Danske Lars tog til USA for at lave film. Nu står han bag årets mest hypede gyser

Filmproduceren Lars Knudsen er et ukendt navn herhjemme. Men i USA går en af hans film – igen – sin sejrsgang.

39-årige Lars Knudsen er født og opvokset i Lystrup ved Aarhus, men bor i dag i Los Angeles, hvor han har stor succes som filmproducer. (Foto: Laurent EMMANUEL © Ritzau Scanpix)

57 millioner dollars.

Så mange penge har horrorfilmen 'Hereditary', der blot kostede i omegnen af ti millioner kroner at producere, indtjent på ganske få uger verden over.

Parallelt med filmens økonomiske succes har anmeldere og horrorfans kastet massevis af stjerner og roser efter filmen, der blandt andet er blevet kaldt 'den mest uhyggelige film siden 'Eksorcisten''.

Jo, 'Hereditary' – med den danske undertitel 'Ondskabens Hus' – er i dén grad kæmpe succes.

Og en af mændene bag horrorhittet er såmænd danske Lars Knudsen, der er producer på filmen.

- Nu føler jeg endelig, jeg er det sted i min karriere, hvor jeg gerne vil være, siger Lars Knudsen på en telefon fra Ungarn, hvor han allerede er i fuld gang med indspilningerne til sin næste film.

Oplært under sit idol

Lars Knudsens vej til toppen af den internationale filmbranche adskiller sig gevaldigt fra den vej, mange succesfulde danske instruktører og skuespillere har taget.

Den i dag 39-årige producer, der er født op opvokset i Lystrup lidt uden for Aarhus, er egentlig uddannet fra Handelshøjskolen i Aarhus og begyndte ikke sin filmkarriere i den danske filmbranche. Her kunne han omkring årtusindeskiftet nemlig slet ikke få foden indenfor.

Han besluttede sig derfor for at rejse til New York, hvor han kom i lære hos sit store idol og den senere Oscar-vindende producer Scott Rudin.

- Han var en hård mand at arbejde for. Kunne han ikke lide en, blev man fyret på stedet, men kunne han omvendt godt lide en, ville han gøre alt for at beholde vedkommende. Han kunne heldigvis godt lide mig, og efter et par måneder var jeg hans højre hånd.

- Jeg rejste verden rundt med ham og var hans slave i to år. Men de to år var min filmuddannelse, og for mig var det den klart bedste både at blive udlært på, fortæller Lars Knudsen.

Stor succes som selvstændig

Efter de to år under idolets vinger besluttede Lars Knudsen sig for at blive selvstændig. Sammen med kollegaen Jay van Hoy stiftede han produktionsselskabet Parts & Labor, der havde til formål at producere independent-film til billige penge.

Succesen kom med det samme.

De to første film, makkerparret producerede, blev udtaget til den prestigefyldte filmfestival Sundance, og i 2012 sikrede stjerneskuespilleren Christopher Plummer sig en Oscar-statuette for filmen 'Beginners', som Lars Knudsen var producent på.

Når Lars Knudsen selv skal forsøge at sætte ord på, hvordan det lykkedes ham at få skabt sig selv et navn på så kort tid, lyder svaret:

- Undervejs i forløbet gik det op for mig, at man som producer skal være rigtig god til at træffe store beslutninger og tro på de film og de instruktører, man vælger at arbejde med. Og dem vi valgte, valgte vi, fordi vi virkelig troede på dem, forklarer Lars Knudsen og fortsætter:

- Og så tror jeg, at Jay og jeg ret hurtigt fik opbygget et ry om, at vi var meget ligetil at arbejde med modsat rigtig mange andre i den amerikanske filmbranche, som er fyldt med store egoer, politiske agendaer og ubehagelige mennesker. Når en instruktør arbejdede med os, vidste han, at der ikke ville være den type problemer, ligesom instruktørerne altid fik final cut på deres film.

På ti år producerede Parts & Labor mere end 30 independent-film, og arbejdspresset blev til sidst for meget for Lars Knudsen og Jay van Hoy, som i 2016 besluttede at gå hver til sit.

- Vi var ikke særligt gode til at passe på os selv, og vi lavede alt, alt for meget. Mine 20'ere handlede kun om at arbejde, og i New York går alting bare så hurtigt. Det står aldrig stille. Så i 30'erne indså jeg, at sådan kunne jeg ikke blive ved.

- Nu vil jeg nøjes med at fokusere på én eller to film om året i stedet for fire-fem film, så jeg også har mere tid og overskud til at fokusere på udvikling, siger Lars Knudsen, der også har valgt at skifte New York ud med det mere afslappede Los Angeles, hvor han i dag bor med sin hustru.

Lars Knudsen (tv.) ved den amerikanske premiere på 'Hereditary' i juni. Her ses han sammen med filmens fire hovedrolleindehavere Gabriel Byrne, Alex Wolff, Toni Collette og Milly Shapiro samt filmens instruktør Ari Aster (nr. tre fra venstre). (Foto: Nicholas Hunt © Getty Images)

Drømmene lever endnu

I øjeblikket gælder det altså kæmpesuccesen 'Hereditary', der er instrueret af den debuterende amerikanske instruktør Ari Aster.

Og det er også sammen med netop Ari Aster, at Lars Knudsen lige nu er i gang med at realisere sin helt store barndomsdrøm; nemlig at starte et selskab sammen med en filminstruktør, som vi eksempelvis har set Lars von Trier og Peter Aalbæk gøre det med herhjemme med Zentropa.

- Ari er den mest talentfulde instruktør, jeg har arbejdet sammen med. Det, jeg elsker ved ham, er, at de film, han laver, er fortællinger om hans eget liv og de traumer, han har. Jeg håber på, han bliver stor, siger Lars Knudsen.

Lars Knudsen (tv.) sammen med instruktøren Ari Aster ved verdenspremieren på 'Hereditary' ved Sundance Film Festival i januar i år. (Foto: Matt Winkelmeyer © Getty Images)

Selv har Lars Knudsen, den handelsuddannede knægt fra Lystrup, formået at blive en af de store drenge i den amerikanske filmbranche. Han er dog stadig meget ydmyg omkring sin egen succes.

- Grunden til, at jeg er, hvor jeg er nu, er, at jeg har lænet mig op af folk med mere erfaring end mig selv, som også har guidet og hjulpet mig. De har støttet mig, når jeg har tvivlet på mig selv. Det forsøger jeg nu at give tilbage ved selv at hjælpe yngre generationer, siger han.

Men har Lars Knudsen mon tænkt sig at vende tilbage til Danmark og endelig give sig i kast med den danske filmbranche på et tidspunkt?

- Nej, det tror jeg ikke kommer til at ske. Det bliver for vanskeligt, fordi jeg ikke har de kontakter, jeg skal have, og fordi jeg ikke bor i Danmark. Og så kan et filmselskab, der producerer internationale, engelsksprogede film, som jeg gerne vil lave, uanset ikke få tilskud i Danmark. Så det kommer ikke til at fungere.

'Hereditary - Ondskabens Hus' kan ses i biografer landet over.

Facebook
Twitter