Dansk verdensstjerne fylder 50: 'Hans udseende har gjort ham ideel til rollen som elskeligt røvhul'

Prins Charming-looket er blot en del af opskriften på Nikolaj Coster-Waldaus succes.

(Foto: ALBERTO PIZZOLI © Scanpix)

Kan man egentlig tale om Nikolaj Coster-Waldau, uden også at komme ind på hans åndenødsfremkaldende, gode udseende?

Det er ret svært, når pakken, der indeholder den både Emmy-, Robert- og Bodil-nominerede skuespiller, nu engang ser ud, som den gør.

Og nej, det er ikke (kun) skribentens holdning. Læs bare her:

- Han har jo været en flot fyr lige fra starten, lyder det fra en medspiller.

- Prins Charming-looket har gjort ham ideel til rollen som Jaime Lannister, mener en filmekspert.

- Uanset hvem jeg taler med – både mænd og kvinder – så udbryder de: "He is so hot!", lyder det fra en instruktør.

Nikolaj Coster-Waldau har noget "skælmsk drenget over sit spil, der virker afvæbnende og ægte", mener anmelder og filmekspert Maria Månson. (Foto: John Salangsang/Shutterstock © Scanpix)

Godt. Så har vi ligesom adresseret elefanten i rummet - og hvis du er utålmodig, så scroll blot videre og find ud af, hvem der har sagt hvad.

Men Nikolaj Coster-Waldau er meget mere end sit gode udseende.

Han er en mangefacetteret skuespiller, der både har slået sine folder i danske og internationale film og serier. Han har arbejdet sammen med alle fra Susanne Bier til Ridley Scott og Brian de Palma. Og så er han – på trods af sin uomtvistelige stjernestatus – faktisk også et "sødt og ordentligt menneske", ifølge Susanne Bier.

I dag fylder Nikolaj Coster-Waldau 50 år, og vi har i den anledning talt med en medspiller, en instruktør og en filmekspert om én af Danmarks allerstørste filmstjerner.

'Lærenem og en god replikkunstner'

Lad os starte med begyndelsen.

Nikolaj Coster-Waldau fik sit helt store gennembrud, allerede året efter han blev færdig på Statens Teaterskole.

I 1994 tonede den purunge skuespiller nemlig frem på skærmen som Martin i den danske gyserfilm 'Nattevagten' – en film, der siden har opnået nærmest legendestatus som én af de få virkeligt uhyggelige danske gyserfilm.

- Det er ikke så længe siden, jeg så ham sidst. Det var i en planteforretning, hvor jeg skulle have grønt til haven, fortæller Ulf Pilgaard, der spillede over for en purung Nikolaj Coster-Waldau i 'Nattevagten', hvor billedet er fra. (© dr)

I filmen spillede han over for Ulf Pilgaard, som de fleste nok kender som Lisbet Dahls faste sidekick i Cirkusreyven. Ulf Pilgaard fortæller, at det var en "vanvittigt sød, ung mand", han mødte dengang.

- Han var både høflig og køn. Han har jo været en flot fyr lige fra starten. Han var lærenem og var fra start en god replikkunstner. Skuespillet lå naturligt til ham, siger Ulf Pilgaard og uddyber:

- Det er ikke altid, det lige falder i hak, når man skal spille sammen med én, man ikke kender, men det gjorde det for os.

Ulf Pilgaard husker, at der allerede 14 dage inde i optagelserne begyndte at sive rygter om, at 'Nattevagten' så helt fantastisk ud.

- Ingen turde rigtigt at tale højt om det. Der var en ærefrygt omkring det.

- Det var jo ikke lykkedes at lave en troværdig dansk gyser indtil da. Med 'Nattevagten' kom der respekt om genren, og det lykkedes at lave en skide uhyggelig film.

Nikolaj Coster-Waldau og den Oscar-nominerede Jessica Chastain til visning på gyserfilmen 'Mama' fra 2013, hvor de to spillede hovedrollerne. (Foto: Photowire/Henry Lamb/BEI/Shutter © Scanpix)

Det er anmelder og filmekspert Maria Månson enig i.

Faktisk blev 'Nattevagten' så definerende for Nikolaj Coster-Waldaus karriere, at filmen måske næsten blev en hæmsko for ham i årene efter, mener hun.

- Han har selv fortalt, at han efter succesen med 'Nattevagten' tilbage i 1990'erne sad og ventede på, at Hollywood ringede. Det gjorde de ikke, siger hun og uddyber:

- Det store gennembrud kom først med 'Game of Thrones' og en rolle, der syntes skræddersyet til ham.

'Game of Thrones' har gjort ham kæmpestor i hele verden

Rollen, Maria Månson taler om, er selvfølgelig den som Jaime Lannister, som Nikolaj Coster-Waldau forevigede igennem alle otte sæsoner af den stratosfærisk populære HBO-serie.

Den rolle har – blandt andet – kastet to Emmy-nomineringer af sig, og det er fuldt fortjent, mener Maria Månson:

- Prins Charming-looket har gjort ham ideel til rollen som det elskelige røvhul Jaime Lannister. Han har altid haft noget skælmsk drenget over sit spil, der virker afvæbnende og ægte. Han har både komisk timing og kan levere det helt rette vip med brynet eller trækning ved munden, når situationen kræver det.

Nikolaj Coster-Waldau er to gange blevet nomineret til den fornemme amerikanske Emmy-pris for sin rolle som Jaime Lannister i 'Game of Thrones'. (Foto: Macall B. Polay © HBO)

Den Oscar-vindende danske instruktør Susanne Bier er også fuld af rosende ord til Nikolaj Coster-Waldau, som hun har instrueret i filmen 'En chance til'.

- På den ene side kan han være fuldkommen artikuleret og nærværende, og på den anden side bevarer han en slags magisk hemmelighed omkring sin sjæl. Man tror, han åbner et vindue ind til sjælen, men så bliver man klar over, at der er et helt hus inde bagved, som man ikke får lov at kigge ind i.

Susanne Bier arbejdede sammen med Nikolaj Coster-Waldau på thrilleren 'En chance til', hvor blandt andre Nikolaj Lie Kaas og Ulrich Thomsen også medvirkede. (Foto: Claus bech © Scanpix)

- Det er en fantastisk ting at kunne som skuespiller, for som instruktør vil man faktisk helst ikke vide det hele. Det er dødssygt, når man ved det hele.

Maria Månson frygter dog, at 'Game of Thrones'-succesen kan ende med at blive en hindring for Nikolaj Coster-Waldau, ligesom hun mener, at 'Nattevagten' blev.

- Den person- og fandyrkelse, der er omkring Nikolaj Coster-Waldau, er meget bundet op på rollen som Jaime Lannister. Som 'Game of Thrones'-stjerne er han kæmpestor i hele verden. Som skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau tror jeg endnu ikke, han sælger specielt mange billetter på filmplakaten. Ikke engang herhjemme, desværre, siger hun.

Det ser man eksemplificeret ved to af Coster-Waldaus seneste danske film, 'Selvmordsturisten' og '3 ting', der blot solgte henholdsvis 3.200 og 65.000 billetter i biograferne herhjemme.

- Hvis han skal op og tangere Mads Mikkelsen, skal han lige have et par store skurkeroller mere under bæltet - en James Bond-film, en Marvel-film og så et drys 'Star Wars'. Og hvis han så skal overhale Mikkelsen? Ja, så skal han jo op og spille én af hovedrollerne i førnævnte franchises.

Nikolaj Coster-Waldau med sin hustru Nukaka til Emmy-uddelingen i september sidste år. 'Game of Thrones' vandt prisen for 'Bedste dramaserie', mens Coster-Waldau for anden gang var nomineret til en pris for sin rolle som Jaime Lannister. Han vandt dog ikke. (Foto: Christopher Polk/Variety/Shutter © Scanpix)

Et sødt og ordentligt menneske

Og her hjælper det gode udseende altså ikke, mener Maria Månson:

- Det er klart, at dit flotte pressefoto kan få dig med til en casting, men derfra skal du som skuespiller sørge for at overbevise folkene bag filmen. Der er så uendelig mange smukke mennesker i filmbranchen, så du kommer ingen vegne, hvis ikke du også har talent.

Det er Susanne Bier enig i, selvom hun, som dansker i Hollywood, også ofte bliver tvunget til at forholde sig til netop Nikolaj Coster-Waldaus ydre attributter:

- Uanset hvem jeg taler med – både mænd og kvinder – så kigger de på et tidspunkt på mig og spørger, om jeg kender Nikolaj, og så udbryder de lige bagefter: "He is so hot!". Det må jeg jo give dem ret i og supplerer så med, at han også er et sødt og ordentligt menneske.

Og der er da også stadig bud efter den danske skuespiller, der nu har et halvt århundrede på bagen, både i Hollywood og herhjemme.

Inden for det næste halve års tid er han således både aktuel i den amerikanske thriller 'The Silencing' og Christoffer Boes drama 'Smagen af sult'.

En storsmilende Nikolaj Coster-Waldau til prisuddelingen Country Music Awards i Las Vegas, USA, i april 2019. (Foto: Steve Marcus © Scanpix)

De 3 bedste med Nikolaj Coster-Waldau ifølge Maria Månson

'Game of Thrones'

  • - Det er helt ubestrideligt det bedste, han har lavet. Otte sæsoner er meget lang tid for en skuespiller at bruge på den samme rolle, men med Jaime Lannister kom han virkelig langt ud i margenerne af, hvad en seriefigur kan. Jaime var én af dem med den største karakterudvikling i serien. Fra dumt svin til den, man heppede på. Og Nikolaj var perfekt i rollen. Kan ses på HBO.

'Nattevagten'

  • - Måske der blev rynket på næsen i de kulturelitære kredse, da Ole Bornedal lancerede noget så underlødigt som en gyser i midten af 1990'erne. Men alle, der så den, måtte overgive sig – og der var virkelig mange, der så den. I front stod en purung Nikolaj Coster-Waldau med det skæve gavtyve-smil, der skulle blive ét af hans særkender. Kan lejes på blandt andet YouTube og Blockbuster.

'Headhunterne'

  • - Egentlig en vanvittig og rodet film, som jeg sad og kløede mig i håret over. Men jeg må erkende, at jeg var voldsomt underholdt af filmatiseringen af Jo Nesbø-thrilleren, fuld af hæsblæsende Tarantino-action og Coen'sk humor. Kan lejes på blandt andet YouTube og Blockbuster.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk