Dansk skuespiller gik psykisk ned efter flere afvisninger: Zlatan Ibrahimovic blev hans redning

Den 29-årige skuespiller Besir Zeciri er lige nu biografaktuel i filmen 'Kød og Blod'.

- Lige nu er jeg med i en teaterforestilling - udover også at være på tv og film. Jeg er stort set lige blevet færdiguddannet. Hvad mere kunne jeg drømme om?

Ordene kom fra den fremadstormende danske skuespiller Besir Zeciri i begyndelsen af marts. Han stod foran sit helt store gennembrud, men så kom corona, og samfundet lukkede ned.

Det betød, at teaterforestillingen 'Desertør', hvor han spillede hovedrollen, blev

udskudt
, og det samme skete for filmen 'Kød og Blod', hvor han spiller en af Sidse Babett Knudsens sønner.

Men nu er Besir Zeciri så endelig biografaktuel i 'Kød og Blod', da gangsterfilmen får premiere 28. maj.

- Jeg rystede og tudede. Normalt har jeg svært ved at græde, men jeg tudede helt vildt. Jeg var så stolt, for det var vildt stort for mig. Jeg havde ikke forestillet mig, at det allerede ville ske, siger Besir om øjeblikket, hvor han fik rollen som Mads i 'Kød og Blod'. (Foto: Stefan Wessel © dr)

Dermed er 29-årige Besir Zeciris karriere igen på rette vej. Men vejen til at blive skuespiller har ikke været uden udfordringer - langt fra faktisk.

Femte gang var lykkens gang

Besir Zeciri har, siden han var helt lille, tænkt, at han ville være skuespiller, når han blev stor.

For han har, siden han har kunnet huske, altid kigget på og studeret mennesker. Som når farens venner var besøg i barndomshjemmet i Avedøre Stationsby.

- Jeg husker tydeligt, at jeg altid ville sidde i midten i den store sofa og høre, hvad de voksne snakkede om. Jeg studerede dem nøje, når de diskuterede politik og hævede stemmerne. Jeg lagde mærke til, hvordan deres ansigter ændrede sig.

- Sådan havde jeg det også, når jeg mødte 'dranker-Niels' eller 'hasher-Mohammed' på gaden i Avedøre. Jeg ville prøve at forstå, hvorfor de var, som de var, fortæller han.

  • Besir Zeciri var nede i kulkælderen efter mange afvisninger fra Den Danske Scenekunstsskole, men fodboldstjernen Zlatan Ibrahimovic hjalp ham på rette køl. - Jeg købte Zlatans bog, og den var så sindssyg. Hvis han kan overkomme så mange udfordringer og blive så stor en verdensstjerne, så kan jeg også. (Foto: Stefan Wessel © dr)
  • - Jeg er en efternøleren i søskendeflok på fem. Jeg har en storebror og tre storesøstre, så jeg har virkelig skulle lære at tage min plads i livet. (Foto: Stefan Wessel © dr)
1 / 2

Derfor var det naturlige skridt for ham at søge ind på Den Danske Scenekunstskole i København. Det gjorde han for første gang i 2012 - uden at komme ind.

Det samme skete igen i 2013 og 2014. Og da han blev

afvist
for fjerde gang i 2015, føltes det som et ekstra hårdt slag i ansigtet.

Specielt fordi han alle fire år var blandt de sidste 20 skuespilaspiranter, som til allersidst blev barberet ned til de otte, der kom gennem nåleøjet.

- Efter den afvisning gik jeg seriøst psykisk ned. Jeg lukkede mig inde i halvanden måned, lyder det ærligt fra Besir Zeciri.

Hans redning skulle vise sig at komme fra uventet kant. Fra en svensker med Balkan-rødder ligesom ham selv.

- Mens jeg stadig var nede, købte jeg Zlatans bog, og den løftede mig. For hvis han kan overkomme så mange udfordringer og blive så stor en verdensstjerne, så kan jeg også.

- Jeg har let adgang til vrede og let adgang til glæde. Jeg kan spille mange forskellige mennesker, og det er en af mine styrker som skuespiller. (Foto: Stefan Wessel © dr)

Så efter at have læst biografien om fodboldspilleren Zlatan Ibrahimovic besluttede han sig for søge ind for femte gang. Det skulle vise sig at være lykkens gang for Besir Zeciri.

- Der var et eller andet i mig, der sagde: "Hvis du vil det her, så er det den her vej".

- Hvis jeg bare accepterede, at jeg ikke kom ind, så tror jeg, at jeg ville knække på det. For jeg SKULLE ind. Det var den uddannelse, jeg skulle bruge for at opnå mine drømme. Og i dag er jeg virkelig glad for, at jeg tog den lange, besværlige vej.

- Jeg føler mig så fucking heldig med den tid, vi lever i. Det er den rigtige tid for mig, og det er de rigtige roller, der kommer til mig på nærmest samme tid. (Foto: Stefan Wessel © dr)

Taknemmelig over at kunne spille én, der hedder Mads

Den tre år lange 'skole-vej' har indtil videre vist sig at være den helt rigtige vej for Besir Zeciri.

Siden han blev færdiguddannet fra Den Danske Scenekunstskole sidste sommer, har han blandt andet spillet mindre roller i store DR-serier som 'Bedrag' og 'Fred til lands' og havde en større rolle i 'Når støvet har lagt sig'.

Men nu er han for alvor godt i gang med at sparke sig vej ind til der, hvor de fedeste roller venter.

Besir Zeciri indrømmer dog - lidt modvilligt - at det kan være svært for ham at finde roller, der er etnisk danske, når han bliver spurgt ind til den problematik.

Det bliver bekræftet af en hurtig IMDb-søgning, der viser, at hans rolle-cv er fyldt med navne som 'Erkan', 'Rami', 'Mehmet' og 'Tarik'.

Men det er ved at ændre sig.

I det danske mafiadrama 'Kød og Blod', der fik verdenspremiere under filmfestivalen Berlinalen i Tyskland og får dansk premiere 28. maj, spiller han Sidse Babett Knudsens håndlanger af en søn, Mads.

Og han er også på rollelisten i TV2 Zulus første egenproducerede dramaserie 'Alfa', der får premiere i 2021. Her spiller han Simon, der er en af de større figurer i serien.

- Jeg har ikke lyst til at være negativ omkring det, for jeg ser meget optimistisk på det. Det gør jeg virkelig. Jeg er taknemmelig over, at jeg kan spille nogen, der hedder Mads og Simon, og samtidig spille indvandrer-gangster. Som jeg ser det, så betyder det bare, at min variation som skuespiller er større.

'Vi kyler dinosaurerne ud, hvis de ikke vil være med!'

Han mener, at der er tale om en generationskløft, når den ældre generation af instruktører ikke giver etnisk danske roller til skuespillere, der har et anderledes fornavn og hudfarve.

Og det er ærgerligt, for det er skuespillet, det skal handle om, mener Besir Zeciri.

- De yngre instruktører, jeg kender fra filmskolen, er ligeglade med hudfarve og fornavne. Og det er publikum også - de ser jo på skuespillet - og ikke på, hvad du hedder.

  • - Drømmen er klart at komme til Hollywood. Jeg ved ikke, om jeg vil bo derovre, for jeg ved ikke, hvordan det er. Jeg har en kæreste og en familie, som jeg skal bygge op med hende. Men det kunne være sindssygt. (Foto: Stefan Wessel © dr)
  • - Jeg leder hele tiden efter sårbarheden og detaljerne i mit skuespil. Det skal være så detaljerigt som muligt. (Foto: Stefan Wessel © dr)
1 / 2

Det er 'dinosaurerne', som han

omtaler
den gamle garde af instruktører, han mener, der må forstå den nye virkelighed.

- Dinosaurerne skal stoppe med at kigge på hudfarve og fornavne og kigge på skuespillet. Hvis ikke de vil lege med, så kyler vi dem ud, storgriner Besir Zeciri.

Men han mærker forandringerne strømme ind over den danske filmbranche, som han er så ny i.

Og faktisk føler han sig nærmest velsignet over, at han skulle igennem alle

afslagene
fra Den Danske Scenekunstskole. For han er ikke sikker på, at han havde passet lige så godt ind i
branchen
, hvis han var blevet færdig for fire år siden.

- Det er som om, noget i universet har bestemt, at jeg skulle igennem alle afvisningerne, før jeg kom ind. For jeg føler virkelig, at det er den rigtige tid for mig lige nu, fordi der ikke bliver kigget på din hudfarve eller fornavn.

- Jeg er så taknemmelig. Men jeg vil have mere. Meget mere.

Drømmen fører til Hollywood

Besir Zeciri er bestemt ikke bange for at drømme stort, og når man gør det, så kan man ikke komme udenom det forjættede land Hollywood.

Her drømmer 'Kød og Blod'-skuespilleren om at lande en skurkerolle i en af de helt store Hollywood-film.

- Jeg tror virkelig, jeg kunne gøre det godt som skurk. Jeg ville portrættere skurken på en underspillet måde - men man ville ikke være i tvivl om, at han er ond, griner Besir.

Inden turen går til Hollywood, skal han dog først lande sin første hovedrolle i en dansk film. At dømme ud fra Besir Zeciris evne til aldrig at give op, så virker det slet ikke som et urealistisk scenarie.

- Jeg tror virkelig, jeg kunne gøre det godt som skurk. Jeg ville portrættere skurken på en underspillet måde - men man ville ikke være i tvivl om, at han er ond. (Foto: Stefan Wessel © dr)
Facebook
Twitter