Danske Michael afslørede kæmpe svindel. Nu kan du se hans vilde historie i biografen

I Per Flys film 'Dobbeltspil' står hovedrollen, virkelighedens danske Michael Soussan, i et voldsomt dilemma.

Theo James (tv.) spiller i 'Dobbeltspil' danske Michael Soussan, der dog har boet i USA, siden han var fire år gammel. Som 24-årig blev han ansat i FN. (© SF Film og Scanpix)

Den 24-årige dansker, Michael, er henrykt, da han scorer drømmejobbet som assistent for under-generalsekretæren i FN i 1997.

Her kommer den unge mand til at arbejde med FN’s humanitære hjælpeprogram Oil for Food, der skal sikre mad til de fattige i Irak, mens det mellemøstlige land er underlagt sanktioner fra Vesten efter Golfkrigen.

'Olie for mad' er det største humanitære program i FN’s historie, og Michael kan næsten ikke tro sit eget held. ’Nu må du ikke fucke det her op’, tænker han.

Men da den idealistiske diplomat sendes til Irak af sin chef, går det hurtigt op for ham, at hjælpeprogrammet er ét stort og verdensomspændende svindelnummer, hvor firmaer blandt andet snyder sig til lukrative kontrakter i Irak under diktator Saddam Husseins regime.

Men tør Michael afsløre sandheden? Og hvad sker der med nødhjælpen til de fattige, hvis han gør det?

Filmen ligner i stor stil virkeligheden

Dilemmaet herover kan du opleve i den nye politiske spændingsfilm ’Dobbeltspil’, der har biografpremiere i dag.

Men filmen er ikke fiktion – fortællingen er nemlig baseret på Michael Soussan egne oplevelser, som han har beskrevet i bogen ’Bedrageri for begyndere’ fra 2008.

Og hovedpersonen i historien er tilfreds med filmen.

- Jeg føler mig tryg ved, at kunstværket og behandlingen af historien ikke kun ligger tæt op ad sandheden, den rører også ved de problemer, som vi prøver at belyse. Og det er det, Per Fly er så god til, siger Michael Soussan.

I filmen spilles Michael Soussan af den britiske skuespiller Theo James. I filmen har udlandsdanskeren dog fået navnet Michael Sullivan. (© SF film)

Okay at blive spillet af dygtig og flot skuespiller

Filmen er danske Per Flys første engelsksprogede film, og i hovedrollen som Michael ses skuespiller Theo James, mens Oscar-vinder Ben Kingsley spiller hans karismatiske chef.

- Det er en mærkelig følelse, men når man bliver spillet af en super dygtig og lækker skuespiller som Theo James, så er det okay. Altså, jeg kan godt leve med det, siger Michael Soussan med et smil.

Michael Soussan har også selv været indover arbejdet med filmen ’Dobbeltspil’ og haft mange samtaler med Per Fly om sine oplevelser.

- Vi havde nogle lange samtaler, hvor han fik nogle ting at vide, som var alt for farlige til, at jeg kunne skrive dem i bogen, og som jeg ikke kunne give navne på, fordi der var liv på spil, fortæller Michael Soussan.

- Og det brugte Per Fly så til at lave nogle karakterer i filmen, som hjælper os med at beskrive de situationer og personer, der var med til at få historien og sandheden ud.

Se indslaget om Michael Soussans tidligere chef i FN, Benon Sevan, fra TV Avisen i 2005 her:

56 nationer og 2200 virksomheder involveret

Michael Soussan døjede med panikanfald, da han var ansat i FN, og det var selvsagt ikke nemt at afsløre den største korruptionsskandale i FN’s historie, hvor der blev svindlet for omkring 20 milliarder dollars.

Det er i det hele taget en kompleks historie at folde ud på knap to timer, og ’Dobbeltspil’ har da også været undervejs i cirka syv år, fortæller Per Fly.

- Jeg synes, det er dybt interessant, at man står overfor en historie, hvor der er 56 nationer og 2200 virksomheder involveret og som langsomt får lavet en korruptionsmaskine, som de fleste deltager i. Hvordan fanden kan det ske? Og hvordan giver det mening, spørger Per Fly.

Ben Kingsley (i midten) spiller rollen som FN-chefen Hr. Pasha - i virkeligheden Benon Sevan - der er den unge Michaels chef. (Foto: Sabrina Lantos © SF film)

Det undrede instruktøren, at han egentlig ikke havde hørt ret meget om den store korruptionsskandale, før han læste Michael Soussans bog.

- Jeg tror, det er fordi, det var for komplekst. Og så skal vi huske på, at alle de nyheder, vi hører, dem hører vi jo kun fordi, der er nogen, der er interesseret i, at vi hører dem.

- Og de eneste tabere i det her projekt var kurderne og de fattige irakere. Alle andre vandt på det her projekt. Der var måske ikke nogen, der var interesseret i, at den her historie kom ud, siger Per Fly.

- Jamen, så gå ud og få dig nogle fjender

Han kan på en måde godt sætte sig ind i, hvorfor mange ikke gjorde noget for at stoppe korruptionsmaskinen, for så kom der jo også mindre nødhjælp og mad til irakerne.

- I sin idé var Oil for Food-programmet jo et interessant projekt. Om man kunne opretholde sanktionerne samtidig med, at man sørgede for, at de fattige fik mad og medicin, siger Per Fly og tilføjer:

- Men der kom så meget korruption ind i systemet, at pengene væltede omkring.

Her ses Per Fly instruere hovedrolleindehaveren Theo James, som tidligere blandt andet har spillet med i 'Divergent'-filmene og 'Underworld: Blood Wars'. (Foto: Sabrina Lantos © SF film)

For Michael Soussan var der dog ingen vej udenom, da han først blev opmærksom på korruptionen.

- Vi havde fået et brev fra en dommer i Schweiz, som spurgte, om det var legalt at bruge front companies (stråmandsselskaber, red.) for at lave business under hjælpeprogrammet. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle svare, for der var ikke nogen i FN, der ville svare. Så jeg kiggede i reglerne, og det var selvfølgelig ulovligt, mindes Michael Soussan og tilføjer:

- Så ja, der ringede jeg så til min far og sagde: Jamen, hvis jeg gør noget, så får jeg nogle fjender. Og så sagde han: Jamen, så gå ud og få dig nogle fjender.

Han endte med at gå til pressen med historien – og så rullede skandalen.

I dag arbejder Michael Soussan som manuskriptforfatter i Hollywood, for ’der er ikke så meget karriere i at være whistleblower’, som han siger.

'Dobbeltspil' har premiere i dag i biografer landet over.

Du kan se TV Avisens interview med Michael Soussan herunder eller se hele indslaget her.

FacebookTwitter