Danske film rydder bordet på prestigefyldt festival: 'Det bliver ikke meget større'

De danske dokumentarfilm 'Flugt' og 'President' vinder priser på årets Sundance Film Festival.

I dokumentarfilmen 'Flugt' følger man 'Amin', der som mindreårig kom til Danmark fra Afghanistan som uledsaget flygtning. (© FINAL CUT FOR REAL)

At Danmark er et prominent filmland blev endnu engang understreget onsdag morgen dansk tid, hvor den prestigefyldte Sundance Film Festival uddelte sine priser.

Her var hele to danske film blandt vinderne – Jonas Poher Rasmussens 'Flugt' og Camilla Nielssons 'President'.

Lad os starte med Jonas Poher Rasmussens animationsdokumentar 'Flugt', der på engelsk har fået navnet 'Flee'.

Filmen vandt nemlig hovedprisen, den såkaldte Grand Jury Prize, i kategorien for internationale dokumentarfilm.

- Det er fantastisk! Det er svært at undgå at komme til at sige en eller anden floskel, men det er virkelig fantastisk for mig og hele holdet. Vi har arbejdet på filmen i snart otte år, så det er virkelig dejligt at få denne anerkendelse, lyder det fra Jonas Poher Rasmussen.

'Flugt' adskilte sig fra de andre konkurrenter til Sundance Filmfestival i USA, fordi det er en animeret dokumentar. (© FINAL CUT FOR REAL)

Filmen fortæller den sande historie om 'Amin', der som mindreårig kom til Danmark fra Afghanistan som uledsaget flygtning. I dag er han 36 år, er homoseksuel og skal giftes med sin partner gennem mange år, Kasper. Nu truer en hemmelighed, han har holdt skjult i over 20 år, med at ødelægge hans liv.

'Flugt' har fået verdenspremiere under Sundance, hvor internationale anmeldere har kastet mange stjerne efter filmen, som blandt andet bliver kaldt "En utrolig flygtningehistorie fortalt med hjerte og mod".

Sundance-premieren har også været en kommerciel succes, fordi filmen allerede er blevet solgt til distributionsselskabet Neon, som har givet lige over en million dollar for at distribuere 'Flugt' til det amerikanske marked.

Med de mange gode nyheder de sidste par dage har Jonas Poher Rasmussen været i særdeles godt humør, og det er kun blevet bedre, efter 'Flugt' nu har vundet en af hovedpriserne.

- Det er fantastisk at vinde en hovedpris på Sundance. Det bliver ikke meget større.

- Det er en perfekt start på filmens liv, og forhåbentlig er der en masse mennesker, som får lov til at se den – både i biografer, på filmfestivaler og i tv, siger han.

Snart begynder award-sæsonen, hvor der både skal uddeles Golden Globes og Oscars. Og Jonas Poher Rasmussen er ikke bange for at drømme stort.

- Jeg har ikke lyst til at jinxe noget, men det er klart, at denne pris skaber nogle forhåbninger. At vinde i Sundance er en virkelig god affyringsrampe til at vinde en endnu større pris. Ultimativt en Oscar, siger Jonas Poher Rasmussen.

Pris skal skabe opmærksomhed om Zimbabwe

Jonas Poher Rasmussens 'Flugt' var som tidligere skrevet ikke den eneste danske dokumentar, der onsdag morgen dansk tid vandt en Sundance-pris.

Camilla Nielssons dokumentar 'President' blev nemlig også hædret.

'President' vandt prisen 'Special Jury Award for Vérité Filmmaking' i kategorien for internationale dokumentarfilm.

- Vi er super stolte på hele holdet, som har arbejdet på 'President' de sidste tre år, siger en glad Camilla Nielsson.

'President' følger det dramatiske valg i Zimbabwe i 2018, som var landets første demokratiske valg efter det militære kup mod Robert Mugabe - den eneste leder Zimbabwe nogensinde har haft.

Her har Camilla Nielsson fået unik adgang til oppositionspartiet MDC's unge og uprøvede leder, Nelson Chamisa, der pludselig må overtage styringen af oppositionen, da den hidtidige leder, Morgan Tsvangirai, dør af kræft.

Den 40-årige Nelson Chamisa stod i spidsen for oppositionen i Zimbabwe under valget i 2018. Det lykkedes ham dog ikke at vinde valget, som i stedet blev vundet af Emmerson Mnangagwa, der gennem mange år var Robert Mugabes højre hånd. (© FINAL CUT FOR REAL)

Camilla Nielsson håber, at Sundance-prisen kan være med til at skabe opmærksomhed på, hvad der lige nu foregår af uretfærdigheder i det afrikanske land.

- Mest af alt håber jeg, at denne pris kan hjælpe med at trænge igennem corona-dynen og sætte fokus på den uretfærdighed, der skete i Zimbabwe ved sidste valg. Vi vil gøre, hvad vi kan, for at sætte fokus på menneskerettighedssituationen, som er frygtelig lige for tiden, siger den danske instruktør.

Dansk dokumentar i høj kurs

Sundance Film Festival er er med hundredvis af internationale spille-, kort- og dokumentarfilm, den største amerikanske festival for independentfilm.

Filmfestivalen er grundlagt af den amerikanske skuespiller og instruktør Robert Redford i 1981 og har gennem årene været med til at bære anerkendte instruktører som Quentin Tarantino, Steven Soderbergh, Darren Aronofsky og Jim Jarmusch frem.

At danske dokumentarfilm hiver hele to priser med hjem fra en af de største filmfestivaler i Nordamerika vidner om, at Danmark som dokumentarland står i høj kurs internationalt, siger Jonas Poher Rasmussen.

- Det er bredt anerkendt, at Danmark er virkelig stærke i dokumentarfilm. Man kan mærke, at der er stor respekt for dansk dokumentar rundt omkring i verden.

'Flugt' er co-produceret af DR og vil derfor få premiere på DRTV i løbet af 2021.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk