Dansker står bag storstilet HBO-serie: 'Nogle gange har de sagt: Come on! Du kan godt gå længere her'

Kim Fupz Aakeson har skabt 'Velkommen til Utmark' for HBO – og det har været en uventet positiv oplevelse.

(© HBO Nordic)

Vi befinder os i det allernordligste Norge. Dér, hvor midnatssolen danser, rensdyrene går frit, og naturen på én gang er storslået og øde på grund af den konstante kulde.

Her i ødemarken er der langt mellem menneskerne. Faktisk er den lille by, vi befinder os i, ikke beboet af mange andre end en lokal politimand med en kronisk betændelsestilstand i tarmen, en nytilflyttet, usikker skolelærer og en kioskejer, der bakser med en dæmon.

Og så er der fårehyrden Finn og samen Bilzi.

Finn mener, at Bilzis enorme hund Horagallis har skambidt og dræbt ét af hans får. Bilzi nægter. Bilzi har i øvrigt en affære med Finns kone.

Nå ja, så indeholder byen også nogle lokale smuglere, en snusket bar og et par albanske prostituerede.

Velkommen til ødemarken! Eller – som den nye HBO-serie i otte afsnit egentlig hedder – 'Velkommen til Utmark'.

- Man kan blive helt afhængig, siger Per Juul Carlsen om 'Velkommen til Utmark' og giver den 5 stjerner. (© (HBO Nordic))

Den norskproducerede serie er instrueret af islandske Dagur Kári og skrevet af danske Kim Fupz Aakeson.

Og de har i dén grad slået sig løs i både hjemmebrændt vodka, indestængte mænd og sitrende, skandinavisk ironi i serien, der fik premiere på streamingtjenesten søndag.

- Jeg er overrasket over samarbejdet med HBO, for de har været ret meget med på, hvad der har været sjovt og ikke sjovt. Og nogle gange har de været friskere end jeg, hvor de har sagt: "Come on! Du kan godt gå længere her." Det har været fedt med den slags feedback, fortæller Kim Fupz Aakesson.

'Ikke det sværeste, jeg har prøvet'

Kim Fupz Aakesson er kendt som alt fra børnebogsforfatter, illustrator og tegner til manuskriptforfatter herhjemme og står – blandt meget andet – bag børnebøgerne om Vitello og manuskriptet til film og serier som 'Den eneste ene', 'Unge Astrid' og 'Ulven kommer'.

'Velkommen til Utmark' er Aakesons første serie for HBO.

- Jeg hører nogle gange kollegaer fortælle, at de her streamingtjenester er hårde i filten. Nogle gange lyder det nærmest til, at mine kollegaer har haft en følelse af overgreb i forhold til, hvad de har været ude for med deres indhold. Sådan har jeg ikke haft det. Det er nok, fordi HBO har haft brug for indhold med en tone som det, jeg laver.

Og den tone er fuld af både ironi, underspillet humor og mange klassiske western-elementer.

Kernen i 'Velkommen til Utmark' er historien om fårehyrden Finn (spillet af Tobias Santelmann), der får skambidt sit får, hvilket han mistænker Bilzis (spillet af Stig Henrik Hoff) hund for at have gjort. Konflikten mellem Finn og Bilzi får konsekvenser for alle i serien i løbet af afsnittene.

I bedste western-still det ender selvfølgelig med en klassisk shootout til sidst, fortæller Kim Fupz Aakeson.

- Vi havde også noget crime med i serien i starten, men det ville HBO have ud igen, for det laver de så meget af.

Kim Fupz Aakeson tøver ikke med at sige, at de to redaktører fra HBO, der er kommet med noter til serien, har "været vildt gode til deres arbejde".

- De ved, hvad de vil have, og har været glade for det, jeg kom med, så det har ikke været det sværeste, jeg har prøvet.

Det er alt det usagte, der er spændende

Faktisk er 'Velkommen til Utmark' blevet til helt uden at være blevet testet på et publikum, som man ellers ofte gør med serier og film, inden de rammer tv-skærme eller biograflærreder.

- Jeg tager altid udgangspunkt i min egen smag. Hvis jeg tænker for meget på et eventuelt publikum, kan jeg både ende med at skrive for alle og for ingen på én gang, siger Kim Fupz Aakeson og uddyber:

- Vi har kørt benhårdt på, hvad HBO, produktionsselskabet, jeg og Dagur kan blive enige om.

Dagur Kari står blandt andet bag filmen 'Virgin Mountain' og tv-serien 'Norskov', og det er især parløbet mellem den islandske instruktør og den danske manuskriptforfatter, der har bidraget til seriens helt særlige vibe:

- Dagur Kári er fra Island og er mere nonverbal, end jeg er, så der er kommet lidt mere tavshed ind i serien. Jeg kan være ret sludrevorn, lyder det med et grin.

Holdet bag 'Velkommen til Utmark'. Fra venstre: producer Stein Kvae, instruktør Dagur Kári, manuskriptforfatter Kim Fupz Aakeson og producer Finn Gjerdrum. (Foto: Håkon Borg © HBO Nordic)

I mange scener ytrer hovedkarakteren Finn således slet ingen eller kun ganske få ord. Til gengæld drikker han tæt og veksler i øjnene mellem indestængt raseri overfor Bilzi (og hans køter) og dybtfølt empati overfor datteren Marin.

- Jeg opdagede helt tilbage på filmskolen, at man ikke bare skal fylde på i en dialog mellem skuespillerne. Det er også alt det usagte, der er spændende, eller at man siger ét, men mener noget andet. Det bliver jeg aldrig træt af, forklarer Kim Fupz Aakeson.

- Jeg skriver ofte en masse og fjerner så det meste igen. Jeg ved, jeg er lykkes, hvis der står en dirren tilbage i scenerne.

Og den dirren i scenerne er norske Tobias Santelmann, der spiller Finn, en mester til at levere, hvis man spørger Kim Fupz Aakeson.

- Der er nogle skuespillere, der ligesom har en helt tydelig grundtone, de ikke kan løbe fra, og som de så må bygge en karakter på. Og så er der nogle, der bare kan trylle, og det kan Tobias Santelmann. Det er helt utroligt, hvad han kan, når han ikke siger noget.

- Vi tog i virkeligheden en del replikker fra ham, fordi det var så effektivt, når han bare var stille.

Norske Tobias Santelmann spiller hovedrollen som den stille Finn i 'Velkommen til Utmark'. Han er for tiden også aktuel i den danske serie 'Den som dræber' og de to norske serier 'Atlantic Crossing' og 'Exit'. (Foto: Agnete Brun © HBO Nordic)

'Tv-serier er noget meget andet end en spillefilm'

Stilhed, eller nærmere stilstand, er ellers ikke noget, der ligger lige til højrebenet for Kim Fupz Aakeson, medgiver han.

Man bliver i hvert fald hurtigt forpustet, hvis man skal forsøge at danne sig et overblik over hans karriere, der startede tilbage i 1980'erne.

Han begyndte først som tegneserietegner, hvilket der ikke var de store penge i. Så begyndte han at illustrere "en masse kedelige artikler for diverse fagblade". Det gav bedre, men efter nogle år med den gesjæft begyndte det også at kede ham.

Så begyndte Kim Fupz Aakesson på det, mange nok især husker ham for: nemlig børnebøgerne.

- Det var egentlig mest for at have noget at tegne. Men så begyndte teksterne at vokse og illustrationerne at krympe. Og så troede jeg egentlig, at det var det, jeg skulle resten af mit liv.

Altså, lige indtil han blev led og ked af den ensomhed, forfatterlivet kan føre med sig. Han søgte ind og blev optaget på filmskolen i midten af 1990'erne. Og lige siden har han pendlet frem og tilbage mellem filmene og bøgerne.

- Så når jeg får nok af at arbejde sammen med en masse mennesker, giver jeg mig til at skrive en bog, og når jeg har fået nok af at sidde med et bogprojekt mutters alene, kaster jeg mig over et nyt filmprojekt.

Rollen som samen Bilzi spilles af Stig Henrik Hoff. Bilzi og Finns konflikt er kernen i seriens otte afsnit. (© HBO Nordic)

På det seneste er det serierne, han har kastet sig over. Han har både været med til at skrive DR-satsninger som 'Bankerot' og 'Ulven kommer' – og nu altså også en storstilet HBO-serie.

- Tv-serier er noget meget andet end en spillefilm, fordi det er en større tekst, hvor du kan tillade dig noget andet og mere end i film.

Hvor får du energien til at kaste dig over så mange forskelligartede projekter?

For første gang i løbet af vores samtale bliver der kortvarigt stille i den anden ende af røret. Så kommer svaret:

- Jeg havde en periode, hvor jeg tænkte, at nej, nu måtte jeg simpelthen begynde at skrive langsommere og blive længere i projekter. Og der skete bare hele tiden det samme: Jeg havde fuld fart på i starten, mens jeg fandt ud af, hvad det var. Og så skyndte jeg mig videre, når jeg havde fundet ud af det. Jeg elsker at starte op.

- Det er ikke i så høj kurs at lave meget, men det er simpelthen sådan, jeg arbejder.

Ganske som ventet er Kim Fupz Aakesons kalender da også allerede fyldt op efter 'Velkommen til Utmark'.

- Jeg arbejder på en ny dansk tv-serie, som jeg ikke må tale om endnu. Og så har jeg to film, som er finansieret, men som venter på bedre tider. Så der er projekter nok at tage fat på.

Hvorvidt de kommende projekter også inkluderer en sæson to af 'Velkommen til Utmark', kan kun tiden vise. Indtil videre kan første sæson ses på HBO Nordic.

FacebookTwitter