To danske film får premiere på amerikansk festival: Det kan betyde alt!

Filmene 'Dronningen' og 'Cold Case Hammarskjöld's er blevet udtaget til Sundance Film Festival. Og det kan blive starten på en vild rejse, fortæller producer.

Trine Dyrholm har hovedrollen i filmen 'Dronningen', hvor hun forfører sin 17-årige stedsøn, Gustav. (Foto: Rolf Konow © @Nordisk Film)

Når to spritnye danske film, 'Dronningen' og 'Cold Case Hammarskjöld', får verdenspremiere, kommer det til at ske på den prestigefyldte amerikanske filmfestival Sundance Film Festival.

'Dronningen', der er lavet af instruktør May el-Toukhy, er udvalgt til konkurrencen for bedste internationale spillefilm, mens Mads Brüggers dokumentarfilm 'Cold Case Hammarskjöld', skal dyste om titlen som bedste internationale dokumentar.

Sundance Film Festival, der finder sted i starten af det nye år i staten Utah, har gennem en årrække været kendt for at præsentere smalle film eller film, der er lavet af mindre filmselskaber, for et større publikum.

Det skete blandt andet også for den danske film, 'Den skyldige', der havde premiere på netop Sundance Film Festival i januar i år.

Det blev startskuddet på en fuldstændig vanvittig rejse, fortæller producer på filmen, Lina Flint.

- Det har gjort alt! Det gjorde det muligt at sælge filmen til distribution i hele verden, og vi har siden deltaget på 70-80 festivaler og vundet 24 priser, fortæller hun.

'Den skyldige' er blandt andet blevet solgt til USA, Kina, Brasilien, England, Italien, Frankrig, Spanien og Tyskland.

Filmen er desuden det danske bud i kapløbet om en nominering i kategorien for bedste udenlandske film til Oscar-uddelingen 2019.

- Det har været en helt vanvittig rejse, fortæller producer på 'Den skyldige', Lina Flint, der her ses i front sammen med holdet, der var af sted til Sundance Film Festival i starten af året. Til venstre for hende står Jacob Cedergren, der spiller hovedrollen i filmen og til højre står instruktør Gustav Möller. 'Den skyldige' var både han og Lina Flints spillefilmdebut. (Foto: Niclas Larsson)

Den internationale succes, som den forholdsvis lille danske film med Jacob Cedergren i hovedrollen fik, er udelukkende på grund af deltagelsen på Sundance Film Festival, lyder det fra Lina Flint.

- Det gjorde jo, at hele verden blev opmærksom på den her film. Det tog lidt røven på os. Vi havde håbet, der var mange mennesker, der ville se filmen, men vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at det ville være i hele verden og på den her måde, siger hun.

'Den skyldige' vandt også publikumsprisen på filmfestivalen og har siden vundet flere internationale filmpriser.

Jacob Cedergren spiller hovedrollen i 'Den skyldige' som politibetjenten Asger Holm, der en aften modtager et dramatisk opkald via alarmcentralen fra en kidnappet kvinde. (Foto: Nikolaj Møller © @Nordisk Film)

God begyndelse på et nyt filmår

Hos Det Danske Filminstitut glæder man sig også over udvælgelsen af de to film.

- Det er en rigtig god begyndelse på et nyt filmår, hvor dansk film igen demonstrerer sin kunstneriske kvalitet og internationale gennemslagskraft, lyder det fra Claus Ladegaard, der er direktør for Det Danske Filminstitut.

Filmen 'Dronningen' med Trine Dyrholm i hovedrollen får dansk premiere den 28. marts.

Filmen 'Dronningen' handler om Anne (Trine Dyrholm), der regerer med stor myndighed i sit eget liv. Hun er succesfuld og kompromisløs i sit virke som advokat og er lykkeligt gift med lægen Peter (Magnus Krepper). Filmen er en fortælling om begærets pris og løgnens magt. (Foto: Rolf Konow © @Nordisk Film)

Dokumentaren 'Cold Case Hammarskjöld' handler om den svenske FN-generalsekretær Dag Hammarskjöld.

Han døde under mystiske omstændigheder i en flyulykke i 1961. Mads Brügger forsøger i filmen at opklare dødsfaldet og rejser til Afrika. Det er Mads Brüggers tredje film, der deltager i konkurrencen for bedste internationale dokumentar på festivalen.

Sundance Film Festival er grundlagt af skuespilleren Robert Redford. Festivalen foregår i dagene fra 24. januar til 3. februar 2019.

Facebook
Twitter