Danske Dan har filmet de store Hollywood-stjerner: 'Jeg har Keanu Reeves' nummer, men vi mailer mest sammen'

Filmfotografen Dan Laustsen opholder sig mere i udlandet end i Danmark for at lave amerikanske film.

På bordet foran Dan Laustsen ligger to billeder. De er fra hans Instagram-profil.

- Her er det Keanu Reeves, instruktøren Chad Stahelki – og så er det Dan Laustsen, siger han og peger på sig selv.

(Foto: Dan Laustsen © Foto fra Dan Laustsens Instagram-profil)

På det andet billede sidder den danske filmfotograf med oscarmodtageren Halle Berry midt i Sahara. Hun sidder med armen hængende på Dan Laustsens venstre skulder.

- De er begge to fantastiske og på ingen måde krukkede, siger han om de to Hollywood-stjerner.

(Foto: Dan Laustsen © Foto fra Dan Laustsens Instagram-profil)

Dan Laustsen er en af de største danske filmfotografer.

Siden 1979, hvor han for første gang stod bag kameraet, har han været med til at lave 59 forskellige film, tv-serier og dokumentarer – blandt andet 'The Shape of Water', der fik hele fire Oscar-statuetter sidste år, og hvor Dan Laustsen også var nomineret til sin egen Oscar som bedste filmfotograf.

Billederne, der ligger på bordet, stammer fra optagelserne til filmen 'John Wick 3: Parabellum', der har dansk premiere torsdag.

Her spiller Keanu Reeves den pensionerede lejemorder John Wick, der bliver jaget gennem New Yorks gader. Menneskejagten sender ham blandt andet til Marokko, hvor han møder Sofia, der bliver spillet af Halle Berry.

- Som fotograf kommer man så tæt på dem, at de gider tage selfies med en, griner Dan Laustsen.

- Men de er også meget private mennesker – og meget passionerede, siger han.

Se traileren til den nye John Wick-film her.

Kaffesludder med Keanu Reeves

Dan Laustsen stod også for filmindspilningen af 'John Wick: Chapter Two', der havde premiere i 2017, hvor Keanu Reeves også spillede hovedrollen. Så de to kender nu hinanden så godt, at det ikke ville være akavet at tage en kop sludrekaffe med Hollywood-stjernen, når de begge befinder sig i Los Angeles, fortæller Dan Laustsen.

- Jeg har hans nummer. Jeg ved ikke, om det er hans direkte nummer, for jeg mailer mest sammen med ham.

- Mens vi arbejdede med filmen, sendte jeg ham små framegrabs, der er still-billeder fra filmen. Han ville gerne følge med i, hvordan det så ud og kommenterede blandt andet lyset. Det kan jeg rigtig godt lide. Der er ikke mange skuespillere, der har den interesse, så det er megafedt, at Keanu var så meget på.

Hyrede et jetfly til hele holdet

Da filmholdet havde haft den sidste optagedag i Marokkos ørken, viste Keanu Reeves også en helt særlig interesse for holdet. Da de skulle flyve fra ørkenen til hovedstaden Casablanca gik der koks i flyplanen, så der var intet fly, da de skulle afsted til Casablanca.

- Vi havde haft en meget lang produktion, og vi var midt ude i ingenting. Men så sagde Keanu Reeves: 'Jeg hyrer et jetfly og får os ud'. Han betalte af egen lomme, ligesom han også selv betalte for en alternativ slutscene i 'John Wick 2', men den kom desværre ikke med i den endelige film, siger Dan Laustsen.

Netop den form for generøsitet er for Dan Laustsen fordelen ved at lave film i udlandet. For særligt i USA er kulturen mere, at man tør dele ud af sine egne ressourcer og frem for alt viden.

Eksempelvis valgte filmens instruktør, Chad Stahelski, der også er stuntmand og kickbokser, at træne studerende i kampsport efter arbejdsdage på op til hele 15 timer.

Keanu Reeves spiller John Wick. Meget af filmen er optaget om natten i New Yorks gader. (Foto: Niko Tavernise © Nordisk Film)

- Det kan vi lære rigtig meget af i Danmark. Derovre har de mere opfattelsen af, at de skal give deres eget talent videre til nye generationer. I starten tænkte jeg, hvordan fanden Chad kan klare at arbejde så meget, men han prioriterer at give sin visdom videre, og det er virkelig en smuk evne.

Du har også selv et talent. Er du selv god til at give din viden videre?

- Nej, men jeg er begyndt at gøre det mere. Hvis nogen spørger, om jeg vil mødes, så gør jeg det. Det havde jeg ikke gjort for nogle år siden.

Færre filmpenge i Danmark

Du har lavet rigtig mange film i både Danmark og i udlandet, men hvor kan du bedst lide at arbejde?

- Selvom jeg arbejder mest i USA, så er mine rødder og mine børn her, og jeg har intet imod at lave film her. Men der er en kæmpe forskel. Det vigtigste for mig er at arbejde sammen med en visuel instruktør, der har en holdning til, hvordan filmen skal se ud.

- Den store forskel er, at pengene er mindre i Danmark. Som fotograf får du mere indflydelse på filmen, når man har 75 optagedage i stedet for omkring de 25, som man har herhjemme. Jeg synes, det er enormt trist, at det er sådan i Danmark, fordi kvaliteten ofte bliver derefter.

Næste film, som Dan Laustsen skal filme, er en ny version af 'Nightmare Alley', som 'The Shape of Water'-instruktøren, Guillermo del Toro, skal instruere. Filmen har Leonardo DiCaprio på rollelisten. Det vides endnu ikke, hvornår filmen har premiere.

'John Wick 3: Parabellum' har premiere i flere biografer torsdag.

Halle Berry spiller Sofia i filmen 'John Wick 3: Parabellum'. (Foto: Niko Tavernise © Nordisk Film)
Facebook
Twitter