. Kjolen er i øvrigt designet af Jesper Høvring, der også har designet kjoler for kronprinsesse Mary, så der er dømt glamour. Hun skal også låne nogle dyre smykker til den røde løber.

- Jeg glæder mig virkelig meget til at se dem alle sammen – og til at få den der rød løber-oplevelse. Det er de ting, der fylder mest, fortæller Vicki Berlin efter sin klipning.

Hvad siger man til Tom Hanks, hvis man nu render på ham? Vicki Berlin og hendes frisør Peter Aagaard griner ved tanken om, at hun rent faktisk kan være heldig at rende på sit store idol under Cannes Filmfestival. (Foto: Ina Stæhr © DR)

Holdet, som hun glæder sig til at se, er både dem foran og bagved kameraet. For eksempel glæder hun sig til at se sin medspiller, den amerikanske filmstjerne Woody Harrelson.

Vicki Berlin blev ligefrem venner med flere af sine udenlandske kollegaer. Hun har også haft nogle fra det svenske filmhold på besøg for nylig til middag.

- Jeg skriver sammen med flere fra holdet på WhatsApp. Når jeg skal besøge min nye agent i London, skal jeg også mødes med Harris (Dickinson), der spiller den unge modelfyr. Vi har aftalt, at vi skal ud og spise.

- Vi fik et helt særligt bånd på optagelserne. Svenske Henrik Dorsin havde jeg det også sindssygt godt med. Han laver meget humor ligesom mig, så det var klart, at vi fandt en form for symbiose dér.

Vicki Berlin har generelt let til smil og grin – det er jo også meget det, vi kender hende for herhjemme. Men hun er vild med, at hun endelig har fået lidt alvor ind i sin karriere takket være 'Triangle of Sadness'.

- Jeg ved godt, jeg er kendt meget for humor og satire, og det elsker jeg også at lave, men jeg synes jo også, at der er noget alvor i humor, og dén alvor vil jeg rigtig gerne arbejde noget mere med.

Vicki Berlin har lavet meget komik – også standup. - Men det er et hårdt miljø. Det der med at folk sidder og råber til én – det synes jeg aldrig var fedt, siger hun. Her ses hun med sin revykollega Thomas Mørk under et pressemøde for Odense Sommerrevy. (Foto: Bo Nymann © Scanpix)

Hvad håber du på nu – er det her første skridt i en ny retning for dig?

- Jeg vil da mega meget håbe, at det måske kunne være en vej til at lave noget mere seriøst og nogle flere film. Jeg har jo fået en agent i London, der kan pushe mig til udlandet, når filmen her kommer ud, så det bliver interessant, om der kommer mere den vej, siger Vicki Berlin.

I første omgang er hun i hvert fald nyklippet og klar til sit Cannes-eventyr, der kulminerer til verdenspremieren i dag lørdag.

Da hun krammer sin frisørven Peter på gensyn med et: "Jeg skriver til dig dernedefra", kvitterer han med et hjerteligt: "Jeg er så stolt af dig!".

Nu skal revystjernen Vicki Berlin ud i verden.