Dansker i vildt karrierehop i Hollywood: Jeg er beæret over, de valgte en drengerøv fra Helsingør

Reklamemand Nicolai Fuglsig debuterer som filminstruktør med Hollywood-basker. Men det har ikke været uden kompromiser.

Det er første gang, at Nicolai Fuglsig (th.) instruerer en spillefilm. '12 Strong' har tilmed stjernen Chris Hemsworth i hovedrollen. (Foto: Collage © Nordisk Film og Getty Images)

Han har en fortid som fotojournalist og har i mange år arbejdet med reklamefilm. Men nu springer danske Nicolai Fuglsig ud som spillefilmsinstruktør.

Og der er ikke tale om en lille, dansk film lavet på et skrabet budget. Tværtimod. Den 45-årige Nicolai Fuglsig debuterer som spillefilmsinstruktør med intet mindre end en Hollywood-basker.

Lige nu er han nemlig biografaktuel det amerikanske krigsdrama '12 Strong', der følger de første amerikanske elitesoldater i Afghanistan efter 11. september-terrorangrebene.

Filmen har stjernen Chris Hemsworth i hovedrollen og Jerry Bruckheimer i producerstolen. Sidstnævnte har blandt andet har stået bag filmsucceser som ’Pirates of the Caribbean’, ’Top Gun’ og ’Black Hawk Down’.

Selv ser Nicolai Fuglsig da også sin karriere som noget af en rejse.

- Jeg forlod fotograffaget lige efter, jeg havde været i Kosovo, hvor jeg var sendt ud for Politiken for at dække den konflikt. Jeg havde købt et videokamera, som jeg havde taget med på rejsen, og jeg havde aldrig filmet video før og var fuldstændig betaget af, hvad det levende billede kunne gøre, fortæller han til DR-podcasten Filmland.

Fra kameraleg til reklamefilm i udlandet

Faktisk var han så begejstret for kameraet, at han lavede en sort-hvid dokumentar, der fik navnet ’Return of the Exiled’, ved siden af sit arbejde for Politiken.

- Lynhurtigt efter, jeg kom hjem, blev jeg ringet op af Dansk Røde Kors, som havde kørt, at jeg havde lavet noget video derfra, og de var meget imponerede over kvaliteten og den måde, jeg fortalte historien på. Så de spurgte, om jeg ville tage tilbage og færdiggøre min kortfilmsdokumentar.

Det ville Nicolai Fuglsig gerne. Resultatet blev både vist på DR1 og i biografen som en forlænget reklamefilm for Dansk Røde Kors.

- Og lige pludselig fik jeg nogle opkald fra udlandet, som på en eller anden måde havde fået set filmen, og de syntes, at den lignede sådan noget ’Schindlers liste’-agtigt og spurgte, om jeg havde lyst til at lave reklamefilm.

Filmstjernen Chris Hemsworth har hovedrollen i '12 Strong', der er baseret på soldaten Doug Statons virkelige historie i bogen 'Horse Soldiers'. (© Nordisk Film)

Søgte efter en ikke-amerikansk instruktør

Men det var han ikke klar til, fortæller Nicolai Fuglsig, der stadig troede, han skulle være hardcore fotojournalist resten af sit liv. Alligevel begyndte han at arbejde på at eksperimentere med reklamefilm.

- Og det gik sådan set udmærket. Det gik i hvert fald så godt, at jeg blev tilbudt den ene reklame efter den anden. Så meget at jeg opgav mit fantastiske job på Politiken, og meget hurtigt flyttede til England.

Senere flyttede han til New York og så ellers videre til Los Angeles i takt med at reklamerne fik større budgetter.

Sideløbende begyndte han at skrive filmmanuskripter, og nogle af dem fik han tilmed solgt til store selskaber som Fox og Warner Brothers.

Og nu sidder han som instruktør på sin første spillefilm, der ligesom hans første oplevelse med et videokamera også kredser om en krig.

- Jeg var meget beæret over, at de valgte mig – sådan en drengerøv fra Helsingør – til at lave så vigtig en film om så skræmmende en periode, siger Nicolai Fuglsig og tilføjer:

- Og en af de ting, der var meget vigtig for Jerry (Bruckheimer, red.) var, at jeg ikke var amerikansk, men europæisk instruktør, fordi vi også fortæller den afghanske side af historien.

Der var en række scener, hvor vi kom tættere på filmens personer, der aldrig blev til noget i den endelige film, fortæller Nicolai Fuglsig. Han er dog stadig glad for det endelige resultat. (Foto: David James © Nordisk Film)

Glad for 'vigtig film' trods kompromiser

Desværre blev en masse af de scener, der især kredsede om de civile og personlige tragedier, skåret fra under produktionen på grund af et skrabet budget og kort optagelsestid, fortæller den danske instruktør.

- Så mister man jo desværre lidt dybde. Men jeg synes, det er en meget vigtig film. Især nu her, hvor den amerikanske præsident prøver at rive os alle fra hinanden og insisterer på splid.

- Der handler den film om, hvordan det også kan lade sig gøre, at selvom vi har vores kulturelle og religiøse forskelligheder, så kan vi også arbejde sammen og være succesfulde om at bekæmpe en fælles fjende, siger Nicolai Fuglsig.

Dette er dog bare første kapitel for Nicolai Fuglsig, der for tiden arbejder på to nye film – en hævnfilm fortalt baglæns og en fremtidsfilm om grænsen mellem USA og Mexico.

’12 Strong' havde premiere i de danske biografer i går.

Du kan se et interview med Nicolai Fuglsig i Aftenshowet her.