Danske Tone kan vinde pris på prestigefyldt filmfestival: 'Det er en kæmpe drøm!'

Tone Ottilies kortfilm 'Babylebbe' er i konkurrence ved filmfestivalen i Berlin.

(Foto: Mikkel Hørlyck © Mikkel Hørlyck/Ritzau Scanpix)

Da hun var 20 år, blev hun nomineret til en Robert.

Da hun var 21 år, kom hun ind på instruktørlinjen på Den Danske Filmskole.

Og nu - i en alder af 24 år - er hun på plakaten til Berlin Filmfestival, der i øjeblikket er i fuld gang.

Tone Ottilies nye kortfilm 'Babylebbe' er nemlig udtaget til at konkurrere om en Krystalbjørn ved det, der regnes for at være en af de største filmfestivaler i verden.

Derfor er glæden da også til at tage at føle på, da vi fanger den talentfulde instruktør til en snak inden afrejse mod den tyske hovedstad.

- Det føles virkelig fedt! Det er en kæmpe drøm for mig. Det er det fedeste at komme ind med en queerfilm og ungdomsfilm. Jeg føler virkelig, den er blevet set, så jeg glæder mig så meget til at komme af sted, siger hun.

Da nyheden ramte hende selv, var det stadig hemmeligt for offentligheden, at hendes kortfilm var blevet udtaget. Og det var ikke helt nemt for Tone Ottilie at håndtere.

- Jeg ringede rundt til alle fra holdet og fortalte det, og et kvarter efter skulle jeg sidde og være koncentreret i et møde, hvor jeg ikke kunne sige noget om min film. Og jeg ville bare danse og råbe! Jeg havde slet ikke regnet med det, fortæller hun.

Men selvom succesen øjensynligt skyller ind over Tone Ottilie, så sørger hun for ikke at lade sig forblænde af snak om priser og store filmfestivaler, så det går ud over filmarbejdet.

- Det føles selvfølgelig godt. Men jeg tror også, at man ikke skal lægge for meget i den slags ydre succeskriterier og blive afhængig af anerkendelse. For det må ikke blive grunden til, at man laver film. Hvis man begynder at lave film for at please andre, så bliver det et farligt sted rent kreativt.

Tone Ottilie var 14 år, da hun sprang ud som lesbisk for sin omverden. (Foto: Mikkel Hørlyck © Ritzau Scanpix)

Sprang ud som 14-årig

Filmen 'Babylebbe' er med instruktørens egne ord en coming of age-historie i et queermiljø. Den handler om at komme sig over sin første store kærlighed og blive voksen og stå på egne ben i en verden, der vil fortælle dig, hvordan du skal se dig selv.

I filmen følger vi lesbiske Frede, der tager med sin ældre søster til en technofest i LGBT-miljøet i København for at vinde sin ekskæreste Rosa tilbage.

Og det er ingen hemmelighed, at Tone Ottilies film er selvbiografisk.

- Jeg har været til så mange af den type fester. Og queermiljøet er så småt, at det er svært at komme til en fest uden at se ens ekskæreste kysse med en ny. Og jeg har været igennem breakups ligesom så mange andre. Vi laver mange film om at blive forelsket, men ikke så mange om at give slip, siger Tone Ottilie.

Hun sprang selv ud som lesbisk som 14-årig og blev med tiden en del af queermiljøet, som hun ellers ikke var klar over eksisterede.

- Det var ret ensomt at springe ud i starten, for der var ikke så mange andre lesbiske i miljøet omkring mig. Så jeg troede, jeg ville blive 30, før jeg skulle have en kæreste.

- Men så blev jeg en del af LGBT+ Ungdom, og det blev virkelig stort for mig. De var lidt ældre, og jeg fik en følelse af, at jeg fandt et fællesskab dér.

I queermiljøet fandt hun også en sikker havn fra de tilråb og tilnærmelser, der pludselig fulgte med at være nyudsprungen lesbisk.

- Jeg var chokeret over mængden af homofobi. Jeg blev råbt af på gaden og generet af fyre, der ville være med i sengen. Folk råbte "lebbe" og stoppede mig for at høre, om jeg var mand eller kvinde og andre ubehagelige ting, fortæller hun.

'Babylebbe' handler om 16-årige Frede, der tager til en skæbnesvanger technofest med sin storesøster Natasja. (Foto: Emil Aagaard)

Man skal finde sin identitet på ny

I sit nye fællesskab fik hun nye venner, som stadig er hendes nærmeste ti år senere. Hun fandt forelskelser, politiske skænderier og nye perspektiver på verden.

Derfor er 'Babylebbe' også sin egen form for hyldest til den samhørighed, Tone Ottilie selv oplevede i queermiljøet.

- Man kan bruge det, man selv har været igennem, til at hjælpe andre. Og jeg har været enormt taknemmelig for at få lov til at tage del i det miljø.

Tone Otilie startede allerede arbejdet med 'Babylebbe' tilbage i 2017. Men en voldsom hjernerystelse og et fuldtidsstudie som instruktørelev gjorde, at filmen først får premiere nu. (Foto: Mikkel Hørlyck © Ritzau Scanpix)

'Babylebbe' er da heller ikke en trist fortælling om, hvor svært det er at sidde helt alene på ungpigeværelset og finde ud af sin seksualitet for til sidst springe ud for omverdenen i et dramatisk klimaks.

- I denne her film handler det mere om, hvad det betyder, når man er sprunget ud. Hvad det betyder for måden, man taler om sig selv, og for måden ens omverden ser en, siger Tone Ottilie og fortsætter:

- Det var meget en ting for mig selv. Det var egentlig nemt nok at springe ud. Men så skulle man til at finde sin identitet på ny bagefter.

Vil hjælpe andre LGBT-personer med sin kunst

Det går også op for filmens hovedperson Frede, der egentlig bare vil ses for den, hun er - uden at hænge sig for meget i alle mulige kasser og mærkater.

- Men man kan ikke slette det, indvender instruktøren.

- Lige meget hvor meget Frede vil ses som "normal", så bliver man stemplet og kommet i en kasse, og man må forholde sig til det og finde ud af, hvad man så skal gøre med det her stempel, fortæller Tone Ottilie.

Hun håber, at hun med sin kortfilm kan få folk til at føle sig mindre forkerte.

- Filmen handler om ting, jeg selv synes er svære at snakke om. Så jeg håber på at lave noget ægte og autentisk, som man kan relatere til, og som gerne må gøre ondt. Jeg håber, det kan skabe en samtale og åbne nogle rum op.

Og for at få fortællingen til at virke så autentisk som muligt har Tone Ottilie også primært benyttet sig af skuespillere, der selv er en del af LGBT+-miljøet.

- Jeg synes, det giver god mening, at de har erfaring fra miljøet. Det gør dem vildt passionerede i forhold til at fortælle og repræsentere deres egen historie.

- De spiller selvfølgelig ikke sig selv, men jeg synes generelt, at tingene bliver bedre, når man snakker om noget, man ved noget om.

'Babylebbe' har verdenspremiere på Berlin Filmfestival den 23. februar. Om Tone Ottilie vinder den eftertragtede Krystalbjørn for sin kortfilm, bliver afgjort den 28. februar.

"Babylebben" Frede bliver spillet af Anna Charlie Zerbib Streitz. (Foto: Emil Aagaard)
FacebookTwitter