Danske politikere: Det kan vi lære af Matador - og den karakter ligner vi

Matador er et stykke danmarkshistorie med karakterer, man kan identificere sig med, mener danske politikere.

(Foto: Rolf Konow © Dr)

Matador er god underholdning, men fortæller også noget større om vores fælles historie. Og så er karakterne i Lise Nørgaards fortælling ikke mindst skruet rigtig godt sammen, så vi kan identificere os med dem og deres udvikling.

Sådan lyder nogle af konklusionerne, da vi spurgte en lille håndfuld danske folketingspolitikere om, hvad vi kan lære af 'Matador'.

Herunder kan du også læse, hvem Uffe Elbæk, Inger Støjberg, Mattias Tesfaye og Naser Khader mener, de selv minder mest om.

'Serien er bedre drama end historieundervisning'

Mattias Tesfaye, folketingsmedlem for Socialdemokratiet. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Hvad mener du, vi kan lære af Matador?

Serien giver først og fremmest en fin fremstilling af, hvordan de små dramaer i menneskers hverdag samtidig er en del af samfundets større udvikling. Som for eksempel hvordan Mads Skjerns konkurrence med Damernes Magasin forandrede den sociale orden i Korsbæks øvre lag. På samme måde blev resten af Danmarks. Det er let at forstå i bakspejlet, men nærmest umuligt at erkende i hverdagen.

Hvorfor er serien stadig relevant i dag?

Serien er først og fremmest relevant, fordi den er god. Men den er mere drama end historieundervisning. Jeg har altid været lidt skeptisk ved den måde den ukritisk bliver brugt på som historieundervisning. Det har altid irriteret mig, at arbejderne i serien er reduceret til stuepiger og en bagageslæber ved banen. Hvor er den fagligt organiserede arbejderbevægelse, som netop har bragt Stauning til magten? Kunne Lise Nørgaard ikke få øje på andre arbejdere, end de tjenestefolk hun selv mødte i sin barndom?

Hvem af karaktererne mener du selv, du minder mest om?

Hmm... Oberts Hackel? Fordi vi begge lever lidt i fortiden.

Har du en yndlingsscene i serien?

Da Røde synger 'Den ene spillede Banjo...' til sit bryllup med Agnes. Dejlig folkelig fest. Den scene gør mig altid glad.

Hvem er din yndlingskarakter i serien?

Grisehandleren. Jeg ville så gerne selv være lidt som ham. Åben, glad og direkte.

'Matador er et våben mod den stigende historieløshed'

Naser Khader, Det Konservative Folkeparti. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Hvad mener du, vi kan lære af 'Matador'?

'Matador' viser os øjebliksbilleder fra en historisk periode, nemlig besættelsen, som stadig har stor betydning for den kollektive bevidsthed. Det er vigtigt at blive mindet om, at det ikke er særlig længe siden, at livet var væsentlig hårdere her til lands. Der skulle knokles, og der var store ting på spil – frihed, demokrati og ligestilling. Jeg ser serien med mine børn, fortæller om karaktererne og forklarer deres udvikling, og 'Matador' er på den måde fremragende til at samle familien.

Hvorfor er serien stadig relevant i dag?

Mere end nogensinde er der behov for, at vi kender til vores baggrund og kultur. Hvis man skal forsvare noget, så skal man kunne forklare det – være vidende og selv forstå, hvorfor vores kultur og værdier er, som de er. 'Matador' viser kampen om nogle af de værdier, vi stadig vægter højt – og her bliver det visualiseret på en måde, som også de unge kan forholde sig til, og på den måde er 'Matador' et fremragende våben mod den stigende historieløshed, som jeg ofte støder på.

Hvem af karaktererne mener du selv, du minder mest om?

Det må være Mads Skjern. Fighteren, der kommer udefra – kæmper sig op, står fast på sine værdier og opnår det, han sætter sig for.

Har du en yndlingsscene i serien?

En af de scener, der står klarest for mig er den, hvor grisehandler Larsen hænger Hitler op ude på lokummet – den scene er jeg vild med. Og alt med tante Møghe – elsker når, hun sidder og råber med den store 'trompet' for øret.

Hvem er din yndlingskarakter i serien?

Mads Skjern og tante Møghe.

'Alle vil gerne være Ingeborg og Kathrine'

Inger Støjberg, udlændinge- og integrationsminister (V). (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Hvad mener du, vi kan lære af Matador?

Det er jo et stykke danmarkshistorie, som er ekstremt godt fortalt og et studie i nogle meget stærke personligheder. Jeg kan huske serien, fra jeg var barn og så det med mine forældre. Allerede dengang gjorde den stort indtryk på mig, og jeg har set den mange gange siden. Den har skabt en bevidsthed om et stykke danmarkshistorie for mig fra barnsben. Hvad det var for et Danmark dengang, og hvordan vi forholdt os i krigen, og hvilke forhold man levede under dengang.

Hvorfor er serien stadig relevant i dag?

Den giver en forståelse for udviklingen i Danmark fra slutningen af 20’erne til lige efter Anden Verdenskrig. Den er flot beskrevet, også i forhold til den udvikling, Danmark var igennem.

Hvem af karaktererne mener du selv, du minder mest om?

Som alle andre har jeg taget testen. Jeg var Agnes og havde dermed også en snert af Mads Skjern, stod der. Alle vil vel gerne være Ingeborg og Kathrine. Kathrine har noget over sig, der er helt fantastisk, men jeg er også beæret over at ligne Agnes.

Kathrine og Ingeborg er vellidte karakterer i Matador. (Foto: Rolf Konow © Dr)

Har du en yndlingsscene i serien?

Min yndlingsscene er uden tvivl dér, hvor direktør Varnæs fortæller, at Albert fra Damernes Magasin skal til at passe på Mads Skjern, der ville låne penge til at starte forretning. Mens han er ved at fortælle det, ser vi de her mekaniske legetøjshvaler, hvor den store sluger den lille. Det er en helt genial scene.

Hvem er din yndlingskarakter i serien?

Det, der er så godt ved 'Matador' er, at alle karakterer er meget brede. Alle viser sig som et helt menneske, så der er noget i alle personer, man kan lide. Det er nok også noget af det, der gør Matador så stærkt, at det er hele personer, man ser. Pludselig har Maude mere i sig, end man kan se i begyndelsen. Hun bliver mere reflekteret, og alle karakterer har noget godt i sig.

'Jeg kan lave en ret god kopi af tante Møghe'

Alternativets partileder, Uffe Elbæk. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Hvad mener du, vi kan lære af 'Matador'?

Allermest fortæller 'Matador' mig, hvad det er for en danmarksfortælling, vi gerne vil fortælle om os selv. Lise Nørgaard har skabt en fantastisk historie, der fortæller den positive historie om Danmarks udvikling. Det vil sige, de gode kræfter træder i karakter og kæmper mod besættelsesmagten, kvinderne gør sig fri af undertrykkelsen, og den unge homoseksuelle Daniel gør op med og flygter fra faren og finder lykken i Paris.

Samtidig er alle ens indre følelsesmæssige arketyper med: Traditionalisten, feministen, homoen og så videre. Vi kan identificere os med flere af figurerne - over tid. Jeg er oprigtigt paf over, hvor stærk historien og persontegningerne er. Dengang som nu.

Hvorfor er serien stadig relevant i dag?

Fordi de livsfortællinger, der bliver rullet op i serien den dag i dag stadig er aktuelle. Og ikke mindst det evige Danmarksdrama: Et lille land i en stor - og nogle gange faretruende - verden.

Hvem af karaktererne mener du selv, du minder mest om?

Måske Agnes, som er feminist og anarkist. Udover at jeg kan lave en ret god kopi af Fru Fernando Møhge. Jeg håber, du har set billederne fra sidste års Pride!

Har du en yndlingsscene i serien?

Den scene, hvor Kathrine giver Daniel en hest. Maks rørende og retfærdigt.

Hvem er din yndlingskarakter i serien?

Kathrine er mit første bud. Fordi hun igen og igen viser menneskeligt format. Men jeg har også en svaghed for Elisabeth Friis - der er så meget rock 'n roll over den kvinde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk