Danske Pernille skal kåre næste års Oscar-vindere: 'Det bliver ikke større!'

Instruktøren er ét af i alt 819 nye medlemmer i Oscar-akademiet, der skal gøre filmprisen mere mangfoldig.

- Det er altid rart at blive set og anerkendt for sit arbejde, lyder det fra dokumentarfilminstruktør Pernille Rose Grønkjær. Hun er ét af de nye medlemmer af det prestigefulde Oscar-akademi. (© Scanpix)

"And the Oscar goes to…"

Den sætning kan nok fremkalde gåsehud hos de fleste filmelskere.

Men hvem er det egentlig, der bestemmer, hvem der får overrakt de eftertragtede, gyldne statuetter, når verdens største filmpris hvert år kårer et nyt kuld af vindere?

Jo, det gør det såkaldte Oscar-akademi, der tæller over 8.000 medlemmer og hvert år indlemmer nye medlemmer i sin eksklusive klub.

I år er den danske dokumentarfilminstruktør Pernille Rose Grønkjær én af de personer, der har fået tilsendt en helt særlig mail, hvor der i emnefeltet står "Welcome to the Academy".

- Det er en pigedrøm, der er gået i opfyldelse. Jeg er besat af film, så Hollywood har altid været et helt særligt, magisk sted for mig, fortæller hun til dr.dk dagen efter, at Oscar-akademiet har offentliggjort listen over de i alt 819 nye medlemmer af Akademiet, der kan være med til at kåre næste års Oscar-vindere.

Stemmer i alle kategorier

Pernille Rose Grønkjær er blevet udvalgt til Akademiet på baggrund af sine dokumentarfilm 'The Monastery' og 'Hunting for Hedonia' og fik den glædelige nyhed at vide tirsdag aften klokken 23.

- Jeg havde haft en lang dag med masser af arbejde og alle mulige telefonopkald, og så kom der denne her mail, hvor der stod "Welcome to the Academy" i emnefeltet. Det er helt vildt fantastisk og et kæmpe adrenalinskud.

- Det er fantastisk pludselig at skulle være med til at stemme om, hvem der skal vinde en Oscar.

Som nyt medlem af Akademiet er Pernille Rose Grønkjær med til at stemme helt fra starten i sin egen kategori ('Bedste dokumentar') samt i 'Bedste film'-kategorien.

- I de to kategorier ser jeg alle film, der indstilles fra hele verden, og er så er med til den løbende frasortering, indtil vi står tilbage med de endeligt nominerede, som jeg også er med til at stemme om. I alle de andre kategorier stemmer jeg også, men er ikke med i udvælgelsen.

- Så jeg er med til at stemme i alle kategorierne.

Pernille Rose Grønkjær er dermed kommet i fornemt selskab med anerkendte stjerner som Eva Longoria, Cynthia Erivo, John David Washington, der også alle er blevet inviteret til at blive medlemmer af Oscar-akademiet.

Cynthia Erivo poserer på den røde løber ved Oscar-uddelingen tidligere i år, hvor hun både var nomineret for 'Bedste kvindelige hovedrolle' og 'Bedste originale sang'. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

Kun ét ud af tre medlemmer er kvinder

Og det ikke tilfældigt, hvem der bliver lukket indenfor i varmen.

Af de 819 nye medlemmer er 45 procent af dem kvinder, mens 36 procent af dem er folk, der ikke er hvide. Herudover er de nye medlemmer for 49 procents vedkommende af ikke-amerikansk oprindelige og kommer fra 68 lande, skriver Oscar-organisationen på sin hjemmeside.

Det sker som et svar på de fornyede opråb om at sikre mere mangfoldighed og inklusion i Hollywood, skriver The Guardian.

- Jeg synes, Akademiets tiltag er en god måde at sikre diversitet på. Det handler om at få en ny opmærksomhed ind i feltet. Og når jeg ser på dem, der er kommet ind i år, så er der ingen, der er kommet sovende til det; alle har arbejdet hårdt for det igennem deres karriere, lyder det fra Pernille Rose Grønkjær.

- Men der er sket et skift i blikket, jeg synes er meget vigtigt. Akademiet vil gerne gøre Oscar til en mere international pris.

Oscar-organisationen skriver på sin hjemmeside, at andelen af aktive kvindelige medlemmer i Akademiet udgjorde 33 procent af det samlede medlemstal i 2020, mens ikke-hvide udgjorde 19 procent af den samlede medlemsskare. Det har man nu en erklæret ambition om at ændre, lyder det:

"Akademiet glæder sig over at kunne byde velkommen til disse fremtrædende medrejsende i filmens verden. Vi har altid omfavnet ekstraordinært talent, der afspejler den rige variation i vores globale filmfællesskab, og aldrig mere end nu," siger Akademiets præsident David Rubin i en udtalelse på hjemmesiden.

'Det er fedt, at vi er begyndt at ryste posen'

Pernille Rose Grønkjær mener, at den nye medlemssammensætning i Akademiet allerede har betydet ændringer i forhold til, hvem der bliver råbt op, når de guldglitrende statuetter skal uddeles.

- Det var en helt ny slags film, der sidste år blev belønnet med Oscar-priser. Så jeg tror bestemt, en ny akademisammensætning kommer til at gøre en forskel. Jeg synes for eksempel, det er et klart tegn, når en film som 'Parasite' vinder prisen for bedste film.

- Kunsten finder nye veje, og vi er begyndt at hylde noget, vi ikke er vant til at få til morgenkaffen. Det gør noget ved os. Det er fedt, at vi er begyndt at ryste posen.

Skuespiller-ikonet Jane Fonda (yderst til venstre) overrækker prisen for 'Bedste film' til holdet bag 'Parasite' ved Oscar-uddelingen i februar. Det var første gang nogensinde, at en ikke-engelsksproget film vandt hovedprisen ved uddelingen. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Det prøver hun også selv på at gøre med sine egne film, og ved at være medejer i firmaet Danish Documentary, som har produceret roste dokumentarer som 'The Cave' og 'Scandinavian Star'.

- Vi snakker tit om penge og vækst, men kultur taler til os på et dybere og mere udefinerbart plan. Og da der sidste år gik chokbølger igennem prisuddelingen, da 'Parasite' vandt, vidnede det om, at der er forandringer på vej. Det er fedt!

- Det bliver ikke større end the Oscars. Det er en smuk anerkendelse at få lov til at være med i klubben.

Udover Pernille Rose Grønkjær er Anne Köhncke, Monica Weston Hellström, Ali Abassi, Michelle Kranot og Uri Kranot fra den danske filmindustri også nye medlemmer af Akademiet.

Oscar-uddelingen

  • The Academy Awards er en filmpris, der er blevet uddelt hvert år siden 1929. Den anses af mange for den mest prestigefulde filmpris i verden.

  • Priserne uddeles af det amerikanske Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). I år blev der uddelt priser i 24 kategorier.

Facebook
Twitter