Danske Alex spiller hovedrolle i 'Vikings': Det er ensomt men verdens fedeste arbejde

Når næste sæson af serien 'Vikings' har premiere på HBO Nordic, er det med 22-årige Alex Høgh i hovedrollen.

Danske Alex Høgh spiller en bærende rolle i næste sæson af serien 'Vikings', som har premiere 1. december. (Foto: HBO Nordic / Presse)

Alting ændrede sig pludseligt for unge Alex Høgh for halvandet år siden.

Selvom han var travlt optaget af sit universitetsstudie, lykkedes det for den dengang blot 21-årige skuespiller at få en stor rolle i noget, der kan ligne et stort, internationalt gennembrud.

1. december har HBO Nordic endelig premiere på en nye sæson af serien 'Vikings'. Det er et øjeblik, Alex Høgh har ventet med længsel - for i denne sæson er hans karakter nemlig hovedrollen.

- Jeg er så klar! Det sidste halvandet år har jeg bare ventet på, at bomben skulle sprænge, fortæller Alex Høgh.

Fundamentet blev lagt i Søborg

Alex Høgh er dog ikke helt ukendt på de danske tv-skærme.

I 2013 medvirkede han i TV 2-julekalenderen ’Tvillingerne og Julemanden’ i rollen som William, og siden er det også blevet til flere mindre film- og tv-roller.

Tilbage i 2013 spillede Alex Høgh rollen som storebror William i TV2-julekalenderen 'Tvillingerne og Julemanden'. (Foto: Alex Almbjerg © TV2)
  • Hele Alex Høghs skuespillereventyr begyndte i Søborg, hvor han gik på Eventyrteatret. En dramaskole, som har udklækket mange skuespillertalenter gennem tiden. På Eventyrteatret spillede Alex Høgh blandt andet en ung Kong Arthur i forestillingen 'Sværdet i Stenen'. (Foto: Eventyrteatret)
  • - Det har gjort alt for mig, det lagde fundamentet for alt det, jeg bruger i mit arbejde i dag, siger Alex Høgh. I 2011 spillede Alex Høgh en lidt skæv Dionysos i 'Herkules' sammen med de andre unge talenter i Eventyrteatret i 2011. (Foto: Eventyrteatret)
  • - Det var på Eventyrteatret, jeg følte mig allermest hjemme. Sammen med en masse andre børn, som havde lidt for meget energi og godt kunne lide at synge i badet, fortæller Alex Høgh. I juleforestillingen 'High Jul Musical' spillede Alex Høgh rollen Roy i 2010. (Foto: Eventyrteatret)
1 / 3

Efter Alex Høgh forlod Eventyrteatret og dimitterede fra Handelsgymnasiet i Slagelse, blev han optaget på Københavns Universitet, hvor han læste film og medievidenskab.

300 menneskers arbejdsplads på spil

Mens Alex Høgh læste op til en tung filmhistorieeksamen, blev han tilbudt en casting på 'Vikings', som bliver produceret af History Channel.

- Min hjerne var stopfyldt med filmhistorie, for vi skulle kunne hele pensum udenad. Efter min eksamen tog jeg direkte ind på mit agentbureau og lavede et castingbånd, og en måned efter var jeg på min første optagelse i Dublin.

Der var mennesker overalt omkring ham, og sammen med tre andre unge mænd, som også havde fået roller i serien, sad Alex Høgh endelig i et telt på settet og ventede på, at optagelserne skulle gå i gang.

Sådan ser Alex Høgh ud, når han spiller Ivar the Boneless i serien 'Vikings'. (Foto: Bernard Walsh)

- Vi sked grønne grise på skift, os tre. Så kom den her ærke-irske mand med beskidt tøj og en smøg i kæften og sagde; "Kan I se de 300 mennesker, som arbejder her? De har ikke noget job, hvis I fucker op." Og så gik han.

- Set i bakspejlet synes jeg, det er fantastisk, at han sagde det. Det var fedt med sådan en reminder, specielt til os, som havde nogle af de bærende roller.

En viking med knogleskørhed

I ’Vikings’ spiller Alex Høgh vikingen Ivar the Boneless, som er søn af Ragnar Lodbrok.

- Da jeg fik rollen og begyndte at researche, fandt jeg ud af, at Ivar the Boneless nærmest er en af de mest kendte vikinger, der nogensinde har levet. No pressure, griner Alex Høgh.

- Der er mange teorier om ham, og hvordan han fik sit navn. Var han supersmidig? Kunne han ikke få den op at stå? Den mest anerkendte teori er, at han havde knogleskørhed, og det har han altså også i 'Vikings'.

En ung mand med knogleskørhed har det ikke let i en tid, hvor fysikken betyder alt. For Alex Høgh krævede det en hel del forberedelse, inden han kunne bevæge sig som en ikke særligt mobil viking.

- Jeg brugte tre uger på at kravle rundt i en lejlighed. Det er så fucking svedigt at tage fat i sådan en udfordrende karakter. Han har altid været ensom, og han har både sociopatiske træk og voldelige tendenser.

- Heldigvis har Ivar valgt at kæmpe mod sin sygdom og være selvstændig hver evig eneste dag. Han er en antihelt, som virkelig kommer til at udfordre publikum.

Hvad fanden laver jeg her?

Selvom han endnu ikke har haft meget skærmtid, har Alex Høgh nu arbejdet hårdt i halvandet år. Nu nærmer premieren sig – og Alex Høgh har ikke tid til at stoppe op og trække vejret.

Han er nemlig allerede i gang med at optage femte sæson af ’Vikings’.

- Vi har nogle ekstremt lange arbejdsdage. Jeg har forladt hele mit liv i Danmark, alle mine venner og min familie, og nu sidder jeg alene i en penthouselejlighed i Dublin og tænker, ’Hvad fanden laver jeg her?’, fortæller Alex Høgh.

- Det er drønensomt. Men jeg brokker mig ikke, for jeg har verdens fedeste arbejde og nogle fantastiske kollegaer. Jeg er sindssygt heldig.

Nu håber Alex Høgh, at ’Vikings’ kan få et gennembrud i Danmark. Og så håber han for øvrigt også, at de danske medier begynder at tage ham seriøst som skuespiller.

- Det skal ofte handle om en ung knægt, som har fået lov til at lege med sværd. Det er useriøst. Mit arbejde på 'Vikings' er så meget andet og mere end sværdkampe, fortæller Alex Høgh.

Sådan ser det ud, når danske Alex Høgh er på skærmen i 'Vikings'. (Foto: Bernard Walsh)

- Serien handler om mennesker og relationer. Og jeg ånder og lever for at lave en karakter og kigge et andet menneske i øjnene.

Anden halvdel af 'Vikings' sæson 4 har dansk premiere på HBO Nordic 1. december.

Facebook
Twitter